Cele mai citite
 


Românii, îndatoraţi pe viaţă şi lipsiţi de speranţă (cotidian spaniol)
sâmbătă, 21 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Participanţii la protestele din România denunţă faptul că şeful statului, Traian Băsescu, se amestecă în treburile guvernului şi atrag atenţia că dorinţa sa de a fi mereu protagonist a atins limite ce frizează aroganţa, scrie vineri cotidianul spaniol El Pais.
'Îndatoraţi pe viaţă şi fără nicio speranţă', spune Corneliu, un pensionar în vârstă de 60 de ani, venit la manifestaţia antiguvernamentală din Piaţa Universităţii, la kilometrul zero.
Cea mai puţin omogenă mobilizare - şomeri, studenţi, revoluţionari şi intelectuali - de la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu, chiar în locul care a dus la prăbuşirea regimului, demonstrează indignarea faţă de reducerea salariilor, pensiile derizorii, majorarea taxei auto, exploatarea aurului în minele din Roşia Montană şi, mai ales, supunerea în faţa instituţiilor financiare care au făcut ravagii între români.
Protestele au luat prin surprindere opoziţia, Uniunea Social Liberală (USL), o alianţă formată din Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul Naţional Liberal (PNL), care încă nu a reuşit să se coordoneze. În timp ce social-democraţii solicită o sesiune parlamentară pentru a analiza cauzele protestelor, liberalii vor să obţină capital politic din aceste mobilizări, scrie sursa citată. El Pais menţionează că în jur de 6.000 de persoane au blocat joi seară, pentru a şaptea zi consecutiv, arterele capitalei, pentru a cere demisia guvernului pe care îl consideră responsabil de actuala situaţie de sărăcire a populaţiei.
'Trebuie să suportăm austeritatea în timp ce politicienii se îmbogăţesc pe seama noastră', se plânge un alt pensionar, care cere alegeri anticipate şi demisia preşedintelui Traian Băsescu, pe care îl acuză de scăderea nivelului de trai ca urmare a impunerii măsurilor dure de austeritate dictate de FMI. La câţiva metri distanţă, pe pancartele purtate de peste 1.500 de români participanţi la proteste scrie: 'Ce vreau? Vreau să trăiesc decent... ironic nu?', în timp ce sunt strigate lozinci ca 'respingem dictatura' de tineri huligani înarmaţi cu pietre şi arme albe.
Luni, aceste grupuri de tineri au lansat cocteiluri molotov, au vandalizat magazine şi au ars maşini, fapt care i-a speriat pe cei care manifestau paşnic, iar forţele de ordine au fost nevoite să intervină. 'Nu vă lăsaţi manipulaţi politic şi nici de acele persoane care vă incită să ieşiţi în stradă pe internet. Nu ştim cine sunt', a declarat doctorul Raed Arafat, detonatorul acestor manifestaţii.
Medicul de origine palestiniană, dar stabilit de 18 ani în România, şi-a prezentat demisia pe fondul unei posibile privatizări a sistemului de urgenţă, pus pe picioare de el cu atâta trudă şi început la Târgu Mureş. 'Nu am demisionat din orgoliu. Am plecat cu ideea să mă întorc dacă se renunţă la acest punct', a explicat doctorul Arafat. 'Recunoaştem că este nevoie de un nou sistem medical, dar experţii în domeniu şi Ministerul Sănătăţii sunt cei care trebuie să elaboreze legea, nu Comisia Prezidenţială (...)', susţine Angela, studentă. Tânăra atrage însă atenţia că a fost câştigată 'o bătălie, nu şi războiul', după ce s-a aflat de reîntoarcerea în funcţie a medicului Arafat.
'Parcă nu ar exista decât Băsescu, ca şi cum nu am avea un prim-ministru şi un Parlament. Legea ar fi trebuit să fie dezbătută şi explicată românilor pentru a stimula o dezbatere, totul s-a făcut atât de repede încât oamenii au venit să-şi exteriorizeze frustrările, uitând de Arafat, care a fost picătura care a umplut paharul', mai adaugă studenta.
Nimeni nu înţelege de ce premierul, Emil Boc, a ieşit la declaraţii de abia după patru zile de proteste, încercând să calmeze populaţia şi să justifice măsurile de austeritate, notează El Pais. Reducerea cu 25% a salariilor în sectorul public, majorarea TVA de la 19 al 24 şi veşnica problemă a corupţiei au declanşat prima manifestaţie violentă de la venirea la putere a preşedintelui Băsescu, în 2004. 'Oamenii au ieşit în stradă în primul rând pentru nişte principii şi idei, nu pentru bani', spune Angela, care se gândeşte să plece din ţară în căutarea unei vieţi mai bune.AGERPRES/(Mihaela Nicolaescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Protestele din România: Mobilizare puţin omogenă, dar fără afiliere politică (presa internaţională) Presa şi agenţiile internaţionale de ştiri acordă în continuare un spaţiu amplu protestelor din România, notând că guvernul român depune eforturi să ţină în frâu escaladarea mişcării. În timp ce opoziţia încearcă să obţină capital politic din aceste mobilizări, protestatarii s-au ţinut deoparte de orice...
Hunor Kelemen: Cei care au insistat cu SMURD-ul nu au evaluat bine situaţia; oamenii au spus 'Stop joc'(interviu) Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, este de părere că românii au înţeles măsurile de austeritate din 2010 şi 2011 şi au "răbdat", iar "picătura care a umplut paharul" şi care i-a determinat să protesteze a fost reforma din sistemul sanitar. În opinia sa, cei care au insistat mai mult decât trebuia pe acest...
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...
UPDATE Premierul Emil Boc: Raed Arafat revine la Ministerul Sănătăţii ca subsecretar de stat Dr. Raed Arafat va reveni în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), a anunţat marţi premierul Emil Boc.
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Mureş: Congresul internaţional pentru studenţi, tineri medici şi farmacişti, Marisiensis 2013, la UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Liga Studenţilor Târgu Mureş găzduiesc, începând de miercuri până duminică, ediţia a XVII-a a Congresului Internaţional pentru Studenţi, Tineri Medici şi Farmacişti 'Marisiensis 2013', eveniment-concurs, care are rolul...