Cele mai citite
 


Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin
joi, 26 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În România mor zilnic şase femei din cauza cancerului de col uterin - de patru ori mai mult decât în Uniunea Europeană -, 40.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin - de trei ori mai mult decât în Europa şi în fiecare an sunt depistate 3.000 de cazuri noi - de 16 ori mai multe decât media europeană.
''Toate aceste date îngrijorătoare ar trebui să mobilizeze autorităţile şi societatea civilă pentru iniţierea unor programe integrate de prevenţie şi de educaţie'', a subliniat, miercuri, cunoscuta prezentatoare de televiziune Andreea Esca, cu prilejul marcării, în perioada 23 - 29 ianuarie, a Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin.
La rândul său, Mihaela Geoană, preşedinta Fundaţiei Renaşterea - membră a Coaliţiei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România - a spus că în patru ani de activitate a programului unităţii mobile de depistare a acestei boli şi a cancerului de sân, 15.500 de femei au beneficiat de servicii medicale, fiind efectuate peste 14.400 de teste Babeş-Papanicolau şi 7.950 mamografii.
O statistică preliminară, în care au fost incluse 4.400 de femei care au efectuat testul Babeş-Papanicolau, a evidenţiat că peste 70% dintre femeile investigate au infecţii genitale complexe ce necesită tratament de specialitate. De asemenea, 10,5% dintre acestea prezintă leziuni precanceroase, fiind îndrumate spre investigaţii suplimentare, a spus Mihaela Geoană.
Studiul a mai arătat că 63% dintre cele 4.400 de femei investigate au avut două sau mai multe avorturi de-a lungul vieţii, iar 7% dintre ele au făcut peste 10 avorturi.
''Din păcate, acest studiu arată că ne aflăm încă în categoria ţărilor în care femeile fac multiple avorturi, acest lucru constituind un factor de risc în declanşarea cancerului de col uterin'', a spus preşedinta Fundaţiei Renaşterea.
Aceasta a subliniat că Fundaţia îşi continuă programul de prevenire cu unitatea mobilă, în pofida greutăţilor de finanţare. Referindu-se la campania de vaccinare împotriva HPV, Mihaela Geoană a menţionat că susţine această vaccinare, spunând că şi fiica sa, în vârstă de 16 ani, a făcut vaccinul.
Dr. Gabriela Dincă de la Maternitatea Polizu s-a referit la importanţa vaccinării mai ales în contextul unui număr mare de femei afectate de această formă de cancer. Pentru a reduce această boală există programe de screening în peste 15 ţări europene; vaccinarea se face în peste 19 ţări europene şi ar trebui să se facă şi în România a opinat medicul.
Organisme europene şi internaţionale, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Comisia Europeană şi Parlamentul European, recomandă fără ezitare vaccinarea împotriva HPV.
Vaccinarea împotriva HPV poate împiedica apariţia a cel puţin 70% din cazurile de cancer de col uterin în mulţimea vaccinată. Sunt necesare programe de screening, care necesită o acoperire de 80% din populaţia vizată pentru a se obţine o scădere cu 5% a incidenţei cancerului de col uterin.
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin solicită continuarea programului de vaccinare împotriva HPV şi implementarea programului de screening.
Deputata PNL Alina Gorghiu a subliniat importanţa activităţii desfăşurate de Fundaţia Renaşterea, în toţi aceşti ani, pentru femei şi a evidenţiat importanţa controalelor medicale, dar şi a educaţiei.
Reprezentanta medicilor de familie dr. Rodica Tănăsescu a accentuat asupra necesităţii prevenţiei prin vaccinare, dar şi a educaţiei pentru o viaţă sexuală cât mai puţin riscantă. Aceasta a adăugat că este necesar programul de screening, dar şi educaţia populaţiei şi susţinerea vaccinării împotriva HPV.
Miercuri seară, cu prilejul marcării Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin, Ateneul Român va fi iluminat în turcoaz, culoarea oficială ce simbolizează cancerul de col uterin. Momentul va fi urmat de un concert susţinut în sala mare a Ateneului Român de violonistul Alexandru Tomescu. El va interpreta Capriciile de Niccolo Paganini, la vioara Stradivarius Elder Voicu. Evenimentul va fi prezentat de Andreea Esca, ambasador al Fundaţiei Renaşterea. AGERPRES/(AS - Conelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Olsavszky (OMS): România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prezentate miercuri de reprezentatul OMS în România, Victor Olsavszky.
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...
Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin marcată între 21 şi 27 ianuarie Coaliţia de prevenire a cancerului de col uterin, formată la iniţiativa Fundaţiei Renaşterea, marchează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, în intervalul 21 - 27 ianuarie, prilej cu care vor avea loc mai multe evenimente sub genericul "Prevenirea cancerului de col uterin începe...
Şase românce mor zilnic de cancer de col uterin Bucureşti, 27 ian /Agerpres/ - România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul cancerului de col uterin, cu şase decese pe zi, riscul fiind de trei ori mai mare la noi faţă de media europeană, se arată într-un comunicat de presă transmis joi AGERPRES de compania GlaxoSmithKlein...
Campanie de informare privind prevenţia şi depistarea cancerului de sân şi col uterin Fundaţia Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a desfăşurat, timp de un an, o companie de educare privind prevenţia şi depistarea precoce a cancerului de sân şi de col uterin.