Cele mai citite
 


Consumul de alcool în a doua jumătate a primului trimestru de sarcină este cel mai nociv pentru copil
joi, 19 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Orice cantitate de alcool consumată în timpul sarcinii are ca rezultat o creştere a riscului ca fetusul să se nască cu defecte sau boli, însă acest risc este şi mai mare atunci când femeile însărcinate consumă alcool în cea de-a doua jumătate a primului trimestru al sarcinii, conform unui nou studiu, transmite LiceScience.com.
Cu fiecare pahar de alcool consumat de viitoarea mamă în această perioadă, copilul întâmpină un risc cu 25% mai ridicat să se nască cu buza diformă, cu 12% mai ridicat să aibă un cap mai mic decât normal şi respectiv un risc cu 16% mai mare să aibă o greutate sub cea normală la naştere.

"Mesajul important este că nu există un nivel minim de alcool al cărui consum să nu mărească aceşti factori de risc", susţine autorul studiului, Dr. Christina Chambers de la University of California din San Diego. "Concluziile acestui studiu confirmă recomandarea generală a medicilor privind evitarea completă a consumului de alcool în perioada sarcinii", a mai adăugat ea.

În cadrul acestui studiu Christina Chambers şi colegii săi au analizat datele medicale aparţinând unui număr de 992 de femei însărcinate care au avut probleme cu consumul de alcool în timpul sarcinii, în perioada 1978 - 2005. Aceste femei au fost solicitate pentru a participa la acest studiu şi au răspuns unui chestionar telefonic cu privire la nivelul consumului de alcool din perioada în care au fost însărcinate dar şi cu privire la sănătatea copiilor pe care i-au născut.

Astfel, un consum mai ridicat de alcool în perioada de sarcină este legat de un risc mai ridicat ca nou-născutul să aibă caracteristicile fizice asociate sindromului alcoolic fetal - printre care capul de dimensiuni mai mici decât cele normale, precum şi forme modificate ale ochilor şi buzelor. Astfel de simptome sugerează de obicei şi existenţa unor traume de ordin neurologic la copii.

O anumită perioadă a sarcinii este mai expusă acestui risc decât celelalte. În timpul celei de-a doua jumătăţi a primului trimestru de sarcină, fiecare pahar de băutură consumat într-o zi măreşte cu 25% riscul ca micuţul să se nască cu trăsături faciale anormale în ceea ce priveşte buza superioară. Prin contrast, consumul de alcool în perioada celui de-al treilea trimestru al sarcinii pare să afecteze doar mărimea copilului la naştere.

Evident că acest risc se manifestă diferit de la mamă la mamă. "Chiar dacă am identificat 10 femei care în timpul sarcinii au consumat 250 de ml. de vodcă pe zi, doar 5 dintre copiii acestor femei s-au născut cu deficienţe asociate sindromului alcoolic fetal, pentru că sunt şi alţi factori care influenţează gradul de risc", explică coordonatoarea studiului.

Printre aceşti factori se numără dieta zilnică a mamei, nivelul său de grăsime din organism, anumite particularităţi genetice, precum şi alţi factori de mediu, explică şi prof. Ed Riley de la San Diego State University, un alt cercetător care studiază riscurile expunerii prenatale la alcool.

Concluziile acestui nou studiu sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Alcoholism: Clinical and Experimental Research.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dieta, activităţile fizice şi alăptarea copilului ajută mămicile să slăbească Multe femei continuă după ce nasc să păstreze câteva kilograme în plus, acumulate în perioada în care au fost însărcinate. Pierderea surplusului de kilograme de după sarcină este legată de trei puncte importante a căror relevanţă începe chiar dinainte de a da naştere: kilogramele câştigate în timpul...
Dieta in timpul sarcinii Dieta pe care femeia gravida va trebui sa o urmeze (ajutata de partener, bineinteles!) in timpul sarcinii este un lucru care merita atentia noastra. Cat de importanta este alimentatia in sarcina ? In momentul in care se depisteaza sarcina , apar responsabilitatile speciale legate de cel...
Consumul de alcool şi droguri poate duce la naşterea de copii cu greutate scăzută (studiu) Femeile care consumă alcool şi droguri şi au şi probleme psihice din această cauză, se confruntă cu un risc de patru opri mai mare de avea copii cu greutatea scăzută la naştere, conform unui studiu australian, transmite Xinhua.
Copiii născuţi prematur devin adulţi introvertiţi (studiu) O echipă de cercetători britanici a arătat că bebeluşii cu o greutate mai mică de 1,5 kg sau născuţi înainte de opt luni de sarcină au mai multe şanse de a dezvolta o personalitate neliniştită şi de a fi mai puţin angajaţi social, se arată într-un studiu publicat în revista 'Archives of Disease in Childhood'...
Adrian Abagiu: Din ce în ce mai multe femei cu probleme de toxico-dependenţă rămân însărcinate Din ce în ce mai multe femei cu probleme de toxico-dependenţă rămân însărcinate, a afirmat Adrian Abagiu, doctor la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", miercuri, cu ocazia prezenţei sale la conferinţa "Riscurile consumului de droguri la mamă şi copil".
Consumul de alcool, responsabil pentru o importantă parte din cazurile de cancer din Europa occidentală Unul din zece cazuri de cancer în rândul bărbaţilor şi unul din 33 în rândul femeilor din Europa occidentală sunt provocate de consumul de alcool în exces, relevă un nou studiu citat în ediţia de vineri a cotidianului britanic The Independent.