Cele mai citite
 


Profesorii şi cadrele medicale au ieşit în stradă la Cluj
marţi, 24 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste o sută de persoane, profesori şi angajaţi din sistemul sanitar, au pichetat luni Prefectura Clujului cerând demisia guvernului.
Protestatarii au fluierat şi scandat timp de peste o oră lozinci antiguvernamentale şi împotriva preşedintelui Traian Băsescu: 'Fie pâinea cât de rea, tot vă iau un sfert din ea', 'Decât înc-un an cu bădica Traian, mai bine în Afganistan', 'Diferenţa dintre un leu şi un euro: un euro', 'Pe bolnavi vrei să-i tratăm, nu să îi îmbălsămăm', 'Iarna nu-i ca vara, nu te mai vrea ţara'.
Atât profesorii, cât şi cadrele medicale cer recuperarea tuturor drepturilor pe care le-au avut în urmă cu doi ani, precum şi deblocarea posturilor vacante şi renunţarea la desfiinţarea de şcoli sau unităţi sanitare.
Liderul federaţiei sindicale Sanitas Cluj, Ştefan Roman, a precizat că sindicaliştii mai cer şi finanţarea sistemului medical cu 6 la sută din PIB.
Acesta este primul miting organizat al sindicaliştilor din domeniul sănătăţii şi al educaţiei, după zece zile de proteste ale societăţii civile. Liderii de sindicat au explicat că au dorit să se delimiteze de restul protestelor.
'Nu am vrut să se dăm manifestaţiei noastre o altă interpretare, să se zică că am vrut să deturnăm mitingul organizat de societatea civilă. Membrii noştri de sindicat pot, nu-i îngrădeşte nimeni, să participe la ele pentru că nemulţumirile lor sunt şi nemulţumirile noastre. Dar noi am ales o formă autorizată, nu vroiam ca sindicatele să fie acuzate că propagă dezordinea în oraş', a declarat Ştefan Roman.
La rândul său, liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Cluj, Lucia Cojocaru, a spus că profesorii au făcut şi ei un miting separat pentru a atrage mai tare atenţia asupra problemelor din sistem.
'Dorim să ne delimităm de toate acţiunile civiste, să atragem atenţia asupra învăţământului şi a sănătăţii care sunt în colaps', a spus Lucia Cojocaru.
Reprezentanţii sindicaliştilor au avut, în timpul protestelor, o întrevedere cu prefectul Clujului, Florin Stamatian, căruia i-au înmânat revendicările lor. AGERPRES/(A-Elena Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cadrele medicale din ţară au protestat două ore pentru îmbunătăţirea condiţiilor din sistem (grupaj) Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a decis, la jumătatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment în data de 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie, printre solicitările greviştilor fiind demisia ministrului Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu...
Proteste ale sindicaliştilor şi pensionarilor în judeţe Proteste organizate de sindicate au avut loc vineri în ţară, manifestanţii scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.
Iaşi: Sindicaliştii Sanitas anunţă o toamnă cu proteste Sindicaliştii din cadrul filialei ieşene a Sanitas sunt decişi să înceapă luna octombrie cu pichetarea Prefecturii, iar după Sărbătorile Iaşilor să-şi continue protestele cu un miting şi acţiuni de pichetare a DSP şi CJAS.
Constanţa: Cadrele medicale ameninţă cu proteste Câteva mii de cadre medicale din sindicatul Sanitas Constanţa ameninţă cu protestele, printre care acţionarea în instanţă a unităţilor medicale unde acestea lucrează, dacă Guvernul nu va asigura banii necesari plăţii salariilor până la sfârşitul acestui an.
Liderii Sanitas Cluj nu consideră normal ca un medic rezident debutant să aibă acelaşi salariu cu un muncitor necalificat Reprezentanţii Sanitas Cluj avertizează asupra unor animoziăţi care vor apărea între cadrele medicale din spitale pe fondul aplicării de la 1 iulie a HG 871/2013, când un medic debutant va avea acelaşi salariu ca şi un muncitor necalificat din domeniul sanitar.
Sindicaliştii din sănătate au pichetat sediile prefecturilor; ei sunt nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor - grupaj I Sindicaliştii din sănătate au pichetat miercuri sediile prefecturilor din mai multe multe municipii reşedinţă de judeţ, cerând guvernului să finanţeze în mod corespunzător sistemul sanitar. Ei şi-au manifestat nemulţumirea faţă de nivelul scăzut al salariilor din acest domeniu şi faţă de inechităţile...