Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Parlamentarii bulgari au respins reforma în spitale propusă de guvern (presă)
vineri, 20 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sofia, 20 ian - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Ultima dintr-o serie de încercări pentru reducerea numelor spitalelor în Bulgaria a eşuat, informează vineri cotidianul sofiot Sega. Membrii comisiei de sănătate a parlamentului de la Sofia nu au acceptat proiectul de lege pentru unităţile sanitare iniţiată de guvern. În favoarea proiectului au votat numai reprezentanţii partidului GERB, de guvernământ. Chiar şi aceştia au votat 'pentru' abia după ce s-au convins că voturile opoziţiei vor fi de ajuns pentru respingerea proiectului, susţine publicaţia. Urmează ca proiectul să fie votat şi în plenul parlamentului, dar şansele să fie adoptat sunt extrem reduse în condiţiile în care acesta nu are aprobarea comisiei de resort.
Proiectul de lege respins prevedea desfiinţarea spitalelor cu mai puţin de 60 de paturi şi transformarea lor în alte unităţi sanitare. Dacă acesta ar fi fost adoptat, ar fi trebui închise în jur de 50 de spitale municipale şi orăşeneşti. În prezent nu este nicio condiţie referitoare la numărul de paturi de care trebuie să dispună un spital ca să existe. În anul 2010 Ministerul Sănătăţii a încercat să introducă o asemenea cerinţă, dar ordonanţa a fost anulată de Curtea Supremă Administrativă.

Jurnalul Sega comentează că din anul 2009 când a început mandatul actualului guvern, niciuna dintre încercările pentru reforma în sistemul sanitar nu a fost dusă până la capăt. În această perioadă postul de ministru al sănătăţii a fost ocupat de trei persoane, primii doi miniştri au demisionat exact din cauza rezistenţei faţa de reformele pe care le propuneau.

Bulgaria riscă să piardă 700 milioane de euro din fondurile europene, scrie ziarul Trud. Motivele sunt legate de întârzierea enormă în construirea staţiilor de epurare a apelor uzate. La cinci ani după startul Programului Operaţional Mediu sunt gata abia trei din cele 65 de staţii prevăzute, iar alte două se află în construcţie. Proiectele pentru o parte din celelalte 60 de staţii nici nu au fost aprobate încă. Prin urmare, 270 de localităţi cu peste 2.000 de locuitori fiecare continuă să-şi verse apele uzate direct în râuri sau în mare. Guvernul recunoaşte deja că o parte semnificativă din proiectele pentru staţii de epurare a apelor uzate vor trebui ori realizate cu bani de la bugetul de stat ori să fie amânate pentru următoarea perioadă de planificare (2014-2020).AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Bulgaria a renunţat la închiderea spitalelor Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Bulgaria a renunţat, cel puţin temporar, la ideea de a închide aproape jumătate dintre spitalele existente. În 2010, cei trei miniştri ai sănătăţii care s-au schimbat în acest post în cursul anului, au anunţat diferite planuri de reducere numărului spitalelor...
(Corespondenţă) Coplata în spitale devine oficială (revista presei bulgare) Sofia, 27 sep - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Partidul GERB, aflat la putere, intenţionează să trateze sănătatea bolnavă din Bulgaria prin introducerea coplăţii, scrie luni cotidianul sofiot Sega. În conceptul pentru reforma sanitară în perioada 2010-2015 se arată că pacienţii vor fi...
(Corespondenţă) Numărul spitalelor de stat din Bulgaria va fi redus cu două treimi Numărul spitalelor de stat din Bulgaria va fi redus de la peste 350 până la 100-120. La scurt timp după ce a primit aprobarea parlamentului, Stefan Konstantinov, noul ministru al sănătăţii, a declarat că 350 de spitale sunt prea multe pentru o ţară cu şapte milioane de locuitori. Konstantinov a spus...
(Corespondenţă) România oferă Bulgariei o reţetă pentru ambulanţe cu adevărat rapide (presă) Sofia, 5 dec - Corespondentul AGERPRES, Ivan Radev, transmite: Vizita secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii din România, dr. Raed Arafat, care a prezentat la Sofia sistemul SMURD, este unul dintre principalele subiecte pentru presa bulgară de joi.
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 Bucureşti, 24 dec /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 - grupaj II Bucureşti, 3 ian /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.