Cele mai citite
 


În România, manifestaţii împotriva austerităţii, a privatizărilor şi a guvernului /Le Monde/
joi, 19 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Apeluri la demisie, cereri de alegeri anticipate, ciocniri nocturne - de şase zile, spiritele s-au încins în România, punându-l în dificultate pe preşedintele Traian Băsescu, constată marţi o analiză publicată în cotidianul francez Le Monde.
Zilnic au loc adunări spontane, fără o afiliere politică vizibilă, la Bucureşti şi în marile oraşe din provincie. Manifestanţii agită culorile naţionale şi cer laolaltă plecarea preşedintelui, încetarea politicilor de austeritate şi a privatizărilor şi moralizarea vieţii publice. Deşi numărul participanţilor rămâne modest, acţiunea în sine constituie un şoc într-o ţară unde societatea civilă părea lovită de apatie. Intrarea în scenă, la sfârşitul săptămânii trecute, a unor grupuri de huligani în centrul Bucureştiului a dat situaţiei un aspect mai dramatic şi un ecou mediatic sporit.

Elementul declanşator al evenimentelor a fost demisia forţată a subsecretarului de stat pentru sănătate Raed Arafat, fondatorul Smurd, un serviciu eficient de medicină de urgenţă, numit 'mincinos' şi 'de stânga' de preşedintele Băsescu, aminteşte autorul. Marţi, el a fost reinstalat, dar este oare acest lucru suficient pentru a determina încetarea contestării?, se întreabă el.

Sănătatea publică este un subiect sensibil în România, unde sectorul spitalicesc suferă de o decrepitudine notorie, notează Le Monde. Personalul medical prost plătit nu ezită să ceară bacşiş pacienţilor pentru prestaţii teoretic acoperite de asigurările de stat. Profesiile de stat nu mai atrag: pentru a umple amfiteatrele, facultăţile de medicină primesc şi studenţi mediocri.

Reforma propusă de executivul de la Bucureşti vizează restrângerea razei de acţiune a asigurării medicale de stat şi intrarea pe piaţă a cel puţin patru asiguratori privaţi, adică o privatizare parţială a sistemului. Or, punctează autorul, privatizările au o presă proastă în România, din perioada de 'tranziţie' de după căderea regimului comunist al lui Nicolae Ceauşescu. Menite să relanseze întreprinderile naţionale, de aceste privatizări a profitat în primul rând o clică restrânsă de oameni de afaceri, 'magnaţii', echivalentul local al oligarhilor ruşi, scrie Le Monde, care enumeră câteva privatizări 'dubioase' - Rompetrol sau concesiunile din Delta Dunării, dând şi câteva nume - Dinu Patriciu, fost membru al PNL, Codruţ Sereş, Partidul Conservator şi Zsolt Nagy, UDMR.

Neîncrederea în privatizări este însoţită de un sentiment generalizat de suferinţă economică şi socială. /.../ Traian Băsescu, preşedinte de centru-dreapta cu un stil populist şi autoritar, a luat o serie de măsuri nepopulare - diminuarea cu 25% a salariilor funcţionarilor, cu 15% a pensiilor şi creşterea TVA cu de la 19% la 24%. Această strategie a permis reechilibrarea finanţelor, România pare a fi scăpat de o lungă criză a datoriei, dar costul social al austerităţii plătit de populaţie provoacă un imens val de nemulţumire în ţară. Cu un salariu minim de 158 de euro pe lună, un salariu mediu care nu depăşeşte 350 de euro şi pensii famelice, clasele de mijloc şi cele populare au sentimentul că au plătit cea mai mare parte din preţul planului de austeritate. Celor mai înstăriţi, consideraţi adesea drept profitori ai sistemului, nu le-au crescut impozitele.

Manifestaţiile din ultimele zile indică faptul că exasperarea socială a atins un prag critic. Preşedintele Băsescu, a cărui popularitate este la cel mai scăzut nivel, păstrează o tăcere ciudată, lăsându-l ca purtător de cuvânt pe premierul Emil Boc, care a condamnat violenţele, spunând totuşi că îşi dă seama de suferinţele impuse populaţiei de cura de austeritate. Opoziţia parlamentară a chemat la demisia guvernului şi la organizarea de alegeri anticipate, dar nu este sigur că protestatarii sunt favorabili opoziţiei, chiar dacă cer demisia preşedintelui Băsescu. Arafat, de la care a început totul, i-a îndemnat pe protestatari să reziste îndemnurilor politice. La Cluj, luni s-a scandat de altfel 'PDL /partidul prezidenţial/, USL /opoziţie/, aceeaşi mizerie!' - mai menţionează autorul articolului.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...
Cluj: Medicina de urgenţă va fi predată după principii moderne şi practice Peste 1.200 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş vor studia disciplina "medicină de urgenţă" după o curriculă inovativă, bazată pe tehnologii moderne, bazele noului sistem formativ fiind puse printr-un proiect ce se va desfăşura 24 de luni, în valoare...
Cluj: Primul proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, încheiat cu rezultate meritorii Peste 1.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au fost pregătiţi performant, printr-un program finanţat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenţă la un înalt nivel profesional.
Protestele din România au adus la suprafaţă nemulţumirea acumulată /World Politics Review/ În condiţiile în care protestele din România intră deja în cea de-a doua săptămână, manifestanţii dau dovadă de o persistenţă neobişnuită în această parte a lumii, ceea ce subliniază importanţa simbolică pe care o are pentru ei să atragă atenţia asupra numeroaselor dificultăţi cu care se confruntă, se...
Raed Arafat (biografie) Preşedintele Traian Băsescu a semnat miercuri decretul pentru numirea doctorului Raed Arafat în funcţia de ministru al Sănătăţii.
Dezordinea de la Bucureşti: pe străzile capitalei corupte (La Repubblica) Bucureştiul este un oraş plin de bănci şi de biserici, la fel ca în Italia. Dar, mai ales, este plin de farmacii şi de case de amanet. Nenumărate farmacii, una lângă alta, şi acesta nu este un semn bun. Durata medie a vieţii este mai scurtă cu opt ani faţă de cea din Italia. Oamenii nu au grijă de sănătate...