Cele mai citite
 


Laptele de origine animala – bun sau rau pentru oameni?
joi, 26 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Pediatrie, Ce mancam?, Osteoporoza, Mancam sanatos, Mama si copilul
 

 

 

Laptele este unul din alimentele indelung promovate de medici si consumate pe scara larga la noi in tara. Este recomandat bebelusilor ca inlocuitor al laptelui matern, copiilor pentru a le intari oasele prin aportul de calciu furnizat, adultilor pentru combaterea si intarzierea osteoporozei etc.

 

Cu siguranta toti cunoastem cel putin un beneficiu pe care laptele il aduce organismului. Ce se intampla totusi cand aceste beneficii incep sa fie disputate de catre cercetatori, aducandu-se constant argumente viabile impotriva utilizarii laptelui de origine animala de catre oameni?
Mai jos veti gasi o serie de idei contradictorii legate de efectele laptelui de origine animala asupra organismului uman. Concluziile vor fi trase de fiecare in parte.
 
Argument 1 – Laptele mentine sanatatea oaselor
Laptele si produsele lactate sunt bogate in calciu, fosfor, magneziu si proteine – toate esentiale pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a oaselor. Un consum adecvat de lapte si produse lactate in timpul copilariei si, ulterior, in timpul vietii de adult intareste oasele si le protejeaza impotriva unor afectiuni precum osteoporoza.
 
Contraargument 1
Laptele si celelalte produse lactate slabesc oasele si accelereaza instalarea osteoporozei. Aceasta apare ca urmare a pierderii de calciu suferite de organism. Lactatele, din cauza continutului ridicat de proteine, favorizeaza pierderea de calciu. Unele studii au aratat ca incidenta osteoporozei este mai mare in cazul celor care consuma regulat lapte.

Cum faciliteaza laptele pierderea de calciu? Laptele, ca toate proteinele animale, influenteaza PH-ul organismului facandu-l mai acid, ceea ce declanseaza o corectie biologica. Calciul este un excelent neutralizator pentru organism. Depozitul recunoscut de calciu din organism il constituie oasele. Prin urmare, calciul pe care oasele al trebui sa-l utilizeze pentru a se intari, este folosit acum pentru a neutraliza efectele acide ale laptelui.
 
Argument 2 Laptele de origine animala furnizeaza aceiasi nutrienti precum laptele matern
Laptele de vaca este bine digerat de copii sub 12 luni si contine aceiasi nutrienti ca si laptele matern sau formula. Cantitatea de nutrienti furnizati este foarte mare in raport cu continutul caloric, de aceea se recomanda copiilor. Practic, contine tot ceea ce au nevoie oamenii pentru o crestere armonioasa.
 
Vitamine din laptele uman si cel matern la 100 ml
 
Lapte uman
Lapte de vaca
C (mg)
5
1.1
E (mg)
0.25
0.07
D (mcg)
0.04
0.02
Acid Nicotinic (mcg)
160
82
A (mcg)
75
41
Acid Folic (mcg)
0.14
0.13
Acid pantotenic (mcg)
246
340
B1 (mcg)
14
43
B2 (mcg
40
145
K (mcg)
1.5
6
B6 (mcg)
12.0-15.0
64
Biotina(mcg)
0.6
2.8
B12 (mcg)
0.1
0.6
 
 
 
Minerale din laptele uman si cel matern la 100 ml
 
Lapte uman
Lapte de vaca
Cupru (mcg)
40
14
Fier (mcg)
100
70
Sulf (mg)
14
30
Potasiu (mg)
57
145
Clor (mg)
40
108
Magnesiu (mg)
4
12
Calciu (mg)
35
130
Sodiu (mg)
15
58
Fosfor (mg)
15
120
 
Contraargument 2:
Nu este recomandata hranirea copiilor pana la un an cu lapte de origine animala. Copiii hraniti cu lapte de vaca, de exemplu, nu obtin suficiente vitamina E, fier si acizi grasi esentiali. Insa, sunt alimentati cu prea multe proteine, sodiu si potasiu. Uneori, cantitatea ingerata este prea mult de suportat pentru sistemul unui copil. De asemenea, proteinele si grasimile din lapte sunt prea dificil de absorbit si de digerat de catre un copil. Copiii au nevoie de 180 de zile pentru a-si dubla greutatea. Viteii au nevoie de doar 45 de zile pentru a obtine acelasi rezultat. Laptele de vaca este proiectat pentru a creste puii din specie, in ritmul lor, nu copiii umani.

Argument 3: Laptele este bun pentru sanatatea dintilor
Laptele este bun pentru dinti, in special in cazul copiilor. Laptele contine calciu, foarte necesar in mentinerea unui smalt sanatos. Unele studii au aratat ca laptele si branza nu doar protejeaza dintii de degradarea produsa de alimente acide, ci sunt chiar capabili sa amelioreze deteriorarea.

Contraargument 3:
In cazul copiilor mici, laptele nu ajuta la pastrarea sanatatii dintilor. Laptele contine zaharuri care sunt descompuse in acizi de catre bacteriile din gura. Aceste substante acide ataca smaltul dintilor.

 

Sursa: www.reteteculinare.ro

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentatia si osteoporoza Sistemul osos are nevoie de o dieta echilibrata, care sa contina atat macronutrienti (energie, proteine, grasimi si zaharuri),cat si micronutrienti (vitamine, minerale), necesari pentru dezvoltarea normala si refacere.
Regimul alimentar recomandat la varsta a treia Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta). Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei; Activ...
Alaptarea - beneficiile laptelui matern Alaptarea presupune hranirea unui copil cu laptele provenit din sanul matern. Laptele matern este un lichid “viu” ce protejeaza copiii de boli si contribuie in mod activ la dezvoltarea fiecarui sistem din organismul copilului. Alaptarea stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor si protejeaza impotriva...
Tetra Pak a relansat campania „Da, lapte!”, care ne reamintește beneficiile consumului de lapte Bucureşti, 9 iulie 2012 – Tetra Pak, lider în industria procesării şi ambalării alimentelor, a relansat campania „Da, lapte!” prin care sunt comunicate principalele beneficii ale consumului de lapte asupra sănătății fiecăruia dintre noi.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI: Lactatele - între mit şi realitate Nutriţionistul Lygia Alexandrescu explică, pentru AGERPRES, efectele consumului de lapte pentru organismul uman şi de ce consumul de lactate este unul dintre subiectele cele mai disputate în domeniul nutriţiei din ultimii ani.
Iaurtul - un prieten la masa ta de Sărbători Iaurtul este considerat de către specialiștii în nutriție printre cele mai sănătoase alimente, deoarece conţine diverşi nutrienţi esenţiali şi ar trebui să fie nelipsit din orice dietă echilibrată. Având puţine calorii şi o densitate ridicată în nutrienţi valoroşi (proteine complete, glucide...