Cele mai citite
 


Protestele din România: Mobilizare puţin omogenă, dar fără afiliere politică (presa internaţională)
sâmbătă, 21 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Presa şi agenţiile internaţionale de ştiri acordă în continuare un spaţiu amplu protestelor din România, notând că guvernul român depune eforturi să ţină în frâu escaladarea mişcării. În timp ce opoziţia încearcă să obţină capital politic din aceste mobilizări, protestatarii s-au ţinut deoparte de orice afiliere politică. Frustrările economice s-au revărsat pe străzi, la fel ca în Spania şi Grecia. Focalizarea protestatarilor este mai ales asupra demisiei preşedintelui Traian Băsescu şi organizarea de alegeri anticipate.
Revista britanică The Economist îşi începe analiza remarcând că rareori se întâmplă ca românii să fie văzuţi drept un popor aprig la mânie, însă lucrurile s-ar putea schimba după ce ţara a fost cuprinsă de proteste de stradă care nu par să se apropie de sfârşit.

Nici după ce executivul român i-a dat medicului Raed Arafat postul de secretar de stat înapoi, angajându-se să-l includă pe acesta în echipa care ar urma să revizuiască proiectul de lege, demonstraţiile nu au încetat, protestatarii având alte planuri. Mai mulţi manifestanţi le-au declarat jurnaliştilor că tratamentul care i-a fost aplicat lui Arafat a fost doar "scânteia" care a declanşat protestele, dar că furia lor este mult mai profundă. Ei au o arie amplă de nemulţumiri, de la sărăcie la efectul măsurilor de austeritate legate de un program al FMI şi până la o creştere incoerentă a impozitelor. Unii chiar au cerut întoarcerea României la monarhie.

La mişcarea de protest participă un amestec ciudat de studenţi, pensionari şi săraci. Până acum protestatarii s-au ţinut deoparte de orice fel de afiliere politică, mai scrie The Economist, amintind că reprezentanţi ai opoziţiei care s-au aventurat în Piaţa Universităţii, inima protestelor, au avut parte de o primire rece. Analiştii apreciază că protestele marchează "startul campaniei electorale".

Traian Băsescu, al cărui mandat expiră în 2014, s-ar putea vedea în postura de a conlucra cu un premier mai puţin docil decât Emil Boc, comentează The Economist. Concluzia publicaţiei britanice este aceea că, deşi poate naviga pe apele învolburate ale prezentului, fostul căpitan de navă trebuie să se aştepte la furtuni în viitor.

Cotidianul american The New York Times subliniază că mii de protestatari s-au reunit joi în capitala României pentru a cere înlăturarea guvernului şi alegeri anticipate, în contextul în care o săptămână de demonstraţii împotriva măsurilor de austeritate cu bătaie lungă şi anii de reforme dificile par să câştige în forţă.

Frustrările economice s-au revărsat pe străzi în România, la fel ca în Spania şi Grecia. Protestatarii din Piaţa Universităţii din centrul Bucureştiului au scandat lozinci în care au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a aliatului său, premierul Emil Boc.

Protestatarii şi-au focalizat o mare parte din furie asupra lui Traian Băsescu, al cărui stil de conducere a fost amplu criticat ca fiind din ce în ce mai autoritar, relevă ziarul. Ei au menţionat reducerea salariilor bugetarilor, pensiile îngheţate şi creşterea TVA, precum şi ceea ce au apreciat că este corupţia adânc înrădăcinată şi sentimentul mai larg că guvernul şi-a servit doar interesele proprii şi pe cele ale celor mai bogaţi.

Multe teme generale similare au fost exprimate şi de demonstranţi din ţări ca Israel şi India, de la "indignados" din Spania până la protestele ''Occupy Wall Street'', care au început la New York şi s-au răspândit în întreaga lume.

