Cele mai citite
 


Vasile Barbu: În paralel cu noua lege a Sănătăţii, trebuie avută în vedere modificarea actualelor prevederi
joi, 19 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Vasile Barbu, susţine că, până la elaborarea unei noi legi a Sănătăţii, trebuie avută în vedere şi posibilitatea modificării actualelor prevederi în concordanţă cu nevoile la zi ale pacienţilor.
"S-a convenit că în paralel cu lucrările pe noua lege, nu trebuie să uităm de actuala lege şi de actualele nevoi ale pacienţilor care sunt limitate de prevederile actualei legi. Va trebui ca în timpul dezbaterilor să avem în vedere şi aspectul că putem să intervenim pe actuala lege cu aceste soluţii pentru a face sistemul actual să funcţioneze cât de cât, astfel încât să nu ne pripim cu elaborarea noii legi", a declarat Vasile Barbu, la finalul discuţiilor purtate cu lideri ai PDL şi reprezentanţi lumii medicale pe tema reformei sistemului sanitar.
El a apreciat că discuţia cu oficialii PDL a fost una sinceră în sensul elaborării unei legi drepte, fără inechităţi.
"Trebuie să facem o lege dreaptă, fără inechităţi, cum este actuala lege. (...) S-a acceptat şi ideea că vom porni legea de la bază, de la nevoile reale ale sistemului de sănătate şi nu de sus, de undeva dintr-un birou. Trebuie să facem şi un compromis social, să se stabilească cu toate partidele politice şi cu societatea civilă şi cu populaţia, să se accepte că trebuie să facem nişte compromisuri. Sănătatea costă foarte mult", a spus preşedintele ANPP.
Vasile Barbu a punctat că bugetul alocat Sănătăţii trebuie să fie regândit astfel încât nu doar statul să contribuie la formarea acestuia.
"Sunt foarte mulţi pacienţi care intră în sistem, oameni care erau sănătoşi şi care acum din cauza condiţiilor de viaţă intră în sistem. Practic va trebui să gândim de altă natură bugetul, astfel încât statul să contribuie rezonabil să ajute sistemul de sănătate cu suma care este nevoie pentru satisfacerea nevoilor reale ale pacienţilor", a afirmat Barbu.
Preşedintele ANPP a adăugat că trebuie găsite soluţii alternative de finanţare a bugetului Sănătăţii, menţionând dezvoltarea "societăţilor mutuale".
"Acum bugetul este alcătuit din contribuţiile noastre, ale pacienţilor şi ale angajatorilor. Trebuie să găsim soluţii alternative, da, inclusiv prin apelarea la societăţi civile cu activităţi de sprijin mutual. Un alt palier de relaţionare social, va trebui să dezvoltăm societăţile mutuale, care să vină, pe lângă asigurările voluntare, cu asigurări private şi cu alte soluţii din zona ONG-urilor", a completat Barbu.
Preşedintele ANPP a criticat şi modul în care se cheltuiesc banii alocaţi Sănătăţii.
"Trebuie să găsim soluţii pentru gestionarea acestor bani, banii publici. O altă problemă este că alcătuirea bugetului Sănătăţii se face de către cine e mai tare în partid, cine e mai tare în Guvern, cine e mai tare pe palierul lui. Băgăm foarte mulţi bani în medicina de spitale, în detrimentul medicinei de familie şi invers. (...) De aceea, sunt spitale în care zace aparatură nefolosită, sunt investiţii făcute, sunt spitale prost proiectate, sunt unităţi de primiri-urgenţe inadecvate. La noi, standardele europene nu sunt implementate cum trebuie", a declarat Vasile Barbu.
Întrebat care este opinia sa referitoare la dezinformarea premierului Emil Boc cu privire la proiectul de lege a Sănătăţii retras din dezbatere, Barbu a spus că "sunt nişte vinovaţi".
"Cred că cineva trebuie să plătească, pentru că s-a greşit foarte mult şi sunt nişte vinovaţi. Cei care au dezinformat în diverse instituţii. Fie la Preşedinţie, fie la minister, fie la Casa de Asigurări de Sănătate", a afirmat preşedintele ANPP. Vasile Barbu a spus că la viitoarele discuţii trebuie dezbătut şi modul la care s-au gestionat banii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Barbu a apreciat ca un fapt pozitiv revenirea lui Raed Arafat la Ministerul Sănătăţii, dar şi faptul că la nivelul MS s-a constituit un secretariat general de stat care să se ocupe de proiectul noii legi condus de doctorul Vasile Cepoi. AGERPRES/(A - Daniel Florea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.
Coaliţia "Votez pentru Sănătate": Aproape jumătate dintre români nu au încredere în Ministerul Sănătăţii Aproape jumătate dintre români (43%) nu au încredere în Ministerul Sănătăţii, 33% în Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi 31% în spitale, relevă un studiu prezentat marţi la lansarea Campaniei "Votez pentru Sănătate", care a evidenţiat percepţiile şi aşteptările românilor cu privire la sistemul...
Braşov: Finanţarea spitalelor se va face preponderent de la Casa de Asigurări de Sănătate Finanţarea spitalelor după descentralizare se va face de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care este principala sursă de finanţare a spitalelor, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Adina Geană de la Direcţia Generală Management din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care a participat...
Vasile Cepoi: CNAS va trebui să îşi schimbe politica - să plătească pe rezultat, nu pe volum Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va trebui să îşi schimbe politica şi să plătească serviciile medicale în funcţie de rezultatul acestora, nu în funcţie de volum, astfel încât medicul de familie să se simtă motivat să descopere anumite afecţiuni în stadiu incipient, a declarat, sâmbătă, la Târgu...
Premierul Emil Boc: Noul contract-cadru va ajuta la o mai bună finanţare a spitalelor Primul ministru Emil Boc şi-a exprimat marţi în şedinţa de guvern aprecierea faţă de noul contract-cadru elaborat de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, arătând că documentul care va intra în vigoare de la 1 iunie va duce la o mai bună finanţare a spitalelor.