Cele mai citite
 


Bacău : Mediatorul sanitar - provocări şi oportunităţi pentru comunităţile de romi din judeţ
luni, 23 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - SASTIPEN, în colaborare cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, a organizat, duminică, la Palatul Administrativ din municipiul Bacău, dezbaterea publică ,,Mediatorul sanitar - provocări şi oportunităţi pentru comunităţile de romi din judeţul Bacău'.
'Dezbaterile au adus în discuţie publică, la nivel judeţean, în primul rând programul de mediere sanitară utilizat ca instrument de lucru în procesul de îmbunătăţire a stării de sănătate a populaţiei de etnie romă în condiţiile procesului de descentralizare a serviciilor de sănătate publică. De asemenea, pe parcursul dialogurilor dintre participanţi s-au identificat oportunităţi concrete, specifice pentru diverse aşezări, de creştere a ratei de ocupare în rândul mediatorilor sanitari, în special cu membri provenind din rândurile etniei rome. Aceştia, prin activitatea prestată, asigură accesul mai eficient, mai rapid a membrilor comunităţilor cu romi din judeţul Bacău la serviciile de sănătate publică', a declarat pentru AGERPRES Claudia Bibire, coordonatorul organizatoric a acestei dezbateri publice.
Cu acelaşi prilej, primarii din localităţile băcăuane cu un număr mare de romi au evocat experienţa acumulată în domeniul accesului romilor la sistemul de sănătate publică, dar şi dificultăţile întâmpinate în 'stabilizarea' acestei 'încă grave probleme' a comunităţilor locale respective, manifestată prin lipsa de medici de familie, a fondurilor pentru încadrarea unui număr suficient de mediatori sanitari, proasta salarizare ce face din această nouă meserie una neatractivă. Drept dovadă, în judeţ numărul mediatorilor sanitari a scăzut de la 28 în urmă cu trei ani la doar 9 în prezent.
La reuniune au fost prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor publice judeţene, primari ai unor localităţi în care trăiesc un număr mare de romi, lideri ai organizaţiilor nonguvernamentale băcuane specializate în problematica sănătăţii, mediatori sanitari activi, coordonatori ai mediatorilor sanitari, lideri ai comunităţilor de romi şi membri ai conducerii Agenţiei Naţionale pentru Romi.
Acţiunea, organizată, în premieră, în judeţul Bacău s-a înscris în cadrul 'Programului de Mediere Sanitară: oportunitate de creştere a ratei de ocupare în rândul femeilor rome', implementat, începând cu 1 ianuarie 2011 şi care va fi definitivat pe 31 decembrie 2013, de către Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - SASTIPEN, în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Axa prioritară 6. Proiectul urmăreşte 'creşterea participării femeilor de etnie romă pe piaţa muncii', dar şi 'sporirea ratei de ocupare a mediatorilor sanitari' ori 'implementarea şi îmbunătăţirea politicilor de sănătate publică adresate comunităţilor de romi în contextul descentralizării'. AGERPRES/(AS-Cornel Cepariu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
Bacău: Multe premiere şi participanţi din şase ţări la "Zilele medicale" ale Spitalului din Moineşti Un workshop cu tema "Oncogenetica" reprezintă o premieră la "Zilele medicale" ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti, aflat la a IX-a ediţie şi care a debutat joi în prezenţa a peste 400 de medici şi invitaţi speciali din clinici şi spitale renumite din ţară, dar şi din Italia, Germania, Israel...
Bacău: Premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă - un medic francez operează în secţia de urologie, modernizată Doctorul Patrice Brun, de la Spitalul Sens, situat lângă Paris, a efectuat, în această săptămână, mai multe operaţii din patologia urologică, premiere la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Bacău, înregistrând însă, prin prezenţa sa, şi cea dintâi participare directă a unui specialist de peste hotare la...
Bacău : Copii cu dizabilităţi din patru comune sărace ale judeţului beneficiari ai terapiei prin artă Copiii cu dizabilităţi din comunele băcăuane Vultureni, Stănişeşti, Podu Turcului şi Motoseni, situate în zona cea mai săracă a judeţului, beneficiază de un program de terapie prin artă, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Gabriela Achihăi, preşedinta Fundaţiei pentru Sprijin Comunitar Bacău, organizaţie...
Bacău: Intervenţii chirurgicale complexe efectuate de specialişti din 6 ţări cu prilejul Zilelor Spitalului din Moineşti Un număr de 15 bolnavi din judeţele Bacău, Vrancea, Neamţ şi Sibiu, având o patologie gravă, vor fi operaţi până sâmbătă în cele şase săli specializate ale Spitalului de Urgenţă din Moineşti, de echipe coordonate de cunoscuţi chirurgi din România, Franţa, Turcia, Israel, SUA şi Republica Moldova.
Bacău: A început construirea primului centru pediatric din România specializat integral pe îngrijirea bolilor paliative Asociaţia Lumina din Bacău, în parteneriat cu Fundaţia daneză Velux, oferă "O şansă la Demnitate" copiilor diagnosticaţi cu boli incurabile, prin punerea pietrei de temelie, joi, a construcţiei primului centru pediatric de tip "Hospice" dedicat integral îngrijirilor paliative pediatrice din România.