Cele mai citite
 


Protestele din România au adus la suprafaţă nemulţumirea acumulată /World Politics Review/
sâmbătă, 21 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În condiţiile în care protestele din România intră deja în cea de-a doua săptămână, manifestanţii dau dovadă de o persistenţă neobişnuită în această parte a lumii, ceea ce subliniază importanţa simbolică pe care o are pentru ei să atragă atenţia asupra numeroaselor dificultăţi cu care se confruntă, se arată vineri într-un articol publicat pe site-ul revistei World Politics Review.
Problemele care i-au scos pe români în stradă - venituri mici, corupţie şi autoritarismul în creştere - sunt familiare multora din Europa de est. Manifestaţiile din România vin după cele similare din Rusia şi Ungaria, ceea ce i-a determinat pe unii să sugereze că este vorba de varianta europeană a 'primăverii arabe'.

Circa 1000 de oameni continuă să se adune în centrul capitalei în fiecare seară, ameninţând să rămână până când guvernul preşedintelui Traian Băsescu şi al aliatului său, premierul Emil Boc, renunţă la putere. Deşi mulţimile s-au rărit, furia rămâne, în pofida reinstalării în funcţie a popularului subsecretar de stat Raed Arafat, a cărui demisie a declanşat protestele. Arafat, de origine palestiniană şi un rar simbol al virtuţii în sectorul public românesc, a demisionat după ce s-a confruntat cu Băsescu în legătură cu un proiect de privatizare parţială a sistemului de medicină de urgenţă, privit în prezent drept unul dintre puţinele servicii publice eficiente şi necorupte din ţară, meritul în acest sens fiindu-i atribuit lui Arafat.

După demisie, Băsescu a dat telefon în timpul unei talk-show pentru a-şi susţine reformele şi, lucru ce a fost probabil fatal, pentru a-l înjosi pe Arafat. Nu a fost prima dată când Băsescu a folosit această platformă, dar acum această abordare a alimentat percepţia publică crescândă asupra preşedintelui de amator de conflict şi bravadă, iar pe Arafat l-a transformat în martir.

Reinstalarea lui Arafat în funcţie nu i-a liniştit pe manifestanţi şi nu-i va mulţumi probabil nici pe milioanele de români supăraţi care şi-au pierdut încrederea în sistemul politic şi economic.

Măsurile de austeritate ale guvernului sunt o cauză majoră a nemulţumirii, la fel ca în alte părţi ale Europei. Pachetul de austeritate din România este excepţional de dur, cuprinzând tăierea cu 25% a salariilor publice, creşterea TVA şi disponibilizări importante în sectorul de stat.

Situaţia este una familiară şi în alte ţări din Europa, dar în puţine în aceeaşi măsură ca în România, care este al doilea stat cel mai sărac din Uniunea Europeană după produsul intern brut pe cap de locuitor. Chiar şi în perioada de creştere, mulţi români nu au simţit că le cresc veniturile, mai ales că inflaţia a fost relativ mare. Analistul politic Dorel Sandor a remarcat decalajul crescând dintre cifrele macroeconomice impresionante, care au fost pe placul instituţiilor internaţionale şi al investitorilor, şi 'micro-realitatea' cu care se confruntă românii.

Dar economia nu este singura sursă a mâniei populare. Corupţia, o chestiune de primă importanţă în cea mai mare parte din ţările postcomuniste, este o problemă majoră în România, iar aderarea sa la Uniunea Europeană pare să fi avut un impact limitat în acest sens. Economistul Liviu Voinea a declarat pentru World Politics Review că 'actualul nivel de abuz de fonduri publice este fără precedent'.

Legat intrinsec de problema corupţiei este sentimentul larg răspândit că elita politică este nepotistă şi surdă la vocea populaţiei. Dialogul dintre guvern şi organizaţiile societăţii civile, inclusiv cu sindicatele, s-a deteriorat. Băsescu, înainte admirat pentru atitudinea sa de lup singuratic care rezolvă probleme, pare acum distant şi încăpăţânat.

Această aversiune resimţită faţă de aproape întreaga clasă politică explică de ce opoziţia nu reuşeşte să câştige teren prin susţinerea protestelor, chiar şi în condiţiile în care mai târziu în acest an au loc alegeri. Divizată şi marcată de perioadele când s-a aflat la putere, plus trecutul comunist al unora dintre membrii săi, opoziţia politică oficială nu oferă prea multe în sensul unei schimbări radicale.

Totuşi, există speranţa că protestele politice dintr-o Românie în mod normal apatică ar putea vesti perspective noi pentru ţară.

'Protestele sunt un semnal către următorii care se vor afla la putere' - a declarat pentru World Politics Review ziaristul Ovidiu Nahoi. 'Ar putea aduce lideri şi feţe noi. Nu putem spune dacă lucrurile se vor îmbunătăţi sau nu, dar ar putea fi un moment de schimbare pentru România'.

Numărul relativ mic de protestatari, semnele de revenire macroeconomică şi o majoritate mică, dar stabilă, în parlament ar putea însemna că Băsescu şi guvernul său vor supravieţui. Cu siguranţă, preşedintele, hotărât şi care nu se dă bătut uşor, e improbabil să demisioneze de bunăvoie.

În orice caz, orice s-ar întâmpla în pieţele Bucureştiului şi pe coridoarele puterii din România în următoarele săptămâni, protestele au adus în atenţie provocările cu care se confruntă România, dar şi mulţi dintre vecinii ei.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Europa de Est trebuie să fie atentă la avertismentul trimis de România Europa de Est trebuie să ia aminte la ''canarul din mină'' din România, afirmă Cornel Ban, director adjunct al departamentului pentru studii de dezvoltare din cadrul Institutului Watson al Universitatii Brown din SUA, într-o scrisoare de răspuns la un articol publicat de Financial Times /FT/.
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...
În România, manifestaţii împotriva austerităţii, a privatizărilor şi a guvernului /Le Monde/ Apeluri la demisie, cereri de alegeri anticipate, ciocniri nocturne - de şase zile, spiritele s-au încins în România, punându-l în dificultate pe preşedintele Traian Băsescu, constată marţi o analiză publicată în cotidianul francez Le Monde.
Dezordinea de la Bucureşti: pe străzile capitalei corupte (La Repubblica) Bucureştiul este un oraş plin de bănci şi de biserici, la fel ca în Italia. Dar, mai ales, este plin de farmacii şi de case de amanet. Nenumărate farmacii, una lângă alta, şi acesta nu este un semn bun. Durata medie a vieţii este mai scurtă cu opt ani faţă de cea din Italia. Oamenii nu au grijă de sănătate...
România: Protestele ar putea submina şansele lui Emil Boc la alegerile parlamentare (Reuters) Protestele din România, cele mai puternice din ultimii peste 10 ani, sunt departe de a fi suficient de serioase pentru a influenţa politica sau pentru a ameninţa guvernul, însă ar putea submina şansele premierului Emil Boc la alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2012 şi l-ar putea lăsa pe preşedintele...
Raed Arafat: Fiecare dintre cele opt regiuni va avea un elicopter pentru medicina de urgenţă Fiecare dintre cele opt regiuni din România va dispune, până la sfârşitul anului 2013, de un elicopter pentru medicina de urgenţă, iar unul dintre ele va fi coordonat de Cluj-Napoca, a anunţat, luni, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF)...