Cele mai citite
 


APADOR-CH nu participă la consultările PDL cu societatea civilă
joi, 19 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
APADOR-CH nu participă la consultările cu societatea civilă iniţiate de PDL, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei transmis miercuri AGERPRES.
Partidul Democrat Liberal a început miercuri un amplu proces de consultare a societăţii civile.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de formaţiunea politică, din echipa democrat-liberalilor fac parte ministrul de Externe, Teodor Baconschi, prim-vicepreşedinte al PDL, şi vicepreşedinţii Monica Macovei, Mihaela Popa şi Theodor Paleologu.
O primă rundă de discuţii s-a desfăşurat, la sediul central al PDL, între reprezentanţi ai Asociaţiei Medicilor de Familie - Bucureşti, ai Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor şi ai Colegiului Medicilor. Pentru cea de a doua rundă de convorbiri PDL avea în vedere discuţii cu reprezentanţi ai APADOR-CH, ai Fundaţiei "Parteneri pentru Dezvoltare Locală", ai Asociaţiei "Casa Plus" şi ai Asociaţiei "Euro 26 România".
Pe de altă parte, într-un alt comunicat, APADOR-CH atrage atenţia că jandarmii "nu au dreptul discreţionar de a lovi pe cine vor", întrucât "imobilizarea persoanei nu presupune lovirea acesteia ori supunerea la rele tratamente".
Legea jandarmeriei prevede în art. 33 că folosirea forţei nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru imobilizarea persoanelor turbulente ori acţiunilor ilegale şi va înceta de îndată ce scopul misiunii a fost realizat.
"Situaţia manifestaţiilor începute în 13 ianuarie este cu atât mai gravă cu cât, în mai multe imagini difuzate de televiziuni, au existat cazuri cu persoane căzute la pământ lovite cu picioarele, pumnii sau bastoanele de către jandarmi. Lovirea unei persoane de către jandarmi constituie infracţiune (după caz, supunere la rele tratamente, tortură sau purtare abuzivă)", se susţine în comunicat.
APADOR-CH consideră că pentru tragerea la răspundere penală a celor vinovaţi de violenţe împotriva manifestanţilor este necesar ca victimele agresiunilor să se prezinte la un serviciu de medicină-legală, să obţină certificatul medico-legal, să prezinte probe audio-video sau martori care au asistat la incident şi să formuleze plângere penală la parchetul din localitatea unde a avut loc incidentul.
Potrivit art. 35 din Legea jandarmeriei, citată în comunicat, jandarmii nu au dreptul să conducă administrativ la secţia de poliţie sau la unitatea de jandarmi persoane despre care nu pot dovedi că au săvârşit fapte contrare legii prin care au provocat dezordine/tulburări
şi necesită imobilizare.
"Autorităţile statului sesizate cu astfel de plângeri au obligaţia de a desfăşura cu celeritate o anchetă amănunţită, aptă să ducă la identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate", se mai precizează în comunicatul APADOR-CH.
De asemenea, organizaţia invită persoanele care au fost victimele unor abuzuri din partea jandarmilor să i se adreseze la office@apador.org. AGERPRES/(AS - Livia Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Declaraţie politică - Neviser Zaharcu (PSD Tulcea) Să facem front comun pentru stoparea scăderii natalităţii!
PDL începe consultările cu reprezentanţii societăţii civile Partidul Democrat Liberal începe miercuri un amplu proces de consultare a societăţii civile.
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
Vâlcea: Anchetă a Colegiului Medicilor în cazul unui nou-născut decedat Colegiul Medicilor din Vâlcea a început marţi o anchetă în cazul unui nou-născut decedat, după ce familia acestuia a acuzat mai mulţi medici de la Secţia Maternitate a Spitalului Judeţean Vâlcea de neglijenţă medicală.
Ponta: România are nevoie de o reorganizare; cele 8 regiuni trebuie să devină centre ale administraţiei regionale România are nevoie de o reorganizare teritorială, iar cele opt regiuni de dezvoltare trebuie să devină centre ale administraţiei regionale, a declarat sâmbătă preşedintele PSD, Victor Ponta, la Sala Palatului, cu prilejul prezentării viziunii Uniunii Social Liberale asupra administraţiei publice şi ...
Colegiul Medicilor din România califică drept 'superficială' ancheta de la Spitalul judeţean Buzău Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR) consideră ''superficială'' ancheta care s-a desfăşurat la secţia de pediatrie a Spitalului judeţean Buzău şi respinge ''cu fermitate'' încercarea de a se transfera întreaga responsabilitate asupra corpului medical.