Cele mai citite
 


WEF: Vulnerabilitatea lumii în faţa şocurilor economice şi revoltelor sociale ameninţă beneficiile aduse de globalizare
marţi, 24 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vulnerabilitatea lumii în faţa altor posibile şocuri economice şi revolte sociale riscă să submineze progresul pe care l-a adus globalizarea, se arată în raportul World Economic Forum (WEF) referitor la riscurile care ameninţă lumea în 2012, dat publicităţii luni.
Potrivit raportului 'Riscuri globale în 2012', ediţia a şaptea, dezechilibrele fiscale cronice şi adâncirea decalajelor dintre venituri ameninţă creşterea globală, fiind forţe motoare ale naţionalismului, populismului şi protecţionismului într-o perioadă în care lumea rămâne vulnerabilă în faţa şocurilor financiare sistemice, precum şi în faţa potenţialelor crize privind hrana şi apa.
'Pentru prima dată după multe generaţii, mulţi oameni nu mai cred că, în viitor, copiii lor vor ajunge să se bucure de un standard de viaţă mai ridicat decât al lor', afirmă Lee Howell, director executiv al WEF, responsabil de raport.
Studiul, care a implicat 469 de experţi şi lideri industriali, analizează trei categorii de riscuri care provoacă îngrijorare globală. Prima dintre acestea se referă la populaţiile masive de tineri cu perspective puţine, numărul în creştere de pensionari care depind de state îndatorate (accentuând dezechilibrele fiscale) şi diferenţele tot mai mari dintre bogaţi şi săraci.
'Oamenilor li se solicită tot mai mult să suporte riscuri pe care până acum şi le asumau guvernele şi companiile, pentru a beneficia de o pensionare sigură şi de acces la servicii medicale de calitate', spune John Drzik, director general al Oliver Wyman Group (Marsh & McLennan Companies). 
Acesta adaugă că sectorul public şi cel privat ar trebui 'să propună modalităţi constructive de realiniere la aşteptările unei comunităţi globale tot mai temătoare'.
Totodată, în studiul WEF se subliniază că politicile, normele şi instituţiile secolului trecut ar putea să nu mai ofere protecţie oamenilor, în contextul unei lumi mai complexe şi mai interdependente.
'Am văzut exemple de reglementare excesivă, ca în cazul gestionării erupţiilor vulcanice din Islanda sau de reglementare insuficientă, cum ar fi în situaţia crizei imobiliare sau în cea a zonei euro. Trebuie să echilibrăm corespunzător reglementarea şi, în acest scop, mecanismele noastre de prevenţie trebuie să fie mai degrabă anticipative decât reactive. La fel de important este ca normele să fie mai flexibile, astfel încât să se adapteze eficient la schimbare', este de părere David Cole, Chief Risk Officer la Swiss Re. 
Cea de-a treia categorie analizată în raport se referă la 'latura întunecată' a interconectării online.
'Primăvara arabă a demonstrat puterea pe care o au serviciile de comunicaţii în a asigura libertatea personală, dar aceeaşi tehnologie a facilitat tulburările din Londra. Guvernele, societăţile şi companiile trebuie să înţeleagă mai profund interconectarea riscului în tehnologiile de azi, ca să putem culege cu adevărat roadele pe care acestea le oferă', spune Steve Wilson, Chief Risk Officer al General Insurance din Zurich.
Pe ansamblu, raportul descrie 50 de riscuri globale şi le grupează în categoriile economice, de mediu, geopolitice, societale şi tehnologice.
'Riscuri globale în 2012 subliniază necesitatea regândirii responsabilităţilor private şi publice (...) şi oferă o bază pentru un dialog referitor la implicaţiile nefaste ale gândirii mioape şi la importanţa elaborării unor strategii pe termen lung, aplicabile şi bine primite', este de părere Howard Kunreuther, profesor de Ştiinţe decizionale şi Politici publice, Wharton, Universitatea Pennsylvania.
Publicat în colaborare cu Marsh & McLennan Companies, Swiss Re, Centrul Wharton pentru Risk Management şi Zurich, 'Riscuri Globale în 2012' este o iniţiativă de pionierat a World Economic Forum, oferind liderilor din sectorul privat şi public o platformă independentă pentru o mai bună identificare, monitorizare, gestionare şi atenuare a riscurilor globale.AGERPRES/(AS-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ioan Băla (ANP): CEDO obligă statul român să plătească peste 570.000 euro deţinuţilor (interviu) Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care spune că peste 50 de hotărâri ale CEDO privind nerespectarea condiţiilor de detenţie, care obligă statul român la plata totală a 578.995 de euro şi 10.000 de...
Vrem copii sănătoși? Atunci trebuie să menţinem un echilibru şi să ne implicăm toți, cu responsabilitate Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii „Echilibrul, secretul creşterii sănătoase a copiilor” organizate miercuri, 7 noiembrie a.c. de către CeRe, UN FAO şi Tetra Pak, cu participarea unor reprezentanţi ai factorilor implicaţi în formularea politicilor publice și creşterea şi educarea...
Raport OMS: Cancerul, un flagel care se extinde necruţător în întreaga lume Cancerul va continua să se extindă în lume, în special în ţările în dezvoltare, cu aproape 22 de milioane de noi cazuri pe an aşteptate la orizontul lui 2030, faţă de 14 milioane în 2012, potrivit unui raport mondial publicat luni, relatează AFP.
Ungaria/accident: Apa este potabilă, dar trebuie monitorizată în continuare (OMS) Geneva, 21 oct /Agerpres/ - Apa de băut din satele ungare inundate în urma scurgerii de noroi toxic este potabilă, dar calitatea sa trebuie monitorizată în continuare din punctul de vedere al conţinutului de metale grele, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, în urma unei...
Experţi de la Kremlin pun răspândirea virusului HIV pe seama "industriei prezervativelor" Membri ai conducerii Institutului rus pentru Studii Strategice, organism ce ţine de Kremlin, au o idee precisă asupra cauzelor răspândirii virusului HIV, motiv de îngrijorare în Rusia: greşeala ar fi a industriei prezervativelor, "interesată să îşi vândă produsele", în acest scop "încurajând tinerii...
Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş (USAMV): Mierea românească este o adevărată comoară naţională (interviu) Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş, manager la Laboratorul de controlul calităţii produselor apicole al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi cadru didactic asociat al instituţiei de învăţământ superior, a acordat un interviu AGERPRES în care descrie...