Cele mai citite
 


Numărul avorturilor clandestine la nivel mondial este în creştere (studiu)
vineri, 20 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

Numărul avorturilor clandestine tinde să crească în întreaga lume, conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al Institutului Guttmacher, care subliniează efectele perverse ale 'legislaţiilor restrictive' din ţările în curs de dezvoltare, relatează AFP.

În timp ce rata avorturilor a rămas stabilă între 2003 şi 2008 la nivel global, cota avorturilor 'nemedicalizate' clandestine, practicate în special în ţările în curs de dezvoltare, a progresat, notează studiul, publicat joi în revista medicală britanică The Lancet.

Proporţia avorturilor 'nemedicalizate' practicate în lume a trecut de la 44% în 1995 la 47% în 2003 şi la 49% în 2008, conform cifrelor cuprinse în studiu.

În acelaşi timp, rata mondială a avorturilor, care se calculează în numărul de avorturi la 1.000 de femei aflate la vârsta de procreare (între 15 şi 44 de ani), a scăzut de la 35/1.000 în 1995 la 29/1.000 în 2003 şi apoi la 28/1.000 în 2008.

Avorturile clandestine au cauzat 220 de decese la 100.000 de astfel de acte în 2008. "Această mortalitate se întâlneşte aproape în totalitate în ţările în curs de dezvoltare", precizează într-un comunicat Institutul Guttmacher, cu sediul în SUA şi specializat în reproducere şi sexualitate.

Conform studiului, în fiecare an circa 8,5 milioane de femei din regiunile în curs de dezvoltare suferă complicaţii în urma avorturilor, iar trei milioane dintre acestea nu primesc îngrijirea necesară.

Continentul african este principalul punct negru: această regiune nu adună decât 17% din populaţia feminină a lumii în curs de dezvoltare aflată la vârsa procreării, dar reprezintă jumătate din mortalitatea cauzată de avorturile nemedicalizate.

"Mortalitatea şi dizabilităţile legate de avorturile nemedicalizate' ar putea fi 'complet evitate', în special prin legislaţii corespunzătoare, a afirmat unul dintre autorii studiului, Iqbal H. Shah de la OMS.

Legislaţiile restrictive în materie de întreruperi voluntare de sarcină nu sunt asociate ratei inferioare de avort, ci dimpotrivă, relevă studiul. Cele două regiuni considerate a fi cele mai 'restrictive', Africa şi America Latină, au cele mai ridicate rate de avort, de 29 şi 32 la 1.000 de femei aflate la vârsta procreării.

Spre comparaţie, în Europa de Vest, unde întreruperile voluntare de sarcină sunt în general legale, rata avorturilor nu este decât 12 la 1.000.

În Africa, regiunea australă este o excepţie, având cea mai scăzută rată de avorturi de pe continent, de 15 la 1.000, deoarece femeile beneficiază de "legislaţia liberală a Africii de Sud'.

Studiul notează totuşi o puternică disparitate regională în Europa. Rata avorturilor este mai scăzută în vest (12 la 1.000) şi nord (17 la 1.000), însă cu mult mai ridicată în Europa de Est (43 la 1.000).

"Această diferenţă se explică prin nivelul relativ scăzute al practicilor contraceptive moderne" în est, explică Institutul Guttmacher.

La scară mondială, scăderea ratei avorturilor înregistrată între 1995 şi 2003 nu a fost continuată în 2008, fără îndoială din cauza unei stagnări observate în folosirea contraceptivelor, conform Gildei Sedgh, cercetătoare la Institutul Guttmacher şi autor principal al studiului.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rata mare a avorturilor din România, rezultat al ajutorului american pentru contracepţie Date recente publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că România are cea mai mare rată a avorturilor din Europa - 480 de avorturi la fiecare 1.000 de născuţi vii, ceea ce reprezintă peste dublul mediei din UE. Totodată, are una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii materne, cu 27...
Sarcina dupa varsta de 40 de ani Conform statisticilor multe femei intarzie din ce in ce mai mult sa devina mame, fie din cauza carierei, pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un context cat mai potrivit inainte nasterii unui copil, ajungand astfel sa devina mame chiar si la 40 de ani.
Decesele materne s-au redus la jumătate în 20 de ani, conform ONU Numărul femeilor însărcinate care îşi pierd viaţa din cauza sarcinii sau a unei naşteri a scăzut aproape la jumătate în ultimii 20 de ani datorită îmbunătăţirii mijloacelor de prevenţie şi a tratamentelor, conform unor statistici publicate miercuri de Naţiunile Unite şi preluate de France Presse.
Mortalitatea maternă a scăzut cu 44% faţă de nivelul din 1990 (OMS) Mortalitatea maternă la nivel mondial scăzut cu 44% faţă de nivelul din 1990, însă doar nouă ţări au reuşit să îndeplinească obiectivele stabilite de Organizaţia Naţiunilor Unite în acest domeniu, potrivit cifrelor publicate joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi citate de AFP.
SUA: contraceptivele gratuite contribuie la scăderea numărului de avorturi /studiu/ Furnizarea de contraceptive gratuite tinerelor care riscă să aibă sarcini nedorite a permis reducerea într-o manieră drastică a numărului de avorturi şi a cazurilor de sarcină la adolescente, potrivit unui studiu efectuat în statul Missouri (centrul SUA) şi dat publicităţii joi, informează AFP.
Complicaţiile legate de sarcină, naştere şi post-partum ucid zilnic circa 800 de femei şi 7.700 de nou-născuţi Aproximativ 800 de femei şi 7.700 de nou-născuţi mor zilnic în urma unor complicaţii legate de sarcină, naştere şi post-partum, a semnalat lui Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează EFE.