Cele mai citite
 


Diabetul insipid
joi, 26 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Articole medicale, Diabetul, Urologie
 

 

 
Desi sunt asemanatoare ca denumire, iar unele simptome sunt comune (poliurie – eliminarea unei cantitati mari de urina, polidipsie – senzatie exagerata de sete), diabetul insipid nu trebuie confundat cu diabetul zaharat. Aceste doua afectiuni endocrine sunt diferite din punct de vedere al cauzelor declansatoare si a metodelor de tratament.

 

 

Diabetul zaharat este cauzat de absenta sau dificultatea in folosirea insulinei, un hormon necesar in procesarea glucozei.
 
In forma sa cea mai frecventa, diabetul insipid este cauzat de leziuni la nivelul unei parti a creierului numita hipotalamus, de obicei ca urmare a unor tumori sau interventii chirurgicale in aceasta regiune.
 
Diabetul insipid afecteaza o persoana din 25.000 de persoane si predomina la copii si la tinerii in varsta de 18-25 ani.
 
Diabetul insipid este o boala endocrina  caracterizata fie prin scaderea sau absenta secretiei hormonului ADH, fie printr-o secretie normala de ADH, dar printr-un raspuns scazut al acestuia la nivel renal.
 
ADH este produs in hipotalamus (partea inferioara a creierului avand rolul de a regla o multitudine de senzatii fiziologice: foame, sete, dorinta sexuala, etc), depozitat si secretat de glanda pituitara (o glanda mica situata sub hipotalamus) si actioneaza asupra rinichiului pentru a conserva fluidele.
 
Principalele sale roluri sunt:
 • reabsorbtia apei la nivel renal
 • producerea senzatiei de sete
 • scaderea secretiilor digestive
 • scaderea secretiilor salivare
 Productia deficienta de ADH sau lipsa actiunii eficiente a acestuia duce la:
 • producerea unui volum mare de urina,
 • cresterea senzatiei de sete
 • deshidratare
 • scaderea tensiunii sangvine (in cazurile avansate)
 Volumul mediu de urina pentru un adult normal