Cele mai citite
 


Sorin Minea (Romalimenta): Evaziunea fiscală din industria alimentară reprezintă 50-60% din totalul pieţei
marţi, 17 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Evaziunea fiscală din industria alimentară reprezintă, la ora actuală, 50-60% din totalul pieţei, fiind în continuare în creştere din cauza majorării TVA, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta, Sorin Minea.
"Consider că medicii veterinari ar putea elimina evaziunea fiscală din industria alimentară prin trasabilitate şi împerecherea datelor de la nivel de producţie, respectiv cantităţile de carne şi lapte intrate şi cele ieşite. Toate acestea pot da un cuantum al evaziunii fiscale din România de astăzi. În prezent, evaziunea fiscală din industria alimentară reprezintă în jur de 50-60% din totalul pieţei, fiind în continuare în creştere din cauza majorării TVA", a precizat Sorin Minea, la o întâlnire organizată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor din industria alimentară şi cu reprezentanţii instituţiilor publice aflate în subordinea autorităţii.
Minea consideră că siguranţa alimentului înseamnă un control egal pentru toată lumea, nu unul diferenţiat.
"Consider că măcar produsele de origine animală trebuie vândute în condiţii dictate de legea europeană şi nu într-o interpretare eronată a legii europene, iar cei care sunt în sistemul veterinar să aibă complet controlul siguranţei alimentului, dar să îl facă peste tot în piaţă. Consider că politicul nu are ce căuta în meseria de medic veterinar şi de control, iar legislaţia trebuie implementată de cei abilitaţi. Consider că trebuie rescris protocolul de colaborare dintre ANSVSA, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Sănătăţii fără intercalarea acestor controale, ca să nu mai asistăm la linşajul public în media a unor producători sau a unor vânzători de produse, care nu are legătură cu realitatea", a subliniat şeful Romalimenta.
De asemenea, Sorin Minea a precizat că populaţia trebuie să fie încurajată să nu cumpere produse din locurile necontrolate de autorităţile veterinare.
"Mă refer la târgurile tradiţionale şi pieţele libere care distrug industria României. Cei care vând produse tradiţionale sunt de multe ori fabrici reale. Oricine poate face produse tradiţionale dacă le declară şi o fac, problema este că sunt fabrici reale care nu s-au putut autoriza pentru că au avut planuri de investiţii şi au făcut derogări pe produs tradiţional şi înregistrare, dar ei produc 10-15 tone zilnic şi le desfac în condiţii care nu au nicio legătură cu legislaţia europeană sau cu cea românească. Jumătate din produsele tradiţionale sunt cumpărate de la Metro, schimbate etichetele, reafumate şi vândute cu etichete şi la preţ de tradiţionale. Nu se poate vinde carnea pe tarabe", a subliniat preşedintele Romalimenta.
În privinţa legislaţiei, Minea a afirmat că deşi există, aceasta nu este implementată corect. "Legea română spune corect că nu ai voie să vinzi porcul din gospodărie decât pentru autoconsum, dar nimeni nu controlează întrucât cei care ar trebui să facă acest lucru sunt politic puşi. Ceea ce s-a întâmplat de Crăciun cu vinderea porcului la poartă şi la şosea în orice ţară din UE ar fi fost exclus", a mai spus şeful Romalimenta.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a organizat luni o întâlnire cu instituţiile publice aflate în subordinea sa, dar şi cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor din industria alimentară şi ai crescătorilor de animale pentru prezentarea obiectivelor pentru anul 2012 în sistemul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ANSVSA va demara luni un Plan naţional de control pentru depistarea E-coli în carne şi lapte Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat duminică că va demara un Plan Naţional de Control, în data de 16 mai, pentru a determina prevalenţa Escherichia Coli (E.coli) verotoxigenă în produse alimentare de origine animală.
ANSVSA va transmite CE rezultatele probelor de ADN şi de fenilbutazonă pe 23 martie Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/ va transmite Comisiei Europene /CE/ rezultatele probelor pentru ADN şi fenilbutazonă din carnea de cal şi de vită în 23 martie 2013, a declarat, duminică, vicepreşedintele ANSVSA, Vlad Mănăstireanu, la Palatul Victoria...
Butaru(ANSVSA):Rezultatele pe probele recoltate din alimente vor fi definitivate în zilele următoare;vericările vor fi extinse la furnizorii de lapte Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va definitiva în zilele următoare rezultatele pe toate probele recoltate din alimente, în cazul de la Argeş, dar se va îndrepta cu verificările spre materia primă şi toţi furnizorii de lapte, a declarat, marţi, preşedintele...
Consumatorii, sfătuiţi să cumpere carne şi organe de miel însoţite de certificatul de sănătate publică veterinară Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să cumpere carnea şi organele de miel numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, întrucât există pericolul substituirii acestor cărnuri cu cea de...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
ANSVSA: 460 de probe prelevate din carne şi organe de pasăre indică absenţa medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a analizat, până în prezent, 460 de probe prelevate din carne şi organe de pasăre, pentru determinarea prezenţei medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor, toate indicând absenţa acestor substanţe.