Cele mai citite
 


Silviu Morariu (PC): Miza reală a proiectului legii sănătăţii, privatizarea administrării FNUASS
joi, 19 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Coordonatorul Departamentului de Sănătate a Partidului Conservator (PC), dr. Silviu Morariu, care este şi vicepreşedintele PC Mureş, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că miza reală a proiectului Legii Sănătăţii, care ar urma să fie readus în discuţie, nu este sistemul de urgenţă, ci administrarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
'FNUASS finanţează medicina de urgenţă prespitalicească - SMURD, ambulanţe - cu 100 de milioane de euro pe an, potrivit bugetului de pe anul trecut şi acum 2 ani al CNAS. Un operator privat poate revendica până al 15-20% din această piaţă, teoretic, dar cu ce preţ? Cu preţul unor investiţii fenomenale: elicopter, ambulanţe, aparatură, personal medical, centrale, sedii (...) Miza reală, care a devenit o bagatelă şi a trecut pe locul II, este FNUASS, care a fost de peste 4 miliarde de euro, anul trecut', a arătat dr. Morariu.
Acesta a arătat că potrivit proiectului legii Sănătăţii, se va da în administrare privată acest fond, alocându-se 2,8% din bugetul de 4 miliarde de euro pentru cheltuieli de gestionare, de administrare a acestui fond. ''2,8% înseamnă peste 112 milioane de euro, cu preluarea celor 41 de case judeţene, cheltuieli de personal, de infrastructură, personal, aparatură, maşini şi aşa mai departe. Se discută despre concentrarea, din 42, în 5 case regionale, cu posibilitatea, conform legii, de a vinde restul sediilor casei judeţene de asigurări de sănătate, în 33 din cele 41 de judeţe. Asta este miza reală, această privatizare a administrării FNUASS, plus dreptul de a decide cu cine contractezi aceste servicii medicale', a accentuat reprezentantul PC.
Acesta a spus că în proiectul de lege nu există niciun fel de explicaţii cu privire la operatorii privaţi ai FNUASS sau despre principiile pe baza cărora ceştia ar trebui să funcţioneze.
'Singurul principiu pe care-l regăsesc în această lege este înlocuirea principiului accesibilităţii la servicii medicale a populaţiei, cu introducerea principiului profitabilităţii. Să introduci termenul de profit într-un buget pe care îl declari insuficient este o crimă la adresa poporului român', a subliniat Silviu Morariu.
AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Radu Ţibichi (CNAS): Dosarul electronic al pacientului va deveni obligatoriu în curând Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Radu Ţibichi, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că dosarul electronic al pacientului va deveni obligatoriu în curând, în prezent lucrându-se la legislaţia incidentă.
Maramureş: Sorina Pintea (SJU) spune că medicina de urgenţă este cheia salvării multor vieţi Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, Sorina Pintea, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că medicina de urgenţă este cheia salvării multor vieţi aflate în situaţii limită.
Mureş: Cardul de asigurări de sănătate va fi testat pe aproape 220 de beneficiari de servicii de dializă Casa de Asigurări de Sănătate Mureş urmează să demareze procedura de distribuire a cardurilor de asigurări sociale de sănătate, care vor fi testate în cazul a 213 pacienţi care beneficiază de dializă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Rodica Biro, director în cadrul instituţiei.
Ciprian Dobre: Dereglarea sau distrugerea acestui sistem de urgenţă este un atentat la siguranţa naţională Deputatul PNL Ciprian Dobre a contestat luni, într-o conferinţă de presă, prevederile referitoare la sistemul de urgenţă din România din proiectul noii legi a Sănătăţii, arătând că distrugerea actualului sistem de urgenţă ar fi un 'atentat la siguranţa naţională'.
Mureş: Lectori din România şi Germania prezintă tehnici medicale de ultimă generaţie pentru intubarea pacienţilor Centrul naţional de pregătire şi formare de urgenţă de la sediul SMURD Târgu Mureş găzduieşte, începând de vineri, un curs de specializare pentru medici de urgenţă şi anestezişti, susţinut de lectori din România şi Germania, în tehnici medicale de ultimă generaţie pentru intubarea pacienţilor.
Mureş: Un serviciu privat de ambulanţă reclamă că SJA îl împiedică să-şi facă treaba Şeful serviciului privat de ambulanţă Samaritanus din Târgu Mureş, dr. Zsigmond Varga, a reclamat marţi că Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Mureş l-ar împiedica în acordarea de consultaţii la domiciliu în regim de urgenţă, deşi legea îi permite, prin nesemnarea unui protocol de colaborare, care...