Cele mai citite
 


ARC solicită un parteneriat cu autoritatea veterinară, pentru depăşirea dificultăţilor existente în industria cărnii
marţi, 17 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş, solicită crearea unui parteneriat real între industria cărnii şi autoritatea veterinară pentru depăşirea dificultăţilor reale din România legate de evaziunea fiscală, scăderea consumului şi a puterii de cumpărare.
"Vrem să ajutăm la crearea unui parteneriat normal, concurenţial şi corect pentru a depăşi dificultăţile reale care apar nu numai în România, ci peste tot în lume. Fără un parteneriat între Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi industrie niciun domeniu nu poate funcţiona în direcţia bună", a declarat, luni, preşedintele ARC, Radu Timiş, într-o întâlnire organizată de ANSVSA cu reprezentanţii instituţiilor publice aflate în subordinea acesteia.
Potrivit sursei citate, cele mai mari probleme ale industriei cărnii sunt legate de scăderea consumului pe fondul majorării Taxei pe Valoarea Adăugată, a preţului cărnii, a scăderii puterii de cumpărare, dar şi din cauza evaziunii fiscale crescute în sector.
"Din păcate, cei care au făcut investiţii şi respectă regulamentele sunt concuraţi de cei care nu plătesc TVA şi niciun fel de impozite la stat. Din studiile noastre, circa 60 - 70 % din carnea care provine din import intră fără TVA", a subliniat Timiş.
În opinia şefului ARC, autoritatea veterinară transmite consumatorilor un mesaj deformat când efectuează controale în unităţile din industria alimentară.
"Din controalele sanitar-veterinare realizate în sectorul alimentar reiese că industria ar avea probleme şi nu comercianţii, în condiţiile în care în 70% dintre cazuri neregulile se înregistrează la comercianţi. Din păcate, consumatorii nu fac diferenţa între problemele înregistrate la comercianţi şi cele de la producători şi se dau semnale proaste că produsele româneşti au o problemă", a explicat acesta.
Nu în ultimul rând, şeful ARC a făcut referire şi la informaţiile care vin din partea unui "guru în alimentaţie", conform căruia mezelurile sunt toxice şi sunt un dezastru pentru consumatori.
"Din păcate, nu am auzit nicio reacţie din partea sectorului sanitar - veterinar la aceste aspecte, în care să se prezinte informaţia reală că acestea (mezelurile - n.r.) nu fac rău mai mult decât Coca-Cola", a afirmat el.
În final, Radu Timiş a cerut ANSVSA ca toate standardele din sector să fie respectate întocmai, nu doar de industrie, ci şi de cei care activează în sectorul produselor tradiţionale. AGERPRES/(AS - Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Timiş: DSVSA supraveghează frontierele pentru prevenirea răspândirii dermatozei nodulare la bovine Lucrătorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş supraveghează cele patru puncte de trecere a frontierei de stat de la graniţa cu Republica Serbia, altele decât Moraviţa, pentru prevenirea răspândirii în ţara noastră a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor.
ANSVSA va transmite CE rezultatele probelor de ADN şi de fenilbutazonă pe 23 martie Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/ va transmite Comisiei Europene /CE/ rezultatele probelor pentru ADN şi fenilbutazonă din carnea de cal şi de vită în 23 martie 2013, a declarat, duminică, vicepreşedintele ANSVSA, Vlad Mănăstireanu, la Palatul Victoria...
Roatiş (ANSVSA):Vom interzice intrarea în ţară cu alimente care sunt purtătoare de virusul pestei porcine africane Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vrea să promoveze o hotărâre de guvern prin care să poată restricţiona intrarea în ţară a alimentelor posibil purtătoare de virusul pestei porcine africane, a declarat miercuri preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan.
Autoritatea Veterinară a finalizat campania de informare privind pesta porcină clasică Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a finalizat la 1 iulie campania naţională de informare pentru pesta porcină clasică, care s-a derulat timp de patru luni, informează un comunicat transmis vineri de ANSVSA.
Timiş: IMM-urile din România pot beneficia de reducerea barierelor economice transatlantice, spune un oficial SUA Elena Bryan, consilier superior al Misiunii SUA pentru UE, a efectuat, miercuri, o vizită la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Timiş, unde a discutat pe marginea Parteneriatului Transatlantic SUA-UE şi despre oportunităţile care pot fi oferite de acesta oamenilor de afaceri români.