Cele mai citite
 


Identificarea unei gene-cheie în apariţia metastazelor cancerului mamar
marţi, 13 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

O echipă de cercetători americani a identificat o genă care îndeplineşte un rol cheie în răspândirea cancerului mamar şi face ca tumorile să fie mai rezistente la chemoterapie, conform unui studiu publicat luni, informează AFP.

Această genă denumită 'Metadherin' sau MTDH este activă la până la 40% dintre pacientele suferind de cancer mamar. Gena MTDH este situată într-o mică regiune a cromozomului uman şi are un rol determinant în formarea metastazelor cancerului de sân, favorizând aderarea celulelor canceroase pe vasele sanguine care alimentează şi alte organe ale corpului. Această genă are de asemenea şi rolul de a mări rezistenţa celulelor canceroase la chemoterapie.

Identificarea acestei gene şi a mecanismului genetic de care este răspunzătoare poate deschide calea spre noi tratamente care să reducă indicele de mortalitate la pacientele bolnave de cancer mamar.
"Neutralizarea acestei gene la pacientele bolnave de cancer mamar ar permite atingerea simultană a două importante obiective în tratarea acestei boli: reducerea riscului de apariţie a metastazelor şi de recurenţă a cancerului", susţine într-un comunicat Yibin Kang, profesor de biologie moleculară la Universitatea Princeton din New Jersey (estul SUA), coordonatorul acestui studiu.
Din punct de vedere clinic, acestea sunt cele două cauze principale de deces la pacientele bolnave de cancer mamar", a mai adăugat el.
Rezultatele acestui studiu sunt discutate pe larg în ultimul număr al revistei Cancer Cell.
Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei, în cursul anului 2008 înregistrându-se în SUA 182.460 de noi cazuri, dintre care 40.480 sunt cazuri mortale, conform statisticilor oficiale.
Cercetătorii au descoperit şi faptul că această genă mai este răspunzătoare şi de metastazele altor tipuri de cancer, cum este cel al prostatei. AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Descoperirea a două gene ale căror mutaţii sunt legate de cancerul ovarian Cercetători americani au anunţat identificarea a două gene ale căror mutaţii sunt legate de manifestarea unei forme foarte agresive de cancer ovarian, formă ce este foarte rezistentă la tratamentele convenţionale, informează AFP.
SUA: Descoperire promiţătoare pentru tratarea cancerului de prostată (studiu) O genă extrem de importantă, numită GATA 2, care favorizează rezistenţa la chimioterapie în cazurile de cancer de prostată a fost identificată de o echipă internaţională de cercetători de la Spitalul Mount Sinai din New York, relatează EFE, menţionând că această descoperire permite un nou tratament,...
Diavolii tasmanieni au dezvoltat o rezistenţă naturală la cancerul care îi decimează Diavolii tasmanieni, decimaţi de o formă de cancer de faţă, contagioasă şi incurabilă, au dezvoltat într-un ritm rapid o rezistenţă genetică la această boală, care-i poate scăpa de extincţie, a anunţat marţi o echipă de oameni de ştiinţă, în urma unui studiu.
Selectarea embrionilor care nu prezintă risc oncologic mamar este "posibilă" dar "controversată" Selectarea embrionilor care nu prezintă o mutaţie genetică ce poate duce la apariţia cancerului mamar, în cadrul unui diagnostic preimplant, este "posibilă" dar rămâne "controversată", conform unui studiu realizat de cercetători belgieni şi olandezi şi publicat luni, transmite AFP.
Alterarea unei gene, implicată în dezvoltarea cancerului ovarian (studiu) Femeile purtătoare ale unei anomalii a genei BRCA1 au un risc de trei ori mai mare să dezvolte cancer ovarian decât celelalte, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Journal of the National Cancer Institute' (JNCI), citat de agenţia France Presse (AFP).
Cercetători canadieni au descoperit o variantă genetică ce ar întârzia apariţia bolii Alzheimer O anumită genă ar putea întârzia cu cel puţin patru ani declanşarea bolii Alzheimer, afirmă o echipă de cercetători canadieni într-un studiu preluat de AFP.