Cele mai citite
 


Anul 2011 pentru salvamontiştii bihoreni, un vârf al acţiunilor de prevenţie
joi, 19 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Turiştii în zona Vârtop vor beneficia, cel puţin în week-enduri, de asistenţă medicală de specialitate, dacă va fi nevoie, printr-o colaborare dintre Salvamont-Salvaspeo cu SMURD Bihor, a declarat miercuri vicepreşedintele Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo, Adrian Marin.
Potrivit salvamontistului, în anul 2011, în baza bunei relaţii între cele două instituţii, a fost iniţiat un program pilot privind includerea în echipa de permanenţă de la Vârtop a unui medic sau asistent medical specializaţi în medicina de urgenţă în scopul îmbunătăţirii calităţii asistenţei medicale de prim ajutor acordată accidentatului până în momentul preluării sale de către ambulanţă.
''Ca urmare a rezultatelor extrem de favorabile ale acestui program pilot, în anul 2012 această formulă va deveni o practică curentă, în prima faza cel puţin pe durata sfârşitului de săptămână, când afluenţa turistică este maximă şi, implicit, se produc cele mai multe accidente,' a spus, în conferinţă de presă, Adrian Marin.
Anul 2011 a reprezentat pentru Salvamont un vârf al activităţilor şi acţiunilor de prevenţie a producerii de accidente în mediul montan.
În 2011 salvamontiştii au început să asigure permanenţă şi pe durata sezonului de iarnă, o dată cu intrarea în circuitul turistic a complexului de schi 'Piatra Grăitoare' de la Băiţa - Vârtop şi a inaugurării bazei Salvamont de la Vârtop. Cu toate ca sezonul de schi in 2011 a fost redus, ca durată, pe fondul lipsei de zăpadă, s-au înregistrat totuşi 72 de accidentări în perimetrul pârtiilor de schi bihorene, majoritatea pe fondul indisciplinei turiştilor care abordează domeniul schiabil.
O altă noutate în domeniul prevenţiei a fost aplicarea 'procedurii de avizare salvaspeo' prin care cei care practică speologia în mod organizat trebuie să solicite un aviz tehnic pentru a intra în cavităţile stabilite ca obiectiv al turelor speologice. Astfel serviciile salvaspeo vor şti permanent ce echipe acţionează în zona lor de intervenţie, în ce cavităţi, în ce perioadă, precum şi alte detalii tehnice.
'Prin această procedură se urmăreşte scurtarea timpului scurs de la momentul producerii accidentului până când primul salvator ajunge lângă victimă. Eficacitatea acestei proceduri s-a dovedit deja în două situaţii, ambele produse în Padiş, un accident în Avenul Borţig şi un blocaj în Peştera Cetăţile Ponorului,' a spus salvamontistul.
Procedura oferă posibilitatea de a cuantifica traficul turistic speologic specializat, inclusiv identificarea cavităţilor celor mai frecventate, a celor cu riscuri majore etc.
În cadrul acţiunilor preventive este inclusă şi acordarea de asistenţă în cadrul manifestărilor de masă organizate în zona montană şi submontană a judeţului Bihor, respectiv competiţii sportive, stagii tehnice tip şcoală, tabere de copii şi tineret etc, numărul persoanelor asistate fiind de circa 900. AGERPRES/(A-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Asistenţa medicală de urgenţă, sub o singură comandă în Oradea Asistenţa medicală de urgenţă în Oradea va funcţiona unitar, sub o singură comandă, prin comasarea celor două mari structuri din municipiu care funcţionează la Spitalul Municipal şi la Spitalul Judeţean, a anunţat marţi primarul Ilie Bolojan.
Botoşani: Asistentă medicală care se afla într-o ambulanţă în misiune, rănită într-un accident rutier O asistentă medicală de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani, care se afla într-o autospecială în misiune, a fost rănită, vineri seară, în urma unui accident rutier produs pe raza localităţii Ungureni.
Nouă spitale şi Ambulanţa Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă de 1 şi 2 mai Nouă spitale bucureştene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în zilele de 1 şi 2 mai, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, precizează un comunicat publicat pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică a Capitalei.
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Programul de dotare cu elicoptere pentru asistenţa medicală de urgenţă continuă până în 2014 Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că în cadrul asistenţei medicale de urgenţă, până în 2014, vor fi continuate investiţiile pentru dotarea cu elicoptere a celor opt puncte regionale.