Cele mai citite
 


O iarnă românească (RTBF)
vineri, 20 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Focalizaţi cum suntem asupra periferiei Balcanilor, cu Grecia la sud şi Ungaria la vest, am uitat cu desăvârşire România, ţară europeană, cu capitala la Bucureşti, şi ea perfect carpatică. Şi este păcat, pentru că iată, România oferă, poate, exemplul sincretic al (aproape) tuturor crizelor amestecate, notează editorialistul postului Radio Télévision Belge Francophone (RTBF), într-un comentariu postat miercuri.
Protestatarii ne invită, în fapt, la o adevărată fotografie de grup, ei care, în aceste zile, manifestează în vreo 40 de oraşe din ţară.

Totul a început cu /Raed/ Arafat, un refugiat palestinian născut în Siria, care şi-a făcut studiile la Cluj şi care ocupă acum, după ce a creat primul sistem de urgenţă din ţară, postul de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. În România toată lumea îl apreciază pe Raed Arafat.

Atunci când preşedintele Băsescu i-a obţinut demisia, în urmă cu câteva zile, după ce medicul s-a opus unei reforme drastice a sistemului de sănătate care ar fi afectat din plin persoanele cele mai sărace - şi sunt multe -, românii au ieşit în stradă. Încă nu sunt mulţi, dar, după cât se vede, sunt tenaci.

Măsurile de austeritate, cerute la acea vreme de FMI al lui Dominique Strauss-Kahn, nu afectează de ieri ţara. Ar fi fost însă prea mult să li se ceară românilor să accepte o privatizare în plus - aceasta, a sănătăţii, nu a trecut. Ce văd ei, românii, de fapt? O ţară - cotată BB+ de agenţiile de rating, cu perspectivă pozitivă - şi care, pentru a stabiliza aceste rezultate, a redus sectorul public, a micşorat salariile funcţionarilor şi pensiile, a privatizat tot ce se putea, totul pe un fond remanent de corupţie. În spate, socialul este devastat. Învăţământul la fel. Nimeni, de pildă, nu mai vrea să înceapă studii de medicină, aşa încât facultăţile îi primesc şi pe cei mai puţin dotaţi - asta e ceva care îi interesează şi pe belgienii care merg la camerele de gardă din spitale.

Iar dacă românii s-au săturat de populismul şi de vulgaritatea preşedintelui lor, ei defilează totuşi strigând "Majoritate, opoziţie, aceeaşi mizerie" - ceea ce este un mod generalist şi radical de a spune "Plecaţi" -, în timp ce puterea rămâne fermă şi hotărâtă, până la extrem, în faţa manifestaţiilor, chiar dacă doctorul Arafat şi-a recuperat postul şi reforma va fi revizuită.

În această contestare, totul se amestecă, pentru că revendicărilor sociale li se adaugă apărarea rezervaţiei naturale a Deltei Dunării împotriva apetitului politicienilor, sau opoziţia la proiectul minier Roşia Montană, care va acoperi toată regiunea sub cianură.

Toate acestea fac să avem acum în România, fără îndoială, inventarul cel mai complet care se formează acum în Europa: anti-populist, ecologist, împotriva privatizărilor, în favoarea serviciilor publice şi anti-corupţie, totul stârnit de un refugiat palestinian venit din Siria. E lucru cert, românii rămân oameni surprinzători, conchide editorialistul belgian.AGERPRES/(Irina Cristea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cluj: Primul proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, încheiat cu rezultate meritorii Peste 1.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au fost pregătiţi performant, printr-un program finanţat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenţă la un înalt nivel profesional.
Raed Arafat: Cazul de la Bistriţa, un caz clasic de malpraxis Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat joi, referindu-se la cazul fetiţei de patru ani decedată în urma unei entorse, la Cluj, că este vorba despre un caz clasic de malpraxis care va fi transferat Colegiului Medicilor din România.
RETROSPECTIVÃ/ Ministerul Administraţiei şi Internelor în 2012: Cinci miniştri, proteste, zăpezi, omoruri şi finala Europa League Ministerul Administraţiei şi Internelor s-a confruntat în 2012 cu o multitudine de provocări ce au privit fie reformele interne, fie gestionarea măsurilor de ordine publică, toate abordate prin prisma succesiunii a nu mai puţin de cinci miniştri titulari ai portofoliului.
Raed Arafat: Sistemul de urgenţă din Bucureşti a ajuns la maturitate Sistemul de urgenţă din Bucureşti a ajuns deja la maturitate, a afirmat Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), marţi, cu ocazia participării sale la festivitatea de aniversare a 4 ani de la operaţionalizarea SMURD Bucureşti.