Cele mai citite
 


Gorj: Scrisoare deschisă a sindicaliştilor din DGASPC către Guvern şi Ministerul Muncii
miercuri, 25 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Membrii Sindicatului Funcţionarilor Publici din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie Socială (DGASPC) Gorj au trimis o scrisoare deschisă care cuprinde nemulţumirile lor către conducerea instituţiei unde lucrează, autorităţile publice locale, Guvern şi Ministerul Muncii în speranţa că cineva îi va ajuta.
Potrivit liderului de sindicat, Sorin Torop, cele mai mari nemulţumiri ale angajaţilor DGASPC sunt legate de salariile foarte mici pe care le primesc, numărul mic de personal care asigură permanenţă în centrele de îngrijire din subordinea instituţiei, precum şi de o decizie a Curţii de Apel Craiova care a decis ca doi angajaţi încadraţi la aceeaşi categorie şi în acelaşi loc de muncă să primească două salarii diferite. În urmă cu ceva timp, cele câteva sute de angajaţi ai DGASPC au dat instituţia în judecată pentru recuperarea unor sporuri tăiate în mod ilegal, iar o parte dintre ei au avut câştig de cauză la Curtea de Apel Craiova.
"La ora actuală, din cauza salarizării propuse de actele normative în vigoare, la finele unui an şi jumătate de procese, paradoxal, Curtea de Apel Craiova, ultima instanţă în căile de atac ordinare, a decis ca pe aceeaşi speţă, la aceeaşi categorie de personal, în acelaşi loc de muncă, unii salariaţi să câştige, iar alţi salariaţi să piardă drepturile salariale, producând indignare şi nemulţumire. Conform acestor decizii ale Curţii de Apel Craiova, rămase definitive şi irevocabile s-a creat o situaţie absolut paradoxală, în care doi salariaţi care fac aceeaşi muncă şi îndeplinesc aceleaşi condiţii, să primească salarii diferite, adică unul să primească 1.500 lei, iar altul 750 de lei. Mai mult, celor care au pierdut procesele urmează să li se reţină bani din salarii timp de 3 ani, în cuantum de 200-400 lei/lună", se precizează în scrisoarea deschisă.
Tot în acelaşi document, sindicaliştii avertizează că sistemul de asistenţă socială deservit de către DGASPC Gorj riscă să intre în colaps, prin plecarea masivă a salariaţilor, dacă se va trece la reţinerea sumelor. "Având în vedere că legile actuale permit angajarea unui salariat la 7 plecaţi, credeţi că 20 de asistente medicale pot face munca a 140 de asistente medicale, având în vedere că cei aproximativ 800 de asistaţi din sistemul rezidenţial sunt dispersaţi în câteva zeci de locaţii din judeţul Gorj şi trebuie asigurată permanenţă 24 de ore din 24 de ore?"
Directorul adjunct al DGASPC Gorj, Ninela Gruia, a menţionat marţi că a luat act de nemulţumirile angajaţilor şi că se vor căuta soluţii pentru rezolvarea lor.
"Dânşii au avut o întâlnire cu noi şi ne-au prezentat propunerile lor. Noi le vom analiza şi după aprobarea bugetului vom avea o întâlnire cu toate sindicatele din instituţie şi vom discuta problemele semnalate, urmând să căutăm soluţii", a spus Ninela Gruia.
În cadrul DGASPC Gorj lucrează aproximativ 990 de persoane, numărul lor scăzând după ce circa o sută de angajaţi au decis să îşi părăsească locul de muncă din cauza salariilor mici şi să plece să muncească în alte locuri. Angajaţii rămaşi trebuie să asigure asistenţa socială pentru aproximativ 15.000 de beneficiari, din care peste 800 sunt adulţi şi copii în sistem rezidenţial, care au nevoie de asistenţă 24 de ore din 24. AGERPRES/(AS-Irina Poenaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sindicaliştii din sănătate au pichetat sediile prefecturilor; ei sunt nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor - grupaj I Sindicaliştii din sănătate au pichetat miercuri sediile prefecturilor din mai multe multe municipii reşedinţă de judeţ, cerând guvernului să finanţeze în mod corespunzător sistemul sanitar. Ei şi-au manifestat nemulţumirea faţă de nivelul scăzut al salariilor din acest domeniu şi faţă de inechităţile...
Gorj: O asistentă medicală de la Spitalul Judeţean a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă Procurorii Secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au dispus trimiterea în judecată a unei asistente medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Sindicaliştii din sănătate cer abrogarea ordinului referitor la timpul de muncă în sistemul sanitar Reprezentanţii Sindicatului Promedica, ai Federaţiei Sindicale Hipocrat şi ai Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România au solicitat luni, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş, care deţine interimatul la MS, abrogarea unui ordin de ministru privind timpul de muncă...
Gorj: Asistenta trimisă în judecată pentru trafic de influenţă nu mai este şefa Terapiei Intensive Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a luat decizia retragerii delegaţiei pentru ocuparea postului de asistent şef la Terapie Intensivă a Danielei Samoilă, după ce aceasta a fost trimisă în judecată la sfârşitul săptămânii trecute, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă...
Gorj: Protest spontan la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială Suseni Aproximativ zece angajaţi ai Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Socială Suseni au protestat, luni, din cauză că trebuie să înapoieze sporul de 75% pe care l-au primit în anul 2010.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.