Cele mai citite
 


COPAC: Reforma din sănătate trebuie adoptată prin referendum
marţi, 17 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) consideră că politicienii nu trebuie să se mai amestece în redactarea unei noi legi a sănătăţii, singurul mod în care aceasta se poate face acum fiind prin realizarea proiectului de către organizaţiile profesionale alături de societatea civilă, dezbaterea publică şi asumarea ei prin referendum, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei remis luni AGERPRES.
Reprezentanţii COPAC apreciază că ''dezastrul din sistemul de sănătate nu este generat neapărat de către lipsa unei legi bune, ci de un management defectuos datorat politizării excesive şi a corupţiei din sistem".
Reprezentanţii COPAC cer decidenţilor luarea imediată a mai multor măsuri: publicarea pachetului de bază de servicii medicale la care asiguraţii au dreptul, respectarea lui şi despăgubirea de către CNAS a celor care sunt nevoiţi să plătească pentru aceste servicii din cauza neasigurării lor de către furnizorii aflaţi în contract cu CNAS, abrogarea Legii coplăţii adoptate de Parlament, deblocarea posturilor din sănătate, asigurarea accesului pacienţilor la medicamentele necesare prescrise gratuit sau compensat.
COPAC mai solicită asigurarea transparenţei în cheltuirea fondurilor, aducerea în atenţia publică a faptelor de corupţie din sistem, a căilor prin care se fură banii din sănătate şi tragerea la răspundere în regim de urgenţă a celor vinovaţi, depolitizarea instituţiilor din sănătate, schimbarea imediată a managerilor neperformanţi numiţi politic, asigurarea unui management bazat pe performanţă, nu pe afiliere politică.
De asemenea ei mai solicită interzicerea schimbării personalului de conducere de la toate nivelurile din sistemul de sănătate timp de şase luni după numirea unui nou guvern, cu excepţia ministrului şi a secretarilor de stat.
''Considerăm că majoritatea acestor propuneri pot fi implementate imediat, în baza legislaţiei actuale, în aşa fel încât viaţa pacienţilor să nu fie pusă în pericol. Decidenţii nu trebuie să aştepte o nouă lege, ci să transpună în practică măsurile care intră în responsabilitatea lor, ca să facă sistemul cât de cât funcţional'', a declarat Gheorghe Tache, preşedintele COPAC.
În aceste ''momente tensionate din societate pe tema sănătăţii'', COPAC atrage atenţia asupra ''mediatizării publice a reprezentanţilor unor aşa numite organizaţii de pacienţi sau pentru pacienţi, care nu fac decât să implice politic mişcarea pacienţilor din România''.
''Aceste false organizaţii de pacienţi nu reprezintă pacienţii şi dau dovadă că nu sunt altceva decât nişte instrumente politice'', se mai arată în comunicat.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Asociaţiile pacienţilor atrag atenţia asupra lor prin 'Proclamaţia durerii' Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a elaborat, după încheierea Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, un document cu titlul 'Proclamaţia durerii', în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de situaţia actuală din sistemul de sănătate, potrivit preşedintelui COPAC...
COPAC şi CMR au lansat a doua ediţie a evenimentului "Săptămâna pacienţilor" Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în parteneriat cu Colegiul medicilor din România lansează miercuri cea de-a II-a ediţie a "Săptămânii pacienţilor", care îşi propune să aducă în spaţiul public problemele pacienţilor, să creeze un dialog constant şi constructiv între...
COPAC îngrijorată de recentele declaraţii ale ministrului Sănătăţii privind finanţarea spitalelor private Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) îşi exprimă îngrijorarea faţă de recenta declaraţie a ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, potrivit căreia unităţile spitaliceşti private nu mai trebuie finanţate.
Săptămâna pacienţilor Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România va organiza, pentru prima dată în România, "Săptămâna pacienţilor", în perioada 11-17 martie, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei.
CMR: Coplata va lăsa pacienţii fără acces la serviciile medicale Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) îşi manifestă dezacordul faţă de adoptarea Legii nr. 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (Legea coplăţii), se arată într-un...
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.