Cele mai citite
 


Studiu IRES: Cei mai mulţi români cred că economia a mers mai rău în 2011
marţi, 17 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cei mai mulţi dintre români, respectiv 61%, consideră că economia României a mers mai rău în 2011, în comparaţie cu anul 2010, în timp ce 29% consideră că a fost aproximativ la fel, iar 8% că a mers mai bine, arată un studiu al Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
Potrivit documentului, transmis vineri AGERPRES, în ceea ce priveşte situaţia economică proprie, cei mai mulţi respondenţi -46% - apreciază că aceasta a fost aproximativ la fel în 2011, comparativ cu 2010, în timp ce 44% consideră că a fost mai rea, iar 10% că a fost mai bună.
'Cu toate acestea, românii îşi păstrează o anumită doză de optimism, atât pentru situaţia economică a ţării, cât şi pentru cea personală. Aşadar, 28% dintre respondenţi sunt de părere că economia ţării va merge mai bine în următorii 4 ani, în timp ce 27% sunt optimişti privind economia localităţii, iar 32% privind propria situaţie economic', se arată în sondaj.
Cei mai mulţi români (81%) spun că, personal, simt efectele crizei economice. Un procent asemănător de respondenţi (83%) se tem de o scădere a veniturilor, dar şi de inflaţie.
Pentru anul 2012, majoritatea celor chestionaţi planifică să facă economii când vine vorba de anumite cheltuieli. Astfel, 73% spun că vor face economie la îmbrăcăminte, 70% la cadouri pentru familie sau apropiaţi, 68% la mers în vacanţă, 52% la încălzire, 48% la combustibil pentru autoturism, 41% la mâncare şi 35% la medicamente.
Participanţii la studiul IRES susţin că şi în 2011 au avut un comportament asemănător în ceea ce priveşte economiile, procentele fiind aproximativ egale cu cele enunţate anterior, însă un pic mai mici, cee ace înseamnă că oamenii intenţionează să fie mai cumpătaţi anul acesta decât în anul trecut.
Aproape trei sferturi dintre persoanele intervievate consideră că vor fi nevoite să facă sacrificii financiare înainte de redresarea situaţiei economice. Dintre acestea, 90% cred că vor fi nevoite să renunţe la cumpărarea unor bunuri, iar 78% vor renunţa la anumite facilităţi, precum maşina, telefonul mobil sau vacanţele. Pentru 43% dintre cei chestionaţi, o soluţie ar reprezenta-o contractarea unui credit, pentru 28% vinderea unor bunuri, iar pentru 5% vinderea locuinţei.
Studiul a fost realizat în perioada 21-22 decembrie, pe un eşantion de 1.455 de indivizi. Marja de eroare este de ± 2,7%. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sondaj IRES: Trei sferturi dintre români se declară nefumători Trei sferturi dintre români declară că sunt nefumători, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
Sondaj IRES: Românii se tem de război şi de criza economică şi văd în corupţie cea mai mare problemă România este percepută de locuitorii săi ca fiind o ţară nesigură, care pe termen scurt se confruntă cu riscul unui război, iar pe termen mediu şi lung, cu cel al unei crize economice cronicizate, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES)...
Studiu neconcludent privind legătura dintre telefonul mobil şi cancerul la creier Geneva, 17 mai /Agerpres/ - Un important studiu internaţional referitor la legătura dintre folosirea telefonului mobil şi două tipuri de cancer la creier s-a dovedit neconcludent, potrivit unui material ce va fi publicat în International Journal of Epidemiology în această săptămână, informează luni agenţia...
Cluj: Optimismul românilor se află la cel mai înalt nivel din ultimii 17 ani - studiu IRES Un studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) arată că optimismul românilor cu privire la direcţia în care merge ţara se află la unul dintre cele mai ridicate nivele de după 1997, trend care se păstrează din noiembrie anul trecut, după alegerile prezidenţiale.
Telefonul mobil contribuie la răspândirea microbilor în spitale Telefoanele mobile, calculatoarele şi alte obiecte constituie o cale importantă de răspândire a infecţiilor nozocomiale în spitale, clinici şi aziluri de bătrâni - este ceea ce reiese dintr-un studiu realizat de medici britanici şi americani, scrie cotidianul francez La Croix.
Sondaj IRES: Legislaţia acordă prea multe drepturi minorităţilor, cred 35% dintre români Legile din România cu privire la minorităţi le acordă acestora prea multe drepturi, cred 35% dintre respondenţii unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), în timp ce 33% cred că se acordă acestora prea puţine drepturi, iar 22% câte drepturi trebuie.