Cele mai citite
 


Teodor Baconschi: Egalitatea pacienţilor în faţa bolii trebuie să se regăsească în legea sănătăţii
joi, 19 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Egalitatea pacienţilor în faţa bolii trebuie să fie unul dintre principiile care să se regăsească în viitoarea lege a sănătăţii iar procesul de elaborare a actului normativ trebuie să fie "transpartinic şi transparent", a declarat prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi miercuri, la finalul discuţiilor purtate cu reprezentanţii lumii medicale pe tema reformei sistemului sanitar din România.
"A fost un dialog fructuos. Am convenit că anumite principii etice, de bază, trebuie să fie reflectate în lege, cum ar fi egalitatea pacienţilor în faţa bolii. Există nişte concepte fundamentale care trebuie negociate cu toţi actorii din sistem, cum ar fi conţinutul pachetului de bază de servicii medicale", a spus Teodor Baconschi.
Liderul democrat-liberal a subliniat că în cadrul discuţiilor s-au făcut şi comparaţii relevante cu privire la cota din PIB alocată în alte state membre sistemului de sănătate.
"Venim de jos, am pornit-o de foarte jos în '89, când pe cap de pacient în România se alocau circa 30 de dolari. Azi suntem într-un decalaj de 1 la 10 în raport cu ce se întâmplă în alte state în materie de finanţare a sistemului public de sănătate", a afirmat Baconschi.
Procesul trebuie să fie transparent şi inclusiv, a adăugat prim-vicepreşedintele democrat-liberal, care a anunţat deschiderea unui portal de opinii unde asistenţii medicali îşi pot aduce contribuţia prin semnalarea unui anumit tip de cazuistică.
"La Ministerul Sănătăţii evident se va constitui un grup de lucru şi bineînţeles că ne bazăm pe autoritatea profesorului Cepoi, dar şi pe includerea în acest proces a opiniei tuturor actorilor din societatea civilă, dar şi din sistemul medical. Există un ţesut asociativ destul de dens şi s-a deschis şi un portal unde asistentele medicale, cei care cunosc foarte bine situaţia din teren vor putea să contribuie printr-o anumită cazuistică la scrierea unui proiect de lege cât mai bun", a precizat Baconschi.
Liderul democrat-liberal a concluzionat că elaborarea noii legi a sănătăţii trebuie să fie o "chestiune transpartinică".
"Este o chestiune transpartinică, este o chestiune care n-are culoare ideologică, este de interes public general şi facem fiecare dintre noi un efort conjugat pentru ca viitoarea lege nu doar să sune bine, să dea bine la imagine, ci să permită transformarea graduală, realistă a sistemului medical şi totodată servicii medicale de mai bună calitate pentru fiecare dintre noi", a spus Teodor Baconschi. AGERPRES/ (A-Daniel Florea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
Raport privind evaluarea structurii şi furnizării asistenţei primare în România Raportul "Evaluarea structurii şi furnizării asistenţei primare în România", un proiect pe bază de sondaj, a fost lansat miercuri în cadrul Conferinţei Naţionale a Medicilor de Familie.
Proiect de lege: România deschide graniţele medicilor din alte ţări decât cele din UE România va deschide graniţele medicilor din alte ţări decât cele din Uniunea Europeană pentru a profesa în sistemul sanitar, informează printr-un comunicat de presă Ministerul Sănătăţii.
Cluj: Proiect cu finanţare europeană pentru ridicarea calităţii programelor de studii medicale şi farmaceutice Cinci universităţi cu profil medical şi farmaceutic din România au elaborat şapte programe de studii, care vor contribui la creşterea calităţii ofertei educaţionale din domeniul sănătăţii, în cadrul proiectului intitulat "Standarde de calitate şi indicatori de performanţă specifici pentru învăţământul...
Cameră: Proiect privind asigurarea de fonduri pentru acordarea de ajutoare statelor cu care se încheie acorduri, adoptat Deputaţii au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede că Ministerul Sănătăţii, ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie pot asigura fonduri pentru acordarea de ajutoare umanitare statelor cu care România încheie acorduri, înţelegeri, convenţii de colaborare în acest sens.
Camera Deputaţilor: Proiect de lege depus de parlamentarii liberali privind activitatea de prevenţie în sănătate Parlamentarii liberali au depus miercuri la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care activitatea de prevenţie în sănătate să devină obligatorie prin programe cu finanţare bugetară aprobată de Parlament, bazată pe o strategie naţională pe termen lung.