Cele mai citite
 


Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi - revoltat de situaţia băieţelului cu sindrom Down muşcat de câini
miercuri, 25 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) se declară ''revoltat'' de situaţia băieţelului cu sindrom Down, în vârstă de şase ani, care a fost muşcat, pe 20 ianuarie, de o haită de câini.
"Considerăm că această întâmplare nefericită nu face decât să aducă în prim plan situaţia dramatică a copiilor cu sindrom Down din România, aflaţi la marginea societăţii şi a uitării. Din nefericire, această întâmplare dramatică atinge unul din punctele nevralgice ale situaţiei copiilor cu sindrom Down de la noi din ţară - dependenţa de adulţi şi absenţa vorbirii", se arată în comunicat.
Potrivit CEDCD, în ţările civilizate potenţialul copiilor cu sindrom Down este recunoscut şi datorită acestui fapt ei beneficiază de serviciile necesare de intervenţie timpurie, astfel încât la vârsta de şase ani sunt deja în măsură să vorbească şi să-şi folosească capacităţile de autoservire.
"În România trăim situaţia în care aceşti copii se află într-o profundă stare de vulnerabilitate şi dependenţă faţă de părinţi sau reprezentanţii legali, care se luptă cu ignoranţa, prejudecăţile şi sistemul lacunar de asistenţă şi protecţie. Este inadmisibil ca în România secolului 21, stat membru al Uniunii Europene, parte la numeroase convenţii internaţionale care reglementează drepturile persoanelor cu dizabilităţi, să asistăm la situaţii dramatice, comparabile Evului Mediu", subliniază comunicatul.
Dincolo de aspectele te tip deontologic în legătură cu rolul şi responsabilitatea educatorilor sau în legătură cu problema câinilor vagabonzi, CEDCD îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de faptul că un copil de şase ani a fost condamnat la o suferită cumplită în tăcere din cauza imposibilităţii de a se exprima verbal.
"Faptul că mare parte a copiilor cu sindrom Down din România nu vorbesc este cauzat de absenţa serviciilor necesare de tip logopedie, terapie ocupaţională şi socializare. Sistemul public nu oferă nici din punct de vedere cantitativ, nici calitativ suportul necesar acestor părinţi, care se află în situaţia de a găsi soluţii individuale, adesea extrem de costisitoare, sau de a abandona lupta pentru dreptul la normalitate al copiilor lor", se arată în comunicat.
CEDCD trage un semnal de alarmă către autorităţi şi către factorii responsabili de dezvoltarea adaptată standardelor individuale ale acestor copii de a dialoga cu societatea civilă şi de a dezvolta programe comune de intervenţie, iar partenerilor sociali din mediul privat le semnalează posibilitatea de a sprijini efortul societăţii civile prin programe de responsabilitate socială.
Un copil de şase ani, din comuna Checea, a ajuns, pe 20 ianuarie, pe masa de operaţie a Spitalului de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara, după ce a fost muşcat de o haită de câini. Copilul cu sindrom Down a fost transportat în stare foarte gravă la spital, având muşcături pe tot corpul. AGERPRES (AS - Iulia Petre Carciog)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pentru prima dată în acest an va fi marcată şi în România Ziua Internaţională a Sindromului Down Ziua Internaţională a Sindromului Down (21 martie), recunoscută oficial de Naţiunile Unite în 2011, va fi marcată pentru prima dată şi în România printr-o serie de evenimente organizate de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).
Suceava: Părinţi instruiţi de specialişti ai ''Star of Hope'' România cum să-şi ajute copiii cu dizabilităţi Zeci de părinţi suceveni care au copii cu dizabilităţi au beneficiat gratuit, în perioada mai 2015 - februarie 2016, de Cursul ''EDI (Evaluare. Diagnostic. Intervenţie) Metode Aplicative'', organizat de Fundaţia ''Star of Hope'' România, a declarat presei, miercuri, purtătorul de cuvânt al Direcţiei...
Senat - proiect: Centre de Asistenţă Down şi servicii medicale şi sociale gratuite pentru persoanele cu acest sindrom Guvernul va înfiinţa Centre de Asistenţă Down în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ şi în sectoarele din Capitală prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pentru ca persoanele diagnosticate cu acest sindrom să beneficieze gratuit de servicii medicale şi sociale, prevede...
Servicii de terapie pentru copiii cu dizabilităţi din sectorul 6 Servicii de terapie psihologică, individuală şi de grup, kinetoterapie, logopedie, terapie educaţională, stimulare senzorială, terapie asistată cu animale, sport adaptat, arte combinate, consiliere părinţi, grup de suport şi fizioterapie sunt furnizate de un nou complex pentru copiii cu dizabilităţi...
Comunicat de presă - Fundaţia "Star of Hope" România Fundaţia 'Star of Hope' România în parteneriat cu Liceul Teoretic "Filadelfia" Suceava şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava vă invită să participaţi la sesiunea de informare şi instruire "Şanse egale pentru toţi copiii", ce va avea loc Sâmbătă, 23 Mai 2015 de la ora...
Ziua Mondială a Sindromului Down: Eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, luni, în Capitală În jur de 100 de copii participă luni, în Capitală, la un eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, organizat de Ziua Mondială a Sindromului Down de către Fundaţia Special Olympics România.