Cele mai citite
 


Ce afectiuni ascund durerile de spate la varsta a treia
luni, 17 decembrie 2012   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!, Corp sanatos
 

 

 
 
 
Durerea de spate ramane cel mai frecvent simptom musculoscheletal in intreaga lume si la toate grupele de varsta. Se estimeaza ca durerea de spate este intalnita la peste 70 % din populatia de varsta a treia, 15-30% avand cel putin un episod pe an.

 

 

La fel ca in alte situatii medicale, durerea de spate trebuie evaluata diferit la populatia varstnica, mai ales la primul episod de boala si luand in considerare rata mare de malignitate si afectiunile viscerale.
La persoanele varstnice se exclud mai intai afectiunile sistemice sau cauzele durerii iradiate.
 
Ce trebuie sa stim despre durerea de spate, alta decat cea din afectiunile musculoscheletale?
Orice durere constanta, care intrerupe somnul, fara ameliorare la medicatie sau insotita de febra necesita prezentarea la medic. Coloana vertebrala poate fi implicata in diferite procese infectioase: abcese epidurale, discita septica, osteomielita, bacteriemie sau endocardite bacteriene. Tot aici se includ tumorile primitive vertebrale, durerea de spate fiind insotita de semne constitutionale, in special scaderea in greutate.
 
La persoanele varstnice, mai ales cele cu istoric de malignitate, durerea de spate poate fi semnul unei afectiuni metastatice, cel mai frecvent secundara neoplaziilor de san, plaman sau prostata. Nu trebuie sa excludem efectele adverse ale unor medicamente, cum ar fi corticoterapia implicata in fracturi vertebrale osteoporotice sau terapia anticoagulanta, mai ales la pacientii varstnici, ce poate determina hemoragii retroperitoneale si durere iradiata.
 
Durerea de spate iradiata, in functie de localizarea ei, ne poate indica sediul suferintei primare. La nivel cervical poate fi atribuita anginei, infarctului miocardic, disectiei arteriale, obstructiei esofagiene, tiroiditei. Durerea toracala poate fi cauzata de disectia sau anevrismul de aorta, colica renala, pancreatita, tumori retroperitoneale, pleurezie sau pielonefrita. Afectiuni abdominale, renale sau genitourinare pot determina durerea la nivel lombar.
 
Odata excluse cauzele sistemice, raman doua grupe de afectiuni: durerea de spate pur mecanica, cu sau fara componenta radiculara si durerea de spate inflamatorie.
 
Durerea de spate necomplicata este cel mai frecvent intalnita la persoanele varstnice.
 
Cum recunoastem aceasta durere? Este o durere localizata mai frecvent in zona lombosacrata, care apare la efort si se agraveaza la miscari de intindere, rasucire, mers sau aplecare, ulterior ameliorata de repaus. Aceasta durere intrerupe somnul pacientului varstnic, facand imposibila intoarcerea lui de pe o parte pe alta. Modificarile de curbura pot determina o durere mecanica cronica. Frecvent intalnim coloana in "S" sau cifoza dorsala, semn al fracturilor vertebrale osteoporotice si asociata cu scaderea in inaltime. Anomalii anatomofunctionale lombosacrate tip sacralizare L5 sau lombalizare S1 se insotesc de durere lombara mecanica. La nivel cervical durerea de spate poate fi declansata de torticolis, subluxatia atlantoaxiala din poliartrita reumatoida sau afectiuni ale articulatiei temporomandibulare. Fracturile din osteoporoza sunt o cauza comuna de dorsalgie la femeile in varsta, durerea din fracturile osteoporotice fiind constanta, nu progresiva, ameliorata de decubit si de obicei fara istoric de trauma. Coxartroza sau artroza sacroiliaca pot determina durere de spate mecanica.
 
Afectiunile degenerative discale sau ale structurilor vertebrale, incadrate ca discartroza sau spondiloza conduc frecvent la durere de spate. Pe masura progresiei acestora, coloana devine instabila si se produce spondilolistezis cand vertebrele aluneca intre ele. Daca durerea de spate, mai ales la nivel lombosacrat se asociaza cu radiculopatie, pacientul trebuie evaluat si din punct de vedere neurologic. Cea mai frecventa este sciatica, cand durerea este ascutita si iradiaza pana la nivelul piciorului. Peste 90% din herniile de disc simptomatice, insotite de sciatica se datoreaza modificarilor la nivel L4-L5 si L5-S1. Stenoza spinala, des intalnita la varste inaintate, poate fi consecinta discartrozei si spondilozei care duc la o scadere a suprafetei canalului spinal. Durerea se manifesta ca o sciatica, pacientul preferand pozitia sezanda. Se poate complica cu sindromul de coada de cal,cel mai important semn fiind retentia urinara.
 
Durerea de spate inflamatorie, agravata de repaus si ameliorata cu miscarea, este intalnita in suferinte inflamatorii denumite spondilartrite, mai frecvent intalnita fiind spondilita ankilozanta. Durere cervicala inflamatorie poate sa apara in poliartrita reumatoida.
 
La varsta a treia pot debuta afectuni metabolice de tipul bolii Paget sau polimialgia reumatica, o vasculita, ambele insotite de dureri vertebrale. Nu trebuie sa uitam de zona zoster sau afectiunile psihice care pot determina si complica tratamentul durerilor vertabrale, in special dementa pacientului varstnic.
 
Deoarece durerea de spate compromite statusul functional, amenintand gradul de independenta al varstnicilor, este necesara prezentarea la medic la primele semne si simptome de boala pentru a stabili cauza si cea mai buna optiune terapeutica. Cel mai important este identificarea acelor pacienti cu evolutie catre cronicizare si includerea lor in programe de preventie.
 
 
Dr. Daniela Elena Mihailescu
Medic Specialist Reumatologie                                                                                 

Clinica de Diagnostic Gral Medical
021/323.00.00(02)

 

www.gralmedical.ro

Notare
Comentarii
de lupean emilian
Un articol vag,plin de generalitaticum numai un invatator universitarpoate procreea asa ceva cand e plictisit de viata asta si nu poate altceva mai bun.Este ca apa sfintita(1 l.apa sfintita la 1 butoi apa .Apa de ploaie),la piciorul de lemn:aplici gelul si masezi usor, evitand miscarile bruste dureroase,pana cand obtii un lustru uniform.Se foloseste 1-1-1 sau de cate ori este nevoie.Foloseste la articulatiile osoase. daca a placut, rog reveniti la late articole similare . T.B.c.B. DORESC ALRCEVA ,NU MACULATURAPENTRU HANDI.PREMIANTI cu sitma,emilian. .

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Durerile de spate Durerile de spate pot fi determinate atât de afecţiuni ale coloanei vertebrale cât şi de afecţiuni ale altor aparate şi organe. Bolile care ar putea produce dureri de spate pot fi ale aparatului respirator (pneumonie, cancer pulmonar), ale aparatului cardiovascular (angina pectorală, infarctul...
Aproximativ 200.000 de români suferă de poliartrită reumatoidă Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară şi afectează aproximativ unu la sută din populaţia generală, ceea ce înseamnă 200.000 de pacienţi în România, a declarat miercuri preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, prof. dr. Ruxandra Ionescu, la o conferinţă de...
Poliartrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente boli reumatice Una dintre cele mai frecvente boli reumatice este poliartrita reumatoidă, care are o prevalenţă de aproximativ 1% , ceea ce înseamnă că în România sunt cel puţin 200.000 de cazuri, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei, dr. Cătălin Codreanu, directorul...
Cluj: 115 clujeni au forme severe de poliartrită şi spondiloză anchilozant Un număr de 115 persoane suferinde de poliartrită reumatoidă şi spondiloză anchilozantă se află în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), 79 dintre ele urmând tratamentele pentru încetinirea proceselor inflamatorii osoase şi diminuarea durerilor, potrivit directorului de relaţii ...
O nouă terapie pentru poliartrita reumatoidă Poliartrita reumatoidă în România se apreciază că afectează 1% din populaţie, dar ea este subdiagnosticată, a subliniat prof. dr. Ruxandra Ionescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Reumatologie, cu prilejul lansării unei noi alternative terapeutice.
Noi alternative pentru tratarea afecţiunilor reumatice Aproximativ 10 milioane de români suferă de afecţiuni reumatice, cele mai frecvente fiind artroza, poliartrita reumatoidă şi spondilita anchilozantă, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.