Cele mai citite
 


Câinii golden retriever i-au ajutat pe geneticieni să dea de capăt unei boli rare
marţi, 17 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Dermatologie
 

Câinele este cel mai bun prieten al omului şi când este vorba de genetică: datorită unor golden retriever, cercetătorii au reuşit să dea de capăt unei boli de piele congenitale foarte rare, care afectează unii bebeluşi chiar de la naştere, relatează AFP:

În acest caz n-a fost implicat mirosul animalelor, ci faptul că aceşti câini, ca de altfel toate 'rasele canine', au fost 'creaţi artificial de om' pornind de la câţiva strămoşi comuni. Ei au, prin urmare, o istorie genetică cunoscută şi uşor de parcurs, se spune în studiul apărut duminică în revista 'Nature Genetics'.

Câinii golden retriever prezintă aceeaşi formă de ihtioză congenitală recesivă înregistrată în câteva familii. Studierea cromozomilor lor a permis geneticienilor să depisteze gena care se află la originea manifestării acestei boli la bebeluşi.

La oameni, ca şi la animale, ihtiozele cuprind diferite boli care provoacă îngroşarea sau întărirea pielii, formând solzi pe tot corpul. Ele pot fi însoţite de răni grave, cum ar fi cele care-i afectează pe 'bebeluşii arlechin'. Au fost stabilite şi descrise circa 40 de gene implicate în diferite forme de ihtioze, însă mutaţiile suferite de aceste gene nu explică totalitatea bolilor, arată studiul condus de Catherine Andre de la Institutul de genetică şi dezvoltare din Rennes (Franţa), şi Judith Fischer de la Institutul de genomică.

'La oameni, identificarea cauzelor genetice ale bolilor rare constituie o provocare, din cauza dificultăţii de a aduna destule familii cu astfel de cazuri...Printre modelele genetice disponibile, câinii par pertinenţi, fiindcă fiecare rasă pură reprezintă un grup de animale asemănătoare genetic, care descind doar din câţiva strămoşi comuni', explică cercetătorii.

Încrucişările cosanguine permit obţinerea caracteristicilor şi calităţilor dorite la câini, însă aceste practici sunt şi cauza marelui număr de boli specifice fiecărei specii. La câinii golden retriever, primul caz de ihtioză congenitală a fost depistat în 2007. Şi, cum această afecţiune nu este mortală, crescătorii n-au încercat să o elimine prin selecţia la reproducere, transmiţându-se astfel repede urmaşilor. Potrivit cercetătoarei Catherine Andre, 70% din aceşti câini ar fi în prezent purtători a cel puţin o copie a genei mutante.

Nefericirea câinilor a însemnat totuşi bucuria geneticienilor şi a bolnavilor: 40 de câini au fost suficienţi pentru a localiza şi identifica gena vinovată, PNPLA1. Cercetătorii au depistat apoi mutaţii care au afectat aceeaşi genă la şase oameni (din două familii diferite), bolnavi de ihtioză congenitală recesivă autozomică.

O boală este cu transmitere autozomică recesivă atunci când gena implicată nu este purtată de un cromozom sexual (X sau Y) şi care trebuie dată de tată şi mamă împreună ca să se poată manifesta.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Naştere în Franţa a primului copil 'medicament' Un prim copil 'medicament' conceput pentru a-i trata pe fraţii săi pentru care este un donator perfect compatibil, s-a născut în Franţa la un spital din Paris, conform medicilor Ren? Frydman şi Arnold Munnich, transmite AFP.
Franţa: Primii spermatozoizi umani creaţi în laborator Cercetători francezi afirmă că au reuşit să obţină, pentru prima oară, gameţi bărbăteşti umani in vitro. Progresele înregistrate în medicina regenerativă pot fi utile şi în asistenţa medicală pentru reproducere. Mai multe echipe de cercetători din diferite părţi ale lumii lucrează la crearea de spermatozoizi...
A fost identificată gena răspunzătoare de declanşarea maladiei Parkinson Bolnavii de Parkinson au noi speranţe după ce o echipă de geneticieni americani a anunţat identificarea unei gene a cărei mutaţie declanşează această boală incurabilă. O eventuală inhibare a acestei gene poate opri evoluţia bolii încă din primele ei stadii, conform publicaţiei britanice The Telegraph...
Dezvoltarea şi accesibilitatea tehnologiei genetice împing societatea spre o dilemă morală: copiii modificaţi genetic Dezvoltarea tehnologiei genetice, alături de accesibilitatea din ce în ce mai extinsă a acestui domeniu al cunoaşterii ar putea oferi părinţilor, în viitorul apropiat, opţiunea de a opta pentru modificarea genetică a copiilor lor încă nenăscuţi, pentru a-i proteja pe aceştia de eventualele maladii cu...
Dr. Ciprian Jurcuţ: Imunodeficienţele primare sunt boli cu transmisie genetică variabilă Imunodeficienţele primare sunt boli cu transmisie genetică variabilă, fiind descrise până în prezent o multitudine de variante clinice şi de mutaţii genetice, a declarat pentru AGERPRES mr. dr. Ciprian Jurcuţ, care a mai afirmat că numărul celor care au această afecţiune este mai mare decât arată datele...
Cancerul de sân ereditar poate fi prevenit Aproximativ 10% din cancerele de sân sunt moştenite. Femeile care sunt expuse la un astfel de risc pot preveni apariţia cancerului mamar printr-un test genetic BRCA. Testul are scopul de a identifica mutaţii ale genelor BRCA 1 şi BRCA 2, responsabile de apariţia cancerului de sân şi...