Cele mai citite
 


Transplant de ficat la un pacient cu cancer, în premieră, la Institutul Fundeni
miercuri, 25 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, a efectuat în premieră în ţara noastră un transplant hepatic la un pacient de 46 de ani, care are cancer colorectal cu metastaze hepatice.
''În mod obişnuit, nu se face transplant hepatic pentru asemenea indicaţii, de care ar beneficia foarte mulţi pacienţi: mii de pacienţi cu metastaze hepatice cu cancer colorectal. Deoarece există posibilitatea ca, după operaţia de transplant, boala neoplazică să disemineze. De aceea, indicaţiile trebuie făcute cu foarte multă precauţie. În cazul nostru, este pentru prima oară când se face un transplant cu o asemenea indicaţie'', a precizat profesorul Irinel Popescu.
Potrivit acestuia, argumentele care au stat la baza acestei indicaţii sunt multiple. În primul rând, s-a ţinut seama că pacientul este o persoană tânără, care are restul organelor sănătoase. În al doilea rând, pacientul are boala limitată la ficat.
În acest sens, pacientul a fost monitorizat mai multe luni, având toată documentaţia că nu există boală în afara ficatului. În al treilea rând, s-au schimbat protocoalele de imunosupresie. În prezent, sunt protocoale care, faţă de cele anterioare, au şi o activitate antitumorală.
Este vorba despre Sirolimus care este imunosupresor, cu activitate antitumorală. Folosirea acestui imunosupresor dă speranţe că va împiedica apariţia unei recidive. În al patrulea rând, este experienţa câştigată prin tratamentul cancerului primar al ficatului.
''Am transplantat şi cazuri de hepatocarcinom, şi de colangiocarcinom cu rezultate foarte bune până în prezent, pentru majoritatea pacienţilor'', a menţionat profesorul Irinel Popescu.
Specialistul a adăugat că există experienţă pozitivă acumulată în Norvegia în ceea ce priveşte indicaţia transplantului metastazei în cancerul colorectal.
''Astfel, acumularea experienţei noastre cu cea internaţională, precum şi progresele efectuate în domeniul chimioterapiei creează premizele extinderii indicaţiei transplantului şi în această afecţiune'', a explicat realizatorul primului transplant hepatic din România.
Profesorul Irinel Popescu este de părere că asemenea intervenţii chirurgicale vor mai fi efectuate, pe măsură ce va creşte experienţa pe plan internaţional.
''Deşi, deocamdată, nu este o indicaţie de rutină, în viitor, va fi'', apreciază profesorul Irinel Popescu.
Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ opt ore, evoluţia post transplant a pacientului fiind favorabilă.
Aceasta este cel de-al cincilea transplant hepatic realizat, de la începutul anului, de profesorul Irinel Popescu.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
ŞTIINŢÃ: Primul transplant hepatic din România Primul transplant de ficat efectuat în România a avut loc în 1997, la Institutul Clinic Fundeni (în prezent centrul de Chirurgie Generală şi Transplant hepatic Fundeni). Autorul acestei intervenţii este prof. dr. Irinel Popescu.
Metoda "split liver" folosită pentru transplant de ficat la doi adulţi, în premieră La Institutul Clinic Fundeni - Centrul pentru Chirurgie Generală şi Transplant de Ficat, echipa condusă de prof. dr. Irinel Popescu a efectuat, în premieră pentru România, două transplanturi de ficat utilizând tehnica "split liver" la doi adulţi.
Treizeci de ani de la primul transplant în România Bucureşti, 12 feb /Agerpres/ - La împlinirea a 30 de ani de la efectuarea primului transplant renal din România, prof.dr. Mihai Lucan, de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, care a făcut parte din echipa de chirurgi care a realizat intervenţia chirurgicală în premieră, declară că...
Lucrările la Centrul de Excelenţă în Medicina Translaţională au fost inaugurate joi la Institutul Clinic Fundeni Lucrările la Centrul de Excelenţă în Medicina Translaţională au fost inaugurate joi la Institutul Clinic Fundeni, cu prilejul împlinirii a 55 de ani de activitate a instituţiei medicale, în prezenţa ministrului Sănătăţii Nicolae Bănicioiu.