Cele mai citite
 


Prof.dr.Irinel Popescu:Am efectuat 200 de transplanturi, alţi 260 de pacienţi aşteaptă
sâmbătă, 19 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Hepatita
 

Peste 260 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare pentru un transplant hepatic, a declarat, vineri, profesorul dr. Irinel Popescu, şeful Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, la conferinţa 'Excelenţa Medicală Românească', prilejuită de marcarea efectuării a 200 de transplanturi hepatice.

Medicul a spus că în acest moment important se poate face bilanţul pentru a se stabili acţiunile viitoare.
'Trebuie să facem şi mai mult de aici înainte. Aceasta este, în primul rând, sărbătoarea pacienţilor transplantaţi, pentru că ei ştiu să aprecieze mai mult decât oricine ce înseamnă o operaţie de transplant', a spus medicul.

Prof. dr. Irinel Popescu a afirmat că începând cu 21 iunie 1997, când s-a efectuat primul transplant de ficat în România şi până în prezent, în Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni s-au realizat 200 de transplanturi hepatice, de atunci programul cunoscând în permanenţă un trend ascendent.

Potrivit specialistului, în ultimii trei ani, datorită creşterii semnificative a numărului de donatori, cuantumul operaţiilor a cunoscut o creştere, ajungând la valoarea multor programe vest-europene (31 de transplanturi în 2007, 43 - în 2008, 24 până în luna septembrie a.c.).

Potrivit prof.dr. Irinel Popescu, Centrul de Chirurgie şi Transplant Fundeni este singurul din România care a furnizat date complete Registrului Naţional de Transplant şi Registrului European de Transplant.

'În cadrul Institutului Clinic Fundeni s-au efectuat toate procedeele de transplant: transplant cu ficat întreg de la donatori decedaţi, transplant cu ficat parţial de la adult la copil, transplant cu ficat parţial de la adult la adult, transplant cu ficat împărţit, transplant cu ficat redus, transplant tip domino', a arătat directorul centrului.

Dintre cele 200 de transplanturi, 150 au avut donatori în moarte cerebrală.
Prezent la conferinţă, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţe din România, acad. Vasile Cândea, a afirmat că ''în urmă cu câţiva ani, România era o pată albă în Europa în ceea ce priveşte transplantul'. Acesta i-a conferit profesorului Irinel Popescu diploma de onoare şi medalia de aur 'Constantin Angelescu'.

În deschiderea evenimentului de vineri a fost prezentat mesajul preşedintelui Traian Băsescu, în care şeful statului, referindu-se la cele 200 de transplanturi hepatice efectuate la Fundeni, susţine că aceste 200 de reuşite trebuie să reprezinte un punct de plecare care ar trebui multiplicat.

'Pentru pacienţii cu afecţiuni hepatice terminale, transplantul hepatic reprezintă o mare speranţă', se arată în mesajul preşedintelui României.
Totodată, primul ministru Emil Boc, a transmis în mesajul său că ''transplantul de organe reprezintă una din cele mai mari cuceriri ale ştiinţe, iar transplantul de ficat este cel mai dificil''.

Prezent la manifestare, primul pacient cu transplant hepatic reuşit în România, Gheorghe Penea, a spus că la aproape zece ani de la operaţie se simte excelent.

'În primul an am avut câteva mici probleme, dar acum sunt un om normal, muncesc. Nu am ezitat să fac transplantul. Am avut foarte mare încredere că o să fie bine, pentru că nu aveam nicio altă şansă. Dacă ar fi să o iau de la început nu aş ezita', a spus fostul pacient al medicului Irinel Popescu.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ŞTIINŢÃ: Primul transplant hepatic din România Primul transplant de ficat efectuat în România a avut loc în 1997, la Institutul Clinic Fundeni (în prezent centrul de Chirurgie Generală şi Transplant hepatic Fundeni). Autorul acestei intervenţii este prof. dr. Irinel Popescu.
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
Transplant de ficat la un pacient cu cancer, în premieră, la Institutul Fundeni Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, a efectuat în premieră în ţara noastră un transplant hepatic la un pacient de 46 de ani, care are cancer colorectal cu metastaze hepatice.
O sută de transplanturi hepatice la Institutul Clinic Fundeni în 2013 O sută de proceduri de transplant hepatic au fost realizate în 2013 la Institutul Clinic Fundeni, un record pentru această activitate.
Prof. dr. Irinel Popescu: În această seară, al 93-lea transplant hepatic România îşi propune să ajungă în anul 2013 la 100 de transplanturi hepatice, în această seară urmând să fie efectuat cel de-al 93-lea, a afirmat miercuri prof. dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni.
Transplant de ficat la o pacientă cu insuficienţă hepatică acută Multe din cazurile de insuficienţă hepatică acută ar putea fi salvate prin aplicarea dializei hepatice urmată de transplant, consideră prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic a Institutului Clinic Fundeni.