Cele mai citite
 


Viktor Orban: Disputa privind Constituţia Ungariei reflectă dezbaterea generală asupra valorilor în Europa
sâmbătă, 21 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Disputa asupra noii Constituţii din Ungaria nu este 'o afacere ungurească, ci o dezbatere generală asupra valorilor în Europa', a declarat premierul Viktor Orban pentru postul public polonez de televiziune într-un interviu transmis joi seară, relatează MTI.
Creştinismul, stima naţională şi protecţia familiei şi a drepturilor fetusului sunt chestiuni intelectuale, bazate pe valori şi morală, a spus Orban. Vorbind despre avort, Orban a precizat că fiecare viaţă are valoare, dar Ungaria este o ţară tolerantă care respectă dreptul fiecărui individ de a face o alegere.

Liderii europeni au tendinţa să evite chestiunile privind argumentele pro-viaţă şi creştinismul, pentru a preveni 'atacuri din partea stângii', a precizat Orban. El a adăugat că ar fi dificil de creat o alianţă ideologică a naţiunilor, dar vrea să stabilească 'o coaliţie de persoane'.

El a făcut o distincţie clară între politica familială şi politica socială şi a adăugat că guvernul Ungariei apreciază eforturile celor care întemeiază familii şi fac copii indiferent de contextul lor social. Guvernul oferă de lucru în special persoanelor nevoiaşe, a spus el. "Avem nevoie de oameni cu locuri de muncă. Nu voi renunţa la forţa de muncă reprezentată de romi, de persoanele cu dizabilităţi care şi-au redus abilitatea de a lucra şi de cei care s-au pensionat anticipat", a spus Orban.

Pe de altă parte, premierul Viktor Orban se aşteaptă ca discuţiile de marţi cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso să conducă la un acord politic.

Orban a spus totodată că Ungaria va renunţa la planul de a integra banca centrală cu organismul de supervizare financiară PSZAF. "Ele au operat separat şi vor fi în regulă acţionând individual şi în viitor", a spus el.

Premierul ungar a adăugat că nu vede 'nicio dificultate specială' în legătură cu legile care au fost criticate de Comisia Europeană.

O altă chestiune critică, obligaţia ca liderii băncii centrale să depună jurământ în faţa noii Constituţii a Ungariei, a fost catalogată de Orban ca fiind 'mai emblematică'. El a susţinut că nu ar fi corect dacă guvernul ar da înapoi fără o dezbatere asupra acestei probleme.

Orban a spus că guvernul nu intenţionează să revină asupra intenţiei de a impune o limită de 6.600 de euro pentru salariile tuturor funcţionarilor publici, inclusiv al preşedintelui republicii şi ale angajaţilor băncii naţionale.

Premierul a mai declarat că, dacă Ungaria trebuie să aducă amendamente legilor pentru care Comisia Europeană a anunţat că va iniţia proceduri de infringement, parlamentul este cel care poate să facă acest lucru, dar că nu va fi nevoie de o sesiune extraordinară a adunării naţionale din moment ce guvernul a formulat deja o poziţie oficială.
Orban a spus totodată că Ungaria nu a primit niciun document care să sublinieze condiţiile preliminare pentru discuţiile cu FMI privind asistenţa financiară, dacă există vreo condiţie de acest fel. "Totuşi, a stabili condiţii preliminare nu este cel mai politicos gest", dar Ungaria le va accepta, a precizat şeful guvernului de la Budapesta, adăugând că aceste precondiţii trebuie clar formulate.

Orban a respins acuzaţiile că FMI ar putea solicita Ungariei să renunţe la cota unică de impozitare şi a spus că se vehiculează atât de multe 'lucruri absurde' încă a încetat să mai ia în serios zvonurile.

"Vrem să facem înţelegeri care să servească interesele Ungariei. Trebuie să le evităm şi să le respingem pe cele care nu sunt în interesul Ungariei şi să sugerăm soluţii alternative", a precizat el.

În ceea ce priveşte data posbilă a unui acord cu FMI şi CE, Orban a precizat că 'ar fi fost bine dacă s-ar fi ajuns la o înţelegere ieri' şi a susţinut că un astfel de acord ar putea îmbunătăţi poziţia Ungariei, 'chiar dacă nu intenţionăm să folosim vreun singur forint, ci doar să avem un acord preventiv'. El a adăugat că viteza cu care se poate ajunge la un acord depinde de cele două părţi.

În privinţa recentelor critici din partea Uniunii Europene legate de legile privind mass-media, Orban a subliniat că dacă 'persoane din Bruxelles şi Strasbourg ar veni în Ungaria o singură dată şi s-ar uita pe ziare, ar asculta posturile de radio sau ar privi la televizor, cu siguranţă nu ar avea sentimentul că vocile critice sunt suprimate'.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, temă de dezbatere la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost marcată joi la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România prin dezbaterea publică "Incluziune, implicare, viaţă independentă - 3DecembrieALTfel", prilej cu care s-au evidenţiat o serie de probleme ale persoanelor aflate în dificultate.
(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...