Cele mai citite
 


Oameni de ştiinţă americani au descoperit cauza răspândirii gripei aviare şi porcine
vineri, 20 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetători americani au descoperit cauza răspândirii în întreaga lume a virusului letal al gripei aviare. Potrivit oamenilor de ştiinţă, de vină ar fi curenţii reci din partea de est a Oceanului Pacific, fenomenul La Nina, care influenţează traseele de zbor ale păsărilor migratoare ce răspândesc virusul, transmite BBC.
Conform cercetătorilor de la Universitatea Columbia din New York, ultimele patru pandemii de gripă la nivel mondial, care au acoperit planeta în 1918, 1957, 1958 şi 2009, au izbucnit din cauza schimbării direcţiei La Nina.

În rezultat, îşi schimbau rutele de zbor şi pescăruşii infectaţi cu virusul ucigaş, întrucât curenţii influenţează mişcarea peştilor cu care se hrănesc păsările.

În plus, din cauza La Nina, exemplare de diferite specii de păsări au venit în contact unele cu altele, ceea ce a condus la transferul de material genetic de la o pasăre la alta. Drept urmare, şi virusul suferea mutaţii, generând subtipuri noi.

Gripa porcină care a făcut ravagii în multe ţări ale lumii în perioada 2009-2010 s-a răspândit pe aceeaşi cale, mai spun cercetătorii americani. Ei sugerează faptul că păsările /transmiţătorii bolii/ zburau la ferme, infectând cu virusul AH1N1 găinile şi gâştele domestice, care la rândul lor trăiau în imediata apropiere a porcilor.

În acelaşi timp, virusul H5N1, cunoscut de asemenea şi ca virusul gripei aviare /un subtip de virus gripal A/ se caracterizează printr-un nivel ridicat de contagiune. El se răspândeşte printre păsări, dar poate infecta şi oameni care vin în contact cu păsările. Virusul a cunoscut cea mai largă răspândire în ţări din Asia de Sud-Est, dar focare ale acestuia s-au înregistrat în mai multe state ale lumii, inclusiv în Europa. În total, începând cu 2003, circa 335 de persoane au decedat din cauza gripei aviare.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători americani au reuşit să crească de cinci ori speranţa de viaţă a unei specii de vierme Cercetători americani au reuşit, modificând metabolismul genetic al unei specii de vierme, să îi prelungească de cinci ori speranţa de viaţă. Ei sunt de părere astfel că există şanse ca omul să trăiască până la 500 de ani, scrie 7sur7.be.
Virus herpetic modificat genetic pentru diagnosticarea timpurie a cancerului Un grup de cercetători americani propune utilizarea virusului herpetic pentru depistarea timpurie a tumorilor. Un studiu în acest sens a desfăşurat de o echipă de la Cincinnati Children's Hospital Medical Center, sub conducerea lui Timothy Cripe, informează Newswise.
Cercetători americani au reuşit să inducă amintiri false unor şoareci Cercetători americani au reuşit pentru prima oară să manipuleze memoria unor şoareci. Pornind de la două evenimente independente trăite de animale, ei au creat o amintire falsă cu ajutorul optogeneticii, relatează lefigaro.fr.
Cercetători americani au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.
Cercetătorii americani descoperă o boală rară ce atacă sistemul imunitar al adulţilor în Asia Cercetători din cadrul National Institutes of Health /NIH/ au identificat o nouă boală printre locuitorii de pe continentul asiatic cu simptome asemănătoare cu SIDA, dar care nu are legătură cu virusul HIV, relatează joi CNN.
OMS va cerceta dacă virusul noii gripe 'a scăpat' din laborator Madrid, 21 mai /Agerpres/ - Cercetătorul australian Adrian Gibbs a asigurat că noul virus gripal A/H1N1 ar fi fost dezvoltat în laborator şi că ar fi scăpat de aici dintr-o ”eroare umană”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că oamenii săi de ştiinţă vor investiga teza expertului australian...