Cele mai citite
 


APCR:O lege a sănătăţii viabilă ar trebui centrată pe pacient
marţi, 24 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) consideră că premisele unei legi a sănătăţii viabile şi eficiente pot fi obţinute doar dacă iniţiativa legislativă este centrată pe pacient.
"Ne exprimăm convingerea că doar un parteneriat şi un dialog permanent şi real între Ministerul Sănătăţii şi organizaţiile reprezentative de pacienţi vor putea contribui la construirea unui sistem de sănătate viabil, asemănător cu cel existent la nivel european. În acest sens, APCR şi-a arătat disponibilitatea iniţierii dialogului", se arată într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
Asociaţia propune instituirea unui Comitet Consultativ Naţional format din reprezentanţi ai pacienţilor, ai medicilor, ai farmaciştilor, ai tuturor actorilor implicaţi în sistemul de sănătate, pentru elaborarea viitoarei legi a sănătăţii, a pachetului de bază şi a Contractului Cadru.
Reprezentanţii asociaţiei menţionează că după o atentă analiză a proiectului anterior de lege au elaborat o serie de amendamente şi propuneri. Ei susţin necesitatea înfiinţării Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor şi a Asiguraţilor - ANPPA - în subordinea Parlamentului, care să aibă rolul de control, supraveghere şi monitorizare a sistemului de sănătate în general şi a patologiilor majore care afectează populaţia, în particular.
În opinia APCR, pentru o protecţie reală a pacienţilor este necesară elaborarea unui capitol special în viitoarea lege a sănătăţii dedicat drepturilor pacienţilor şi a asiguraţilor.
Aceştia susţin ca imperativă stabilirea "clară pentru derularea Programelor Naţionale de Sănătate a răspunderii pentru fiecare patologie, precum şi instituirea unor mecanisme de sancţionare imediată a responsabililor pentru derularea acestor programe în cazul unor derapaje''. Pentru a putea bugeta ''realist'' fondurile alocate programelor naţionale, conform cu necesităţile pacienţilor, reprezentanţii APCR propun ''realizarea registrelor naţionale de pacienţi pentru fiecare boală cronică".
Potrivit APCR, aceste măsuri vor conduce la asigurarea egalităţii dreptului la viaţă pentru pacienţii cu boli cronice din România prin dispariţia listelor de aşteptare, iniţierea tratamentului în momentul optim, asigurarea calităţii vieţii pacientului.
"Alinierea şi adoptarea anuală a ghidurilor naţionale de diagnostic şi tratament pentru pacienţii cronici cu respectarea ghidurilor europene vor standardiza procedurile şi protocoalele medicale pentru fiecare afecţiune cronică, facilitând astfel o evaluare corectă a necesarului de fonduri aferente Programelor Naţionale de Sănătate", se arată în comunicatul citat.
Reprezentanţii asociaţiei propun creşterea bugetului pentru sănătate la un minim de 6% din PIB, conform recomandărilor UE, şi, pentru transparenţa fondurilor existente în sănătate, trecerea CNAS sub control parlamentar şi numirea la conducere a unui preşedinte apolitic, dar şi cu condiţia ca aceste sume să fie colectate direct de CNAS.
De asemenea, APCR consideră necesară ratificarea cartei europene a drepturilor pacienţilor, la care România este semnatară înainte de aderarea la UE şi armonizată cu legea 46, care stipulează o parte dintre drepturile pacienţilor.
APCR include cele cinci asociaţii şi federaţii de pacienţi cu afecţiuni cronice respectiv Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România - FABC, Fundaţia ''Speranţa Diabeticilor'' Turda - FSDT, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România - APAH-RO, Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România - ANHR şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune - AAPA, care reprezintă interesele a peste 2,5 milioane de persoane aflate în suferinţă.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: Liderul COPAC - Drepturile pacienţilor sunt încălcate flagrant în România Drepturile pacienţilor din România sunt încălcate flagrant iar tratamentele bolnavilor cronic sunt întrerupte în mod repetat din diverse motive, a declarat duminică, la Poiana Braşov, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Cezar Irimia.
Comunicat de presă - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România Hepatita C poate dubla costurile sistemului sanitar până în 2040
Comunicat de presă - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO)
Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice:Tot mai multe persoane sunt depistate cu virsul hepatic B şi cu ciroză Tot mai mulţi pacienţi vin la Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România şi spun că au descoperit că au virusul hepatic B sau că au ciroză, a declarat vineri preşedintele asociaţiei, Marinela Debu.
Comunicat de presă - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România PLANUL STRATEGIC DE ACŢIUNE ÎMPOTRIVA HEPATITELOR ÎN ROMÂNIA 2013
Cristian Buşoi: Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile Europarlamentarul Cristian Buşoi susţine că sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile, iar cea mai pregnantă problemă dezbătută la nivel european este cea a respectării drepturilor pacienţilor români.