Cele mai citite
 


Mii de oameni demonstrează în România - este, oare, acesta începutul unei "primăveri europene"?
joi, 19 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În urmă cu un an, preşedintele tunisian Ben Ali a devenit prima victimă a primăverii arabe din 2011. Am putea asista acum, oare, în România la primele semne ale unei "primăveri europene"?, notează portalul www.theweek.co.uk, într-un comentariu difuzat miercuri.
În ultimele câteva zile, România - membră de cinci ani a Uniunii Europene - este martora unor proteste publice de amploare împotriva programului de austeritate dur al guvernului.

Tulburările sunt, cu siguranţă, stânjenitoare pentru UE, FMI şi acei lideri occidentali pentru care guvernul român a fost un aliat de nădejde. Guvernul român - spre deosebire de executivul din Ungaria vecină, unde de asemenea au existat proteste antiguvernamentale - a făcut tot ceea ce Uniunea Europeană şi creditorii internaţionali i-au cerut.

Elita conducătoare a României se află în graţiile Occidentului şi pentru politica sa externă. România a trimis, respectuoasă, trupe în Irak şi Afganistan. Într-un raport la Consiliul Europei s-a spus chiar că aeroportul internaţional Mihail Kogălniceanu a fost un utilizat în programul CIA de predări extraordinare.

În cursul vizitei sale la Casa Albă în septembrie trecut, preşedintele Băsescu, un atlantist convins, a fost "felicitat" în mod oficial pentru semnarea Acordului dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice şi a Declaraţiei comune privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI. Cu prilejul vizitei de anul trecut în Israel, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus omologul său Emil Boc: "Poporul din Israel ştie că are un mare prieten în guvernul român".

Aşadar, lideri occidentali vor spera că guvernul român poate supravieţui intact actualelor tulburări. Se pare însă că românii obişnuiţi, care şi-au văzut nivelul de trai prăbuşit, s-au săturat. Virulenţa protestelor - au fost vandalizate bănci şi aruncate sticle incendiare - a zguduit în mod clar guvernul. Raed Arafat, un popular responsabil din Ministerul Sănătăţii care s-a opus proiectului de privatizare a unor părţi din sistemul de sănătate, a fost reinstalat în funcţie. Iar premierul Boc a fost obligat să adopte un ton mai conciliant, un fel de "Vă înţeleg durerea".

Vestea proastă pentru Boc şi colegii lui din Partidul Democrat Liberal, de guvernare, este însă că tulburările nu dau semn că se vor stinge.

Dacă în România începe o "primăvară europeană" şi puterea poporului va înlătura regimul, va fi interesant de văzut cum vor reacţiona liderii occidentali care i-au aclamat pe protestatarii antiguvernamentali din Libia şi Siria.

Este uşor să faci pe moralistul şi să condamni guvernele din Orientul Mijlociu pentru că au folosit forţa împotriva protestatarilor din ţările lor, dar care va fi răspunsul dacă, în Europa, capitale, altele decât Atena - unde mii de grevişti au mărşăluit ieri - sunt luate pe sus de protestatari furioşi, care aruncă cu pietre şi sticle incendiare şi îşi fac drum drept spre pentru coridoarele puterii?, se întreabă autorul articolului din The Week.AGERPRES/(Irina Cristea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România: Protestele ar putea submina şansele lui Emil Boc la alegerile parlamentare (Reuters) Protestele din România, cele mai puternice din ultimii peste 10 ani, sunt departe de a fi suficient de serioase pentru a influenţa politica sau pentru a ameninţa guvernul, însă ar putea submina şansele premierului Emil Boc la alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2012 şi l-ar putea lăsa pe preşedintele...
Europa de Est trebuie să fie atentă la avertismentul trimis de România Europa de Est trebuie să ia aminte la ''canarul din mină'' din România, afirmă Cornel Ban, director adjunct al departamentului pentru studii de dezvoltare din cadrul Institutului Watson al Universitatii Brown din SUA, într-o scrisoare de răspuns la un articol publicat de Financial Times /FT/.
Protestele din România: Mobilizare puţin omogenă, dar fără afiliere politică (presa internaţională) Presa şi agenţiile internaţionale de ştiri acordă în continuare un spaţiu amplu protestelor din România, notând că guvernul român depune eforturi să ţină în frâu escaladarea mişcării. În timp ce opoziţia încearcă să obţină capital politic din aceste mobilizări, protestatarii s-au ţinut deoparte de orice...
Mark Gitenstein: Reformarea statului şi a pieţei libere şi existenţa unei democraţii sustenabile - priorităţile SUA în România Reformarea statului şi a pieţei libere şi existenţa unei democraţii sustenabile în România sunt priorităţi ale SUA pentru că acestea fac din România un aliat strategic şi un partener comercial de încredere şi stabil şi de aceea sunt aceste reforme foarte importante pentru preşedintele Traian Băsescu...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...