Cele mai citite
 


Sistemul românesc de sănătate are nevoie de terapie de urgenţă (AFP)
marţi, 24 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Buget insuficient, corupţie, exod al medicilor, lipsă de empatie cu bolnavii - sistemul românesc de sănătate, al cărui proiect de reformă a declanşat o amplă mişcare de contestare, are nevoie de o terapie de urgenţă, consideră profesionişti în domeniu şi pacienţi, potrivit unui comentariu transmis luni de agenţia France Presse .
De mai bine de zece zile, mii de oameni coboară în stradă pentru a cere demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a guvernului de centru-dreapta.
Într-o ţară care a acceptat cu stoicism o cură de austeritate severă, scânteia a fost demisia forţată a fondatorului serviciului de urgenţă SMURD, dr. Raed Arafat, după un conflict cu preşedintele pe tema reformei sănătăţii.
Criticat din toate părţile, acest proiect, care prevedea să acorde un rol substanţial sectorului privat, a fost în cele din urmă retras, iar doctorul Arafat a revenit în postul de la Ministerul Sănătăţii.
Numeroşi analişti, medici şi pacienţi subliniază totuşi că o reformă a acestui sistem este vitală.
"Trebuie luate măsuri pentru reducerea arieratelor spitalelor, îmbunătăţirea accesului la îngrijiri medicale şi creşterea calităţii serviciilor", a declarat pentru AFP Richard Florescu, director de programe sociale în cadrul Biroului de la Bucureşti al Băncii Mondiale.
Chiar dacă a fost multiplicat de patru ori în ultimii 5 ani, ajungând la 5,5 miliarde de euro în 2011, bugetul sănătăţii este în continuare insuficient. România alocă sănătăţii doar 4% din PIB, comparativ 11% în Franţa. Număr redus de cotizanţi (6,7 milioane la o populaţie de 21,5 milioane), gestionare defectuoasă, corupţie - explicaţiile sunt multiple.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia pacienţilor, este de părere că "oricât ar fi de mare, bugetul nu va ajunge niciodată, pentru că banii sunt sifonaţi". Sistemul actual de asigurări a făcut să înflorească în fiecare judeţ o întreagă reţea de cabinete, laboratoare, farmacii, importatori şi distribuitori de echipamente medicale, reţele controlate de membri sau de apropiaţi ai partidelor politice, care sunt "abonaţi" la achiziţiile publice, afirmă Vasile Barbu.
Acest fenomen ar fi îngrădit dacă asigurările publice ar fi înlocuite de asiguratori privaţi, cred unii experţi. Alţii subliniază că introducerea sectorului privat fără supraveghetori nu va ameliora situaţia.
O altă problemă este mita destinată să garanteze îngrijiri de calitate sau, pur şi simplu, bunăvoinţa personalului. Deşi îngrijirile sunt acoperite de asigurarea de sănătate, niciun pacient nu va merge la spital fără a-şi pregăti plicuri bine garnisite. În acest sector, "plăţile informale" reprezintă în jur de 300 milioane de euro pe an, estimează un studiu al Băncii Mondiale.
În opinia analiştilor, atât timp cât salariile încasate de medicii români vor fi de până la 10 ori mai mici faţă de ale colegilor lor occidentali, corupţia şi exodul personalului vor continua.
Unii români se plâng, în plus, de un sistem "inuman", în care lipsa de respect şi de empatie faţă de pacienţi este de multe ori mai gravă decât penuria de medicamente sau echipamentele învechite. "Este o situaţie criminală. Există câţiva medici foarte buni, pasionaţi, dar prea adesea suntem trataţi deplorabil, începând de la modul în care ni se vorbeşte şi până la îngrijirile care ne sunt ori nu acordate", mărturiseşte Ana, o bucureşteancă de 32 de ani, suferindă de o boală gravă.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...
Traian Băsescu denunţă 'dezinformările' privind legea Sănătăţii şi spune că în sistemul actual 'românii nu sunt egali' Preşedintele Traian Băsescu a anunţat vineri seara decizia de retragere din dezbatere a noii legi a Sănătăţii, dar a ţinut să dezmintă "minciunile" care au dezinformat publicul asupra respectivului proiect de act normativ şi a precizat că în actualul sistem de sănătate există deja corupţie iar românii...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
INTERVIU/Dr.Cristian Grasu: Anual, 50.000 de români au nevoie de radioterapie; în viitor am putea dubla numărul de pacienţi trataţi Aproximativ 50.000 de bolnavi de cancer au nevoie anual de radioterapie, iar statul poate asigura, în condiţiile actuale, tratament pentru 17.000, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, dr. Cristian Grasu, director în Ministerul Sănătăţii.