Cele mai citite
 


Teodor Baconschi: Problema centrală a viitorului proiect de lege a Sănătăţii - definirea pachetului medical de bază
sâmbătă, 21 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Problema centrală a viitorului proiect de lege a Sănătăţii este aceea a definirii pachetului medical de bază, a declarat, vineri, la Sighişoara, preşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe.
''Dezbaterea pe reforma sistemului de sănătate se concentrează mai cu seamă pe raportul public-privat. Adică cât la sută din sistem ar putea să fie privatizat de guvern, cât trebuie să rămână în administrarea statului. Nu am un răspuns la întrebare aceasta, trebuie să vină experţii în domeniu, să facă un studiu de impact, dar problema centrală este aceea a definirii pachetului medical de bază, adică un pachet care să acopere riscurile pentru orice pacient, care să ne permită să supravieţuim în caz de maladie, indiferent că suntem bogaţi sau mai puţin bogaţi, săraci sau şomeri şi aşa mai departe, suntem oameni. Umanitatea nu poate fi salvată fizic şi spiritual numai de acest pachet de bază, putem desena şi negocia conţinutul acestui pachet, pentru că am văzut ce se întâmplă în alte state'', a declarat Baconschi, la deschiderea simpozionului ''Statul şi Biserica, parteneri în asistenţa socio-medicală''.
Acesta a precizat că există lucruri de care oamenii se pot dispensa şi nu trebuie incluse în pachetul de bază, cum ar fi implanturi dentare sau anumiţi ochelari.
''E vorba de ce intră în pachetul de bază fără de care eşti mort dacă nu ai acoperire medicală. Prin urmare subfinanţarea acestui pachet de servicii medicale de bază trebuie să înceteze. Nu putem să îl finanţăm corespunzător numai din contribuţii CAS. E nevoie şi de o mai mare angajare a statului din bugetul naţional pentru a ajunge la procentul alocat sănătăţii echivalent cu celelalte state membre ale UE'', a subliniat ministrul.
Teodor Baconschi a arătat că nu trebuie descurajată competiţia, pentru că şi în sistemul sanitar, ca şi în alte domenii, ''monopolurile sunt un dezastru, o sursă de corupţie, de risipă, de stagnare''.
''Viziunea aceasta ca o parte din serviciile medicale într-o liberă competiţie cu standarde de cost definite este corectă. Nu cred că putem să cerem doar statului - aşa cum nu putem să cerem nici bisericii - să se ocupe de toate aspectele bolii, de toate patologiile, de tot ce înseamnă patologia umană. De aceea sunt în favoarea acestei diversificări, evident trebuie să definim la nivelul experţilor un studiu de impact'', a precizat Baconschi.
Acesta spune că nu este adeptul ''turismului medical'' în Austria, ci al creării condiţiilor de tratare corectă în România, şi a atras atenţia asupra modului în care sunt plătiţi medicii şi a exodului acestora în străinătate.
''Cert este că situaţia în care ne găsim astăzi, cu turism medical în Austria, sunt firme specializate care îţi ocupă locul în clinici. Fără să fiu sărac nu îmi permit turism medical în Austria (...). Trebuie să găsesc la mine în ţară nişte soluţii în caz că am nevoie de un tratament mai scump. La fel, e un risc enorm să vedem exodul medicilor continuând într-un ritm dezastruos pentru noi. Am avut un pol de excelenţă în şcoala de medicină românească. (...) Acest atuu e pe punctul să se piardă tocmai pentru că salariile medicilor, medicul nu e pus la locul lui în societatea românească (...) Exodul medicilor va continua şi vom rămâne fără un raport corect de medici la mia de locuitori'', a subliniat Teodor Baconschi.
Pentru dezbaterile din cadrul simpozionului de la Sighişoara au fost depuse şi o serie de propuneri scrise, printre care figurează şi domeniile în care biserica ar trebui să sprijine sectorul medical.
Potrivit propunerilor formulate de dr. Mircea Chiorean, din Târgu Mureş, biserica ar trebui să colaboreze la finanţarea unor secţii de îngrijiri paliative pentru bolnavii din marile spitale. Prin înfiinţarea acestora s-ar degreva secţiile spitalelor, în special cele de terapie intensivă, şi s-ar face economii substanţiale.
Dr. Chiorean a mai arătat că în contextul conceptului actual de medicină preventivă individuală intenţionează lansarea la Târgu Mureş a unui centru pilot, după modelul SMURD. Acesta consideră că generalizarea la nivelul întregii ţări a conceptului de medicină preventivă individuală, care să beneficieze de sprijinul Ministerului Sănătăţii, ar putea duce atât la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, cât şi la economii substanţiale.
Conform propunerii, pe lângă aceste centre de medicină preventivă individuală biserica ar urma să înfiinţeze o serie de ''rezerve de rugăciune''.
O altă propunere a vizat reformarea radicală a sistemului actual de asigurări de sănătate, prin înlocuirea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu o bancă comercială, sub patronajul statului şi a societăţii civile. AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
Terapia intensivă va beneficia de 900 de medici specializaţi în pediatrie, la încheierea unui proiect de cooperare româno-elveţian Terapia intensivă din România va beneficia de 900 de medici specializaţi în pediatrie, în urma pregătirii în cadrul unui program de cooperare româno-elveţian, ale cărui rezultate au fost prezentate miercuri, într-o conferinţă de presă.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
La Târgu Mureş se pun bazele primului Centru Naţional de Toxicologie Managerul spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Ovidiu Butuc, a anunţat joi, în cadrul lucrărilor celei de-a XVII-a ediţii a Congresului Naţional de medicina Muncii, că se poartă discuţii cu specialişti ţară şi din străinătate pentru înfiinţarea la Târgu Mureş a primului Centru Naţional de Toxicologie...
Proiect de lege: România deschide graniţele medicilor din alte ţări decât cele din UE România va deschide graniţele medicilor din alte ţări decât cele din Uniunea Europeană pentru a profesa în sistemul sanitar, informează printr-un comunicat de presă Ministerul Sănătăţii.