Cele mai citite
 


Germania, noul Eldorado al tinerilor europeni
miercuri, 25 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şomerii din bazinul mediteranean îşi încearcă norocul în Germania, ţară aflată în căutare de mână de lucru şi care reprezintă pentru majoritatea tinerilor greci, spanioli sau portughezi un nou Eldorado.
În timp ce Europa pare să se pregătească din nou de recesiune, boom-ul economic german îşi mai încetineşte şi el ritmul, dar totuşi perspectivele sunt mai promiţătoare acolo decât în sudul Europei, lovită din plin de criza euro, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de luni.
'În Spania, Germania este prezentată ca un paradis, povesteşte Jesus, 24 de ani, specializat în contabilitate. Oamenii cred că aici îţi va pica din cer jobul mult visat. Unii cred că poţi aplica pentru un loc de muncă fără nici măcar să cunoască germana. Dar aici totul este diferit'. Jesus şi-a propus să rămână la Berlin cam un an şi din diversele joburi găsite să-şi poată plăti cursurile intensive de germană şi să se obişnuiască cu mentalitatea germanilor. Apoi se va duce în sudul Germaniei, unde va căuta un loc de muncă de lucrător calificat în întreprinderile mici şi mijlocii, care sunt aici în plin avânt.
Un alt tânăr, Miguel, venit la Berlin de la Barcelona la sfârşitul lui noiembrie, crede că nu va rămâne aici deoarece nu-i place clima şi limba germană i se pare foarte grea.
În ultimele luni, 20.000 de candidaţi spanioli s-au înscris la oficiul german de plasare a lucrătorilor străini /ZAV/, organism public subordonat Agenţiei de ocupare a forţei de muncă. Un sfert dintre ei sunt ingineri. Conform previziunilor Agenţiei federale de ocupare a forţei de muncă, numărul de persoane active va scădea în Germania cu 6,5 milioane până în 2025 din cauza scăderii ratei natalităţii. Până în 2030, Germania se va confrunta cu o penurie de lucrători de circa 5 milioane, din care jumătate absolvenţi de facultate. Pentru a acoperi acest deficit, Germania are nevoie, potrivit calculelor oficiale, de 200.000 de imigranţi pe an. Salariul mediu la început de activitate, pentru un inginer, este de 41.000 de euro pe an în Germania şi 80% dintre angajaţi beneficiază de contract de muncă pe durată nedeterminată /CDN/.

Inginerii spanioli şi portughezi sau medicii greci sunt foarte apreciaţi pentru că au o calificare înaltă şi se integrează uşor. Monika Varnhagen, directoarea ZAV, afirmă că înainte de criză erau căutaţi specialişti pentru industria germană în Indonezia sau în Vietnam, dar acum este mai uşor, pentru că aceştia sunt mai aproape. În Spania, jumătate din tineri sunt şomeri, potrivit statisticilor oficiale.

ZAV recrutează medici, infirmiere, asistenţi, ingineri, specialişti în informatică. Este o mare cerere de cardiologi, anestezişti, generalişti. Foarte multe cereri vin din partea medicilor greci, care în ţara lor nu mai iau decât 10% din salariu, şi atunci îşi încearcă norocul în Germania. În Grecia, rata şomajului este de 18% şi creşte neîncetat. În Germania, ea a rămas la 6,5%.

Haithem Machfar, un tânăr italian născut din părinţi originari din Tunisia, a venit în Germania, după prietena sa, în vara trecută. Absolvent de relaţii internaţionale al Universităţii din Trento, în aprilie 2011, Haithem, 22 de ani, şi-a căutat în zadar un loc de muncă în Italia, care se confruntă şi ea cu criza, şi apoi a hotărât să vină în Germania. Vorbeşte italiana, araba, engleza şi puţin franceza, dar deloc germana. Prietena lui îl ajută să completeze formularele administrative şi îi explică cum funcţionează sistemul german. Face acum tot felul de joburi mărunte, dar insuficient plătite, şi a trebuit să întrerupă cursul de germană deoarece nu a mai avut cei 300 de euro pentru şapte săptămâni de cursuri. Iar cunoaşterea limbii germane este esenţială. Era pe punctul de a renunţa şi a se reîntoarce în Italia când o întreprindere din Mainz, de consulting internaţional în domeniul informaticii, l-a angajat cu contract pe un an.

Datorită valului mare de imigranţi din 2011, populaţia germană a crescut cu 50.000 de persoane, potrivit Institutului federal de statistică /Destatis/. Numărul imigranţilor originari din ţări UE a crescut cu 29%, cel al imigranţilor greci cu 84% şi cel al imigranţilor spanioli, cu 49%.AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Frankfurter Rundschau: Nici urmă de valuri de imigranţi români şi bulgari de la 1 ianuarie în Germania Un val de plecări către locuri de muncă în Germania nu este de sesizat în România şi Bulgaria: avioanele, autobuzele şi trenurile către nord-vestul continentului nu au fost mai pline ca în alte dăţi înainte sau după Anul Nou, odată cu ridicarea definitivă a restricţiilor asupra accesului pe piaţa forţei...
Tjobs.ro: Se poate pleca imediat la muncă în Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca sau Spania Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca şi Spania au cele mai multe oferte de angajare cu contract, dintre ţările în care se poate pleca la muncă imediat, potrivit unui comunicat al portalului Tjobs.ro.
Şefii companiilor britanice care le oferă prioritar locuri de muncă românilor, nu britanicilor, în atenţia presei Şefii de companii britanice oferă mii de locuri de muncă unor lucrători români în pofida faptului că şomajul din Marea Britanie a atins cel mai mare nivel din ultimii 17 ani, numărul şomerilor cifrându-se la 2,68 milioane. În contextul în care rata şomajului a urcat la 8,4%, doritorii români de locuri...
EFE: Românii şi bulgarii aşteaptă cu sentimente diferite deschiderea frontierelor UE Românii şi bulgarii trăiesc cu sentimente diferite, cuprinse între bucurie şi ironie, dar şi lipsă de interes şi amărăciune ridicarea restricţiilor de pe piaţa forţei de muncă din restul ţărilor Uniunii Europene. EFE notează marţi, în cadrul unui material preluat de El Pais, că îndeosebi de sensibili...
(Corespondenţă) Ce aşteaptă românii plecaţi din ţară de la ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii Bruxelles, 31 dec - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii de la 1 ianuarie 2014 înseamnă pentru românii plecaţi de mai mulţi ani într-o ţară străină în căutarea unui loc de muncă cu totul altceva decât discuţiile pe care le văd în presă despre turismul...
Gorj: Peste o sută de medici şi asistenţi pleacă la muncă în străinătate Peste o sută de angajaţi ai sistemului sanitar gorjean, majoritatea de la secţiile de Urgenţe şi Chirurgie, au depus, pe parcursul lunii august, cereri prin care solicitau aprobarea plecării la muncă în străinătate, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Sanitas Gorj, Valentin...