Cele mai citite
 


Ialomiţa: Un singur caz de gripă nouă, confirmat la Colegiul din Slobozia
sâmbătă, 19 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un singur caz de infectare cu virusul A/H1N1 a fost confirmat, până în prezent, la Colegiul Naţional 'Mihai Viteazul' din municipiul Slobozia, la o elevă din clasa a XI-a.
Deşi nu sunt simptome evidente de boală, au mai fost luate măsuri faţă de o colegă de liceu cu care fata a intrat în contact, în momentul de faţă aceasta fiind izolată într-o cameră din internatul liceului pentru a nu crea alţi contacţi.

Clasa unde învaţă eleva bolnavă a fost sigilată, iar cursurile sunt suspendate pe o perioadă de şapte zile.

De asemenea, ancheta epidemiologică mai vizează şi alţi elevi, atât de la Colegiul Naţional 'Mihai Viteazul', cât şi de la Liceul de Artă din Slobozia, dar şi profesori şi părinţi, care au fost împreună în excursie în Spania.

Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii, pe probleme de epidemiologie, prezent la Slobozia, a declarat că verificările vor avea loc pe o perioadă îndelungată, mai precis 'cât ţine riscul gripei de tip nou'.

'Trebuie să ne pregătim pe o perioadă îndelungată, pentru că nu a venit de la o zi la alta şi nu trece de la o zi la alta. Practic, tot trimestrul. Eleva, care este adolescentă şi matură, deci cu judecată, trebuia să-şi dea seama dacă are o criză, dacă are disfolie, dacă nu se simţea bine, dacă avea voce răguşită, avea durere în gât, deci avea simptomatologie venind din Spania. Practic, ea ar fi trebuit, din proprie iniţiativă, ca să nu vină la şcoală. Deci, aici este responsabilitatea individului, fără de care nici sectorul medical, nici şcoala nu poate să deruleze cu eficienţă un triaj eficace şi eficient', a spus Molnar.

Reprezentantul Ministerului Sănătăţii a lăudat prestaţia medicului de familie la care eleva s-a prezentat pentru un consult, însă a avut reclamaţii cu privire la activitatea medicului şcolar.

'A procedat extrem de corect şi foarte pertinent, pentru care merită toate laudele, medicul de familie la care s-a prezentat, care a îndrumat-o la locul adecvat. Nefiind secţie de contagioase în Slobozia, a îndrumat-o la Balş, la Bucureşti, unde bolnava s-a şi dus împreună cu părinţii, iar medicul de familie a anunţat prompt şi imediat Direcţia de Sănătate Publică (DSP). În ceea ce priveşte asistenţa medicală din şcoală, fără nicio discuţie am anumite obiecţiuni, pe care o să le formulez la nivelul DSP, faţă de triajul epidemiologic coordonat şi derulat de către medicul de dispensar, care este plătit pentru această funcţie şi pentru acest post', a adăugat Geza Molnar.

În prezent, reprezentanţi ai DSP şi ai Ministerului Sănătăţii se află la Liceul de Artă din Slobozia pentru a continua ancheta, luându-se măsuri de siguranţă prin trimiterea acasă a câtorva elevi şi profesori.

Centrul Naţional pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile a anunţat, miercuri după-amiază, primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 într-o unitate de învăţământ din România, fiind vorba despre o elevă dintr-un liceu din Slobozia ale cărei probe de laborator au fost confirmate de Institutul Naţional Cantacuzino ca fiind pozitive.

De asemenea, un tânăr, în vârstă de 28 de ani, din satul Condeeşti, comuna Bărcăneşti, a fost diagnosticat cu virusul gripal A/H1N1, după ce, în perioada 3-10 septembrie, a fost plecat într-o excursie în Spania.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noua Zeelandă: 50 de elevi japonezi, suspectaţi de contaminare cu H1N1, în carantină într-un hotel Circa 50 de elevi japonezi au fost plasaţi în carantină sâmbătă într-un hotel din oraşul Christchurch, pe insula sudică din Noua Zeelandă, fiind suspectaţi de infectare cu virusul gripei H1N1, relatează Xinhua.
Copiii sub 10 ani ar putea avea nevoie de două doze de vaccin împotriva gripei porcine Compania producătoare de vaccinuri Sanofi Pasteur a afirmat că rezultatele testelor asupra vaccinului său împotriva gripei porcine sugerează că copiii sub 10 ani ar putea avea nevoie de două doze pentru a fi protejaţi pe deplin, relatează miercuri Associated Press.
OMS: 100 de ţări sărace vor primi donaţii de vaccinuri împotriva gripei H1N1 Aproape o sută de state în curs de dezvoltare vor primi doze de vaccin împotriva gripei H1N1, cu începere probabil din luna noiembrie, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii, transmite AFP.
Primul deces cauzat de virusul H1N1 în Germania (spital) Un spital din Essen a anunţat joi primul deces cauzat de virusul H1N1 în Germania: este vorba de o femeie de 36 de ani care a decedat la sfârşitul lunii septembrie - informează AFP.
Vaccinul gripei sezoniere este relativ eficient împotriva gripei AH1N1 Vaccinul împotriva gripei sezoniere pentru 2008-2009 oferă o anumită protecţie împotriva gripei A/H1N1/, în special împotriva celor mai severe forme ale acesteia, potrivit unui studiu efectuat în Mexic şi publicat miercuri în British Medical Journal, informează AFP.
Vaccinul împotriva gripei A ajunge în Spania Primele doze ale vaccinului împotriva gripei A au ajuns în Spania, anunţă miercuri postul public de radio, citându-l pe ministrul spaniol al sănătăţii, Trinidad Jimenez.