New York Times a relevat că România a fost nevoită să apeleze la FMI, Banca Mondială şi UE în 2009 pentru alocarea sumei de 20 de miliarde de euro în împrumuturi de urgenţă (aproximativ 27 miliarde dolari la ratele de schimb de atunci). Drept răspuns, guvernul a adoptat măsuri dure pentru a ţine în frâu deficitul bugetar, care era de 7,3% din PIB în acel an. Analiştii români sunt de părere că, deşi deciziile luate de guvern au fost corecte din punct de vedere economic, ele au nemulţumit românii, iar miza protestatarilor nu este de a schimba actualul guvern cu un altul format din politicieni ai opoziţiei.

El Pais, care titrează vineri 'Românii, îndatoraţi pe viaţă şi lipsiţi de speranţă', relevă că participanţii la protestele din România denunţă faptul că şeful statului, Traian Băsescu, se amestecă în treburile guvernului şi atrag atenţia că dorinţa sa de a fi mereu protagonist a atins limite ce frizează aroganţa.

Cea mai puţin omogenă mobilizare - şomeri, studenţi, revoluţionari şi intelectuali - de la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu, chiar în locul care a dus la prăbuşirea regimului, demonstrează indignarea faţă de reducerea salariilor, pensiile derizorii, majorarea taxei auto, exploatarea aurului în minele din Roşia Montană şi, mai ales, supunerea în faţa instituţiilor financiare care au făcut ravagii între români, comentează ziarul spaniol.

Protestele au luat prin surprindere opoziţia, Uniunea Social Liberală (USL), o alianţă formată din Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul Naţional Liberal (PNL), care încă nu a reuşit să se coordoneze. În timp ce social-democraţii solicită o sesiune parlamentară pentru a analiza cauzele protestelor, liberalii vor să obţină capital politic din aceste mobilizări, scrie sursa citată.

Nimeni nu înţelege de ce premierul, Emil Boc, a ieşit la declaraţii de abia după patru zile de proteste, încercând să calmeze populaţia şi să justifice măsurile de austeritate, notează El Pais. Reducerea cu 25% a salariilor în sectorul public, majorarea TVA de la 19 al 24 şi veşnica problemă a corupţiei au declanşat prima manifestaţie violentă de la venirea la putere a preşedintelui Băsescu, în 2004.

În actualul context, SUA au făcut joi un apel la manifestanţi şi la autorităţile române să 'se abţină' de la orice 'violenţă', potrivit AFP. 'Susţinem dreptul persoanelor din lumea întreagă de a protesta şi de a-şi exprima punctul de vedere în mod paşnic, dar facem apel atât la manifestanţi cât şi la autorităţi să se abţină de la orice violenţă', a declarat Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane în timpul briefing-ului de presă zilnic.AGERPRES/(Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Protestele din România câştigă în forţă (NYTimes) Mii de protestatari s-au reunit joi în capitala României pentru a cere înlăturarea guvernului şi alegeri anticipate, în contextul în care o săptămână de demonstraţii împotriva măsurilor de austeritate cu bătaie lungă şi anii de reforme dificile par să câştige în forţă, comentează The New York Times în...
Românii, îndatoraţi pe viaţă şi lipsiţi de speranţă (cotidian spaniol) Participanţii la protestele din România denunţă faptul că şeful statului, Traian Băsescu, se amestecă în treburile guvernului şi atrag atenţia că dorinţa sa de a fi mereu protagonist a atins limite ce frizează aroganţa, scrie vineri cotidianul spaniol El Pais.
The Economist: Guvernul român se chinuie să ţină în frâu mişcarea de protest aflată în creştere Rar se întâmplă ca românii să fie văzuţi drept un popor aprig la mânie, însă lucrurile s-ar putea schimba după ce ţara a fost cuprinsă de proteste de stradă care nu par să se apropie de sfârşit, scrie publicaţia britanică The Economist, într-un articol apărut joi pe site-ul său.
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Hunor Kelemen: Cei care au insistat cu SMURD-ul nu au evaluat bine situaţia; oamenii au spus 'Stop joc'(interviu) Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, este de părere că românii au înţeles măsurile de austeritate din 2010 şi 2011 şi au "răbdat", iar "picătura care a umplut paharul" şi care i-a determinat să protesteze a fost reforma din sistemul sanitar. În opinia sa, cei care au insistat mai mult decât trebuia pe acest...