Cele mai citite
 


Obezitatea măreşte cu peste 80% riscurile de cancer ovarian la femeile în vârstă
marţi, 13 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Obstetrica - Ginecologie, Oncologie
 

În cazul femeilor în vârstă, obezitatea are efectul creşterii cu 80% a riscurilor de îmbolnăvire de cancer ovarian, comparativ cu femeile care nu sunt supraponderale, conform unui studiu realizat pe un eşantion format din femei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 71 de ani, informează cotidianul britanic Daily Mail.

Aceste rezultate au fost prezentate în ultimul număr al revistei "Cancer" şi sunt foarte alarmante pentru Marea Britanie, unde aproape 25% dintre femei suferă de obezitate. Experţii avertizează că până în 2050 nu mai puţin de 50% dintre femeile britanice vor suferi de obezitate. Conform datelor publicate de cotidianul Daily Mail, peste 6.000 de femei din Marea Britanie sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer ovarian, iar 4.500 de femei îşi pierd viaţa anual din cauza acestei boli.

Cancerul ovarian este cea mai letală formă de cancer ginecologic, mai puţin de 40% dintre pacienţi supravieţuind după 5 ani de la punerea diagnosticului.
Medicii susţin că legătura dintre obezitate şi cancerul ovarian rezidă în tesutul adipos, care reţine grăsime în exces în jurul stomacului şi secretă estrogen, hormonul sexual feminin. Prezenţa în exces a acestui hormon stimulează creşterea celulelor ovariene şi poate juca un rol important în apariţia şi dezvoltarea unor celule anormale, canceroase.

Acest studiu a fost realizat în Statele Unite ale Americii, pe un eşantion de 95.000 de femei cu vârsta între 50 şi 71 de ani, pe o perioadă de 7 ani. Dintre acestea, 303 s-au îmbolnăvit în acest interval de cancer ovarian, iar printre cele care nu au urmat tratamente hormonale după ce au intrat la menopauză, obezitatea a mărit riscul de apariţie a cancerului ovarian cu până la 80%. AGERPRES/(Bălu Codruţ)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul ginecologic - factorii de risc Domnul dr. Cem Iyibozkurt din cadrul Liv Hospital Istanbul, vine în atenţia doamnelor cu informaţii despre tipurile de cancer genital pe care îl pot avea, dar şi care sunt factorii care produc aceste tipuri de cancer.
Testul Papanicolau poate depista şi alte forme de cancer în afară de cel de col uterin Testul pentru depistarea cancerului de col uterin, cunoscut sub denumirea de testul Papanicolau sau 'Pap', se pare că poate de asemenea detecta cancerul ovarian şi cel de endometru, potrivit unui studiu clinic pilot publicat în ediţia de miercuri a revistei americane 'Science Translational Medicine'...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Obezitatea favorizează apariţia cancerului O serie de studii recente au dovedit legătură directă dintre obezitate şi anumite tipuri de cancer: de colon, esofag, sân, ovar, endometru şi pancreas, nutriţionistul Lygia Alexandrescu afirmând că legătura dintre greutatea corporală crescută şi apariţia celulelor neoplazice este foarte complexă.
CANCERUL OVARIAN Cancerul ovarian este o boală gravă, dar care rămane de cele mai multe ori ascunsă, neavând simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă.
Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian, marcată pe 8 mai pentru prima dată în România Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian a fost marcată, miercuri, pentru prima dată în România, pentru a atrage atenţia asupra necesităţii ca femeile să meargă la control.
Chirurgia, singurul tratament eficient împotriva obezităţii, ce reduce riscul de cancer Paris, 20 ian /Agerpres/ - Chirurgia ar fi, se pare, singurul tratament eficace împotriva unor forme de obezitate masivă. Intervenţiile se fac numai la pacienţii al căror exces de grăsime le ameninţă serios viaţa, a afirmat profesorul Jean-Marc Chevallier de la serviciul de chirurgie generală şi digestivă...