Cele mai citite
 


Bătălia Bucureştiului /blog The Economist/
marţi, 17 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
'Mămăliga nu explodează' este zicala prin care românii descriu atitudinea de acceptare resemnată tipică ţării lor. Dar la sfârşitul săptămânii trecute ceva s-a rupt. Mii de oameni au ieşit pe străzile Bucureştiului şi în alte 40 de oraşe pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de incompetenţa pe care o constată la liderii lor în faţa crizei economice din ţară, se arată într-un articol publicat luni la secţiunea de bloguri a revistei The Economist.
Centrul Bucureştiului a fost lovit de violenţe de o amploare nemaivăzută de două decenii. Preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu este principala ţintă a mâniei protestatarilor. 'Ieşi afară, javră ordinară', au strigat protestatarii, aruncând cu pietre din pavaj şi sticle incendiare în jandarmi. Au fost folosite tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

În ciocniri au fost răniţi 60 de oameni, inclusiv câţiva membri ai forţelor de ordine. Poliţia a recunoscut că ofiţerii săi au făcut probabil pe alocuri exces de zel. Mai devreme luni, premierul Emil Boc a condamnat violenţele, dar a recunoscut că măsurile de austeritate ale guvernului său au 'adus greutăţi populaţiei'.

Elementul declanşator al revoltelor a fost demisia lui Raed Arafat, un responsabil din Ministerul Sănătăţii care se bucura de popularitate şi care a demisionat după ce s-a confruntat cu preşedintele Băsescu în legătură cu o serie de reforme controversate ale sistemului de sănătate. Premierul Boc s-a oferit ulterior să revizuiască aceste planuri şi i-a întins o 'ramură de măslin' lui Raed Arafat.

Medicul de origine palestiniană care a emigrat în România în anii 80 a contribui la crearea unui sistem de medicină de urgenţă profesional şi s-a opus propunerii guvernamentale de a privatiza acest sistem, în cadrul măsurilor de reducere a cheltuielilor publice. 'Privatizarea nu aduce automat calitate. Pentru pacient, sistemul va fi mai prost', a afirmat Arafat, când şi-a anunţat demisia. Cu o zi mai devreme, Băsescu spusese despre Arafat, la un post de televiziune, că este un mincinos şi că are vederi 'de stânga'.

Dl Băsescu este cunoscut pentru manierele sale nediplomatice şi impulsive. Totuşi, vineri, când manifestaţiile paşnice pro-Arafat se răspândeau prin ţară, preşedintele a cerut guvernului să retragă proiectul de reformă a sănătăţii. El a dat vina pe 'manipularea din mass-media' şi nu s-a putut abţine să nu noteze sarcastic că 'sistemul de urgenţă funcţionează perfect'.

Opoziţia social-liberală USL a cerut organizarea de alegeri anticipate, în condiţiile în care alegerile urmau să aibă loc în noiembrie, 'într-o ţară care pare să nu fie guvernată'. Liderul formaţiunii, Victor Ponta, i-a oferit chiar lui Arafat un post într-un viitor guvern USL. Arafat a spus însă că nu are ambiţia de a intra din nou în politică şi i-a îndemnat pe protestatari să se abţină de la violenţe şi să se opună 'manipulărilor' de către politicieni.

Ce se va întâmpla de acum înainte? E greu de interpretat cum vor evolua nişte proteste violente, dar Cristian Pârvulescu, de la respectatul grup de reflecţie Pro-Democraţia, prevede că aceste proteste ar putea duce la căderea guvernului.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...
Patru zile de proteste în Bucureşti şi în ţară Protestele din centrul Bucureştiului şi în ţară continuă luni după-amiază pentru a patra zi consecutiv, acestea soldându-se, duminică, cu noi ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene dar şi tunuri cu apă. Peste 30 de persoane şi patru jandarmi au necesitat...
UPDATE Premierul Emil Boc: Raed Arafat revine la Ministerul Sănătăţii ca subsecretar de stat Dr. Raed Arafat va reveni în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), a anunţat marţi premierul Emil Boc.
RETROSPECTIVÃ/ Ministerul Administraţiei şi Internelor în 2012: Cinci miniştri, proteste, zăpezi, omoruri şi finala Europa League Ministerul Administraţiei şi Internelor s-a confruntat în 2012 cu o multitudine de provocări ce au privit fie reformele interne, fie gestionarea măsurilor de ordine publică, toate abordate prin prisma succesiunii a nu mai puţin de cinci miniştri titulari ai portofoliului.
România: Protestele ar putea submina şansele lui Emil Boc la alegerile parlamentare (Reuters) Protestele din România, cele mai puternice din ultimii peste 10 ani, sunt departe de a fi suficient de serioase pentru a influenţa politica sau pentru a ameninţa guvernul, însă ar putea submina şansele premierului Emil Boc la alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2012 şi l-ar putea lăsa pe preşedintele...
Mark Gitenstein: Reformarea statului şi a pieţei libere şi existenţa unei democraţii sustenabile - priorităţile SUA în România Reformarea statului şi a pieţei libere şi existenţa unei democraţii sustenabile în România sunt priorităţi ale SUA pentru că acestea fac din România un aliat strategic şi un partener comercial de încredere şi stabil şi de aceea sunt aceste reforme foarte importante pentru preşedintele Traian Băsescu...