Cele mai citite
 


Teodor Baconschi: Un obiectiv imediat ar fi asumarea creşterii finanţării din sănătate măcar la 3,8-4%
sâmbătă, 21 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, Teodor Baconschi, ministrul afacerilor externe, a declarat vineri, la Sighişoara în deschiderea simpozionului 'Statul şi Biserica, parteneri în asistenţa socio-medicală', că un obiectiv imediat ar fi asumarea şi la nivelul întregii clase politice a creşterii finanţării din sănătate măcar la 3,8 - 4 şi, progresiv, până la 7-8% până în 2020.
'În România se alocă 3-3,5% din PIB pentru sănătate (...) La ce procent din PIB se aprobă în alte state le Uniunii Europene, noi alocăm de 3 ori mai puţin, în funcţie de procentul alocat. Un obiectiv imediat ar fi asumarea şi la nivelul întregii clase politice a creşterii finanţării din sănătate măcar la 3,8 - 4%, progresiv 7-8% până în 2020', a arătat Baconschi, care a precizat că, spre exemplu, în Suedia pentru sănătate se alocă 9,2% din PIB, în Danemarca- 9,1%, în Cehia - 7,2%, în Autstria - 10 2%, în Elveţia - 11,6%, în Ungaria - 7%.
Teodor Baconschi a precizat că în momentul de faţă în privinţa fondurilor din sănătate 'nu prea ştim câţi bani se duc spre ce, nu avem o raportare trimestrială, transparentă, ce plătim, ce ni se întoarce şi prin ce mijloc', întrucât Ministerul Finanţelor, ANAF sau Trezoreria nu publică trimestrial sumele intrate în sistemul de sănătate.
'Trebuie să deplângem că nu avem o evaluare corectă a costurilor reale ale serviciilor de sănătate. Există nişte mecanisme de raportare, dar CJAS, Ministerul Sănătăţii primesc aceste rapoarte fără să calculeze valorile prestaţiilor medicale', a arătat ministrul, care a precizat că deşi există servicii de standardizare, costurile ar fi mai mari decât s-ar recunoaşte.
Teodor Baconschi a mai arătat că subfinanţarea serviciilor medicale de bază trebuie să înceteze, însă 'nu putem să îl finanţăm doar din contribuţiile la CAS, e nevoie de contribuţia bugetului de stat şi să se ajungă la un PIB corespunzător'.
Baconschi a arătat că simpozionul 'Statul şi Biserica, parteneri în asistenţa socio-medicală' iniţiat de Fundaţia Creştin-Democrată, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, Filantropia Ortodoxă Sighişoara şi Lukas Spital Laslea, îşi propune să organizeze câte două astfel de evenimente pe lună, primul fiind la Sighişoara.
Prin acesta, a arătat Teodor Baconschi, fundaţia doreşte să îşi aducă contribuţia la rezolvarea frământărilor din ultima perioadă pe marginea sistemului de sănătate.
'Un prim proiect al noii legi a sănătăţii publice a fost retras după ce nu a fost înţeles suficient, nu a fost discutat cu toţi partenerii. Un nou proiect de lege va intra în dezbatere publică în curând (...) În ultimii 20 de ani bisericile s-au implicat în problemele socio-pastorale, care au o componentă de educativă, şi mai nou una socio-medicală', a mai spus Baconschi.
Fundaţia Creştin-Democrată condusă de Teodor Baconschi, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, Filantropia Ortodoxă Sighişoara şi Lukas Spital Laslea organizează vineri şi sâmbătă, la Sighişoara, la simpozionul 'Statul şi Biserica, parteneri în asistenţa socio-medicală'.
Potrivit organizatorilor, în cadrul seminarului va fi examinată posibilitatea transferului unor atribuţii socio-medicale dinspre stat către biserică prin prisma legilor şi ale proiectelor de lege recente, prin care s-ar dori redefinirea asistenţei socio-medicale.
Cu această ocazie, la Sighişoara s-au reunit ierarhi ai Bisericii, demnitari şi politicieni, medici şi reprezentanţi ai ONG-urilor cu profil creştin, medical şi social.
În cadrul simpozionului, în cele două zile de dezbateri vor fi organizate o serie de ateliere, cum ar fi 'Armonizarea legislativă în sectorul asistenţei socio-medicale, în practică şi pe viu', 'Actorii privaţi şi bisericeşti în arena asistenţei sociale. Cum gestionăm diversitatea?', 'Biserica în calitate de furnizor de servicii. Limitări şi
Implicaţii' şi 'Plus-valoarea Parteneriatului Stat-Biserică'.
La simpozion mai participă, printre alţii, Nicolae Ivăşchescu, secretar de Stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Holger Dix, directorul Fundaţiei Konrad Adenauer România şi Republica Moldova, dr. Petru Oprean, directorul Spitalului Lukas Laslea, Ovidiu Dan, Filantropia Ortodoxă Sighişoara şi alţii.
AGERPRES/ (A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cezar Irimia: Introducerea co-plăţii este importantă pentru sistemul de sănătate Bucureşti, 11 mar /Agerpres/ - Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Cezar Irimia a prezentat, joi, strategia MS pentru 2010, în cadrul Conferinţei Naţionale a Pacienţilor, afirmând că introducerea co-plăţii este importantă pentru sistemul de sănătate, în sensul unei mai bune gestionări a fondului...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cluj: Dezbatere pe tema proiectului legii sănătăţii şi principiilor organizării sistemului sanitar Responsabili din sistemul sanitar din mai multe judeţe din Transilvania, reprezentanţi ai partidelor politice, autorităţilor locale şi organizaţiilor sindicale din sănătate au participat, sâmbătă, la o dezbatere pe tema proiectului noii legi a sănătăţii şi principiilor care ar trebui sa stea la baza...
Teodor Baconschi: Problema centrală a viitorului proiect de lege a Sănătăţii - definirea pachetului medical de bază Problema centrală a viitorului proiect de lege a Sănătăţii este aceea a definirii pachetului medical de bază, a declarat, vineri, la Sighişoara, preşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe.
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
Femeile liberale strâng semnături pentru un proiect de lege privind prevenţia în sănătate Organizaţia Femeilor Liberale începe, în aceste zile, a doua etapă a programului ''PNL are grijă de sănătatea ta'', prin care se doreşte să se strângă şi semnături pentru depunerea unui proiect de lege privind prevenţia în sănătate.