Cele mai citite
 


Despre osteoporoză
duminică, 20 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Articole medicale, Osteoporoza
 

Numele bolii provine din latina si înseamna "os poros". Tesutul osos este un tesut viu, în care are loc permanent atât depunere de os cât si pierdere de os.  

Dupa vârsta de 35 de ani, pierderea de os depaseste depunerea. Când acest proces este accelerat, oasele devin tot mai fragile (chiar daca la exterior pot parea solide) si structura lor se aseamana tot mai mult cu a unui burete cu gauri mari în interior.

Osteoporoza este supranumita si hotul tacut pentru ca poate slabi oasele timp de ani de zile fara sa fie detectata. De aceea , indiferent de vârsta, daca aveti mai mult de unul din urmatorii factori de risc, va sfatuim sa consultati medicul pentru a detecta boala cât mai devreme si sa urmati recomandarile de mai jos.

Factori de risc pt osteoporoza

1. Sexul feminin - de patru ori mai multe femei decât barbati sufera de osteoporoza .
2. Osteoporoza afecteaza si alti membri ai familiei - boala are si o componenta ereditara.
3. Constitutia subtire - oasele au din start o densitate mai mica.
4. Întreruperi ale ciclului menstrual - osteoporoza afecteaza foarte adesea femei aflate în post - menopauza , dar riscul creste chiar si în situatia unor boli sau exercitii fizice foarte intense care întrerup temporar ciclul menstrual .
5. Interventii chirurgicale - gastrectomii (înlaturarea unei portiuni din stomac) sau histerectomii totale. Acestea afecteaza absorbtia sau utilizarea calciului de catre organism.
6. Anumite tratamente medicamentoase - de ex. tratamente de lunga durata cu unele medicamente anti - inflamatorii (steroidiene - de ex. diprofos) si anti -epileptice, sau excesul de hormoni tiroidieni. Aceste tratamente se vor efectua numai sub controlul strict al medicului.
7. Alti factori de risc - fumatul, consumul de alcool , etc. Fumatul pare sa blocheze capacitatea estrogenilor de a proteja oasele, iar alcoolul poate bloca absorbtie calciului si reduce cresterea osoasa.

Detectia precoce

Majoritatea oamenilor nu-si dau seama ca ceva nu e în regula cu oasele lor decât când ceva se rupe. Osteoporoza îsi anunta prezenta în cele din urma prin scaderea în înaltime datorita încovoierii spatelui si prin fracturi osoase. Daca aveti risc crescut, puteti efectua un test de determinare a densitatii si grosimii osoase. Este un test nedureros, lipsit de riscuri, dar care necesita echipament de specialitate. Pe baza rezultatului, medicul poate estima probabilitatea fracturilor si va poate ajuta sa le preveniti. Fie ca doriti sa preveniti aparitia osteoporozei sau sa opriti evolutia ei, sfatul este acelasi: hraniti-va corect si pastrati-va forma fizica.

Alimentatia - Aportul de calciu

Acesta este foarte important pentru prevenirea si stoparea osteoporozei în special în prima parte a vietii. Este vital ca tinerii sa aiba un aport adecvat de calciu . Osul pierdut mai târziu nu mai poate fi recuperat oric ât s-ar creste aportul de calciu . Pentru persoanele adulte se recomanda un aport de cca. 800 mg calciu /zi, iar pentru barbatii trecuti de 65 de ani si pentru femeile în postmenopauza 1500 mg/zi. Laptele degresat, pasteurizat sau fiert este bogat în calciu , dar acesta se absoarbe în cantitate redusa. Produsele vegetale bogate în calciu sunt cerealele integrale, semintele, legumele de culoare verde închis. Daca dieta este saraca în calciu , se poate folosi un supliment.

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prevenirea osteoporozei Prevenirea permite reducerea cu 50% a riscurilor de fracturi asociate cu osteoporoza. Obiectivul principal consta in prevenirea fracturilor, dar si a durerilor de spate, cauzate de tasarea vertebrelor.
Campanie de educare şi prevenţie pentru osteoporoză Începând din această toamnă, în ţara noastră va fi dezvoltat un proiect de anvergură, menit să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a românilor printr-o campanie de educare şi prevenţie, cu o durata de cel puţin doi ani, care se referă la osteoporoză.
Osteoporoza Osteoporoza este o boală metabolică osoasă caracterizată prin scăderea masei osoase cu păstrarea raportului dintre faza minerală şi cea organică, deteriorarea microarhitectonicii ţesutului osos şi scăderea consecutivă a rezistenţei osului, cu creşterea riscului pentru fracturi.
Tratamentul osteoporozei Are drept obiective refacerea masei osoase deficitare, îmbunătăţirea arhitecturii osului, prevenirea fracturilor prin creşterea rezistenţei osului şi evitarea traumatismelor (a căderilor) şi tratamentul lor ortopedic; ameliorarea durerii.
Alimentatia si osteoporoza Sistemul osos are nevoie de o dieta echilibrata, care sa contina atat macronutrienti (energie, proteine, grasimi si zaharuri),cat si micronutrienti (vitamine, minerale), necesari pentru dezvoltarea normala si refacere.
Dr. Cristina Spiroiu: Aproximativ 20% dintre femeile peste 50 ani au osteoporoză; este o boală 'tăcută' Osteoporoza, care este cea mai frecventă boală a metabolismului osos, afectează mai frecvent femeile decât bărbaţii, iar, la un moment dat în viaţă, una din două femei şi unul din opt bărbaţi vor avea o fractură osteoporotică, a declarat pentru AGERPRES Cristina Spiroiu, medic la Spitalul Universitar...