Cele mai citite
 


Patru zile de proteste în Bucureşti şi în ţară
marţi, 17 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Protestele din centrul Bucureştiului şi în ţară continuă luni după-amiază pentru a patra zi consecutiv, acestea soldându-se, duminică, cu noi ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene dar şi tunuri cu apă. Peste 30 de persoane şi patru jandarmi au necesitat îngrijiri medicale, în timp ce peste 20 de protestatari au fost duşi la secţiile de poliţie.
În jurul orei 23,30, forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene în zona bulevardului Elisabeta din Capitală pentru a dispersa grupurile de manifestanţi.
După miezul nopţii, traficul la Universitate a reintrat în normal, în zonă mai aflându-se câteva zeci de persoane, masate la fântâna de la Arhitectură. Efective de jandarmi se află încă în acea zonă, precum şi două maşini de pompieri şi o ambulanţă.
Cel puţin 25 de persoane au fost conduse la secţiile de poliţie, potrivit anunţului făcut de reprezentanţi ai jandarmeriei.
Un număr de 33 de persoane care au participat la manifestaţia din Piaţa Universităţii au avut nevoie de asistenţă medicală. Dintre acestea, 17 au ajuns în spitale, patru fiind jandarmi, cu traumatisme cranio-cerebrale, intoxicaţii cu gaze lacrimogene şi fracturi deschise, a declarat pentru AGERPRES, dr. Bogdan Opriţa, medicul şef al SMURD Bucureşti - Ilfov.
Spre deosebire de sâmbătă seara, când ciocnirile violente între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc la Universitate, duminică ele s-au mutat în zona Pieţei Unirii. Protestatarii, cei mai mulţi extrem de violenţi, purtând fesuri şi fulare pe faţă, pentru a nu putea fi recunoscuţi, au incendiat refugiile staţiilor de autobuz, pubele, comiţând acte de vandalism.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a intervenit, duminică, pentru 22 de victime, dintre care 14 au fost transportate la spital, în timp ce opt au refuzat, după cum a comunicat Daniel Vasile, oficial al ISU Bucureşti.
Au avut loc mai multe incendii în zona Universităţii, între Universitate şi magazinul Cocor, la intrarea în pasajul Unirii, în zona Mărăşeşti intersecţie cu Cantemir, în faţa Mitropoliei, ultimul incendiat fiind un chioşc de ziare de lângă magazinul Unirea.
Cele mai multe victime au fost intoxicate cu gaze lacrimogene.
Protestul de la Universitate a devenit violent, după ce oamenii au rupt gardurile şi au iesit în bulevard, unii aruncând cu pietre şi bucăţi din caldarâm în jandarmi. Traficul rutier a fost blocat. Incidentele au avut loc în faţa Teatrului Naţional.
Duminică seară, circa 500 de studenţi de la Uniunea Naţională a Studenţilor din România s-au deplasat din complexul studenţesc "Regie" spre Piaţa Universităţii pentru a se alătura manifestanţilor, însă au stat în zonă doar o oră şi jumătate, în faţa Facultăţii de Chimie, unde au fost opriţi de forţele de ordine care nu i-au lăsat să participe la proteste.
Sâmbătă, trei jandarmi au ajuns în stare gravă la spital, mai multe zeci de manifestanţi au primit îngrijiri şi 50 de persoane au fost sancţionate contravenţional, cu avertismente sau amenzi, în general pentru tulburarea gravă a ordinii publice şi pentru participarea la adunări publice neautorizate. În total, în ţară în aproximativ 24 de localităţi din tot atâtea judeţe au avut loc manifestări, a anunţat duminică, în conferinţă de presă, colonelul Aurel Moise, şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română. Numărul participanţilor a fost mai mare, 3.000 - 4.000 de participanţi, potrivit forţelor de ordine, la nivel naţional. Din partea jandarmilor, aproximativ o mie de jandarmi, de asemenea, la nivel naţional, au acţionat pentru asigurarea desfăşurării într-un spirit de normalitate a acestor adunări publice.
Iniţial, vineri seară, aproximativ 500 de bucureşteni, potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei, s-au în Piaţa Universităţii, pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional, manifestându-şi sprijinul faţă de dr. Raed Arafat, cel care a fondat SMURD-ul şi care, în această săptămână, a demisionat din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
"Am venit aici pentru dr. Arafat. El a înfiinţat SMURD, care a ajutat foarte mulţi cetăţeni ai României. Demisia dânsului nu cred că este un lucru bun pentru România", a afirmat unul dintre manifestanţi.
În jurul orei 19,30, protestatarii au plecat, în coloană, pe bd. Regina Elisabeta, spre Palatul Cotroceni, însoţiţi de forţele de ordine.
Conform aprecierilor jandarmilor, la marşul spre Cotroceni au participat în jur de 800 de persoane, îndemnându-i pe toţi cei întâlniţi în drum să îi însoţească.
Manifestanţii plecaţi din Piaţa Universităţii au ajuns în jurul orei 20,45 în faţa Palatului Cotroceni, pe str. Dr. Marinescu, unde erau aşteptaţi de alţi aproximativ 300 de manifestanţi care scandau sloganuri împotriva preşedintelui Traian Băsescu.
Manifestaţia de susţinere a doctorului Raed Arafat s-a încheiat vineri aproape de miezul nopţii în faţa Palatului Cotroceni.
Pentru aproximativ şase ore, câteva mii de bucureşteni, reuniţi iniţial în Piaţa Universităţii, au scandat lozinci antiprezidenţiale, au cerut demisia şefului statului, alegeri anticipate.
În faţa Palatului Cotroceni au protestat, vineri seară, în total, peste 1.000 de manifestanţi, după cum a declarat pentru AGERPRES lt. Georgian Enache, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Jandarmerie a Municipiului Bucureşti.
Protestul nu a fost marcat de incidente, oamenii manifestându-şi nemulţumirile în mod paşnic. Singurul incident s-a produs în faţa Palatului Cotroceni când un manifestant a reuşit să ajungă până la poarta din strada Marinescu, însă în momentul în care a atins gardul a fost mobilizat de jandarmi şi dus la secţia de poliţie.
Vineri după-amiază, preşedintele Traian Băsescu a cerut premierului Emil Boc retragerea proiectului noii legi a Sănătăţii, spunând că a constatat că acesta nu este susţinut nici de reprezentanţii sistemului şi nici de o mare parte din publicul larg.
Proiectul legii privind organizarea şi funcţionarea sistemului de Sănătate din România a fost retras la doar 17 zile după ce a fost lansat în dezbatere publică, pe data de 28 decembrie 2011.
Proiectul a generat numeroase dezbateri, soldate şi cu demisia subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat.
În ultimele zece zile, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au consultat pe marginea proiectului de lege cu cei ai Academiei de Ştiinţe Medicale din România, Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România şi Asociaţiei spitalelor.
Manifestaţii similare au avut loc în acest sfârşit de săptămână în mai multe oraşe, între care Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Iaşi, Galaţi, Craiova, Piteşti, Ploieşti, Botoşani, Bistriţa sau Arad. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
A treia zi de proteste în Bucureşti; violenţe fără precedent în centrul capitalei Protestele din centrul Bucureştiului s-au soldat duminică seară, în cea de-a treia zi a manifestaţiilor, cu noi ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene, dar şi tunuri cu apă.
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
RETROSPECTIVÃ/ Ministerul Administraţiei şi Internelor în 2012: Cinci miniştri, proteste, zăpezi, omoruri şi finala Europa League Ministerul Administraţiei şi Internelor s-a confruntat în 2012 cu o multitudine de provocări ce au privit fie reformele interne, fie gestionarea măsurilor de ordine publică, toate abordate prin prisma succesiunii a nu mai puţin de cinci miniştri titulari ai portofoliului.
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...
Raed Arafat: Avem un plan integrat cu MAI pentru finala Europa League Există un plan integrat împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi Inspectoratul General pentru Aviaţie, Ambulanţă şi SMURD pentru a asigura asistenţa medicală la finala Europa League, a declarat luni pentru AGERPRES subsecretarul de stat în...
Programul de dotare cu elicoptere pentru asistenţa medicală de urgenţă continuă până în 2014 Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că în cadrul asistenţei medicale de urgenţă, până în 2014, vor fi continuate investiţiile pentru dotarea cu elicoptere a celor opt puncte regionale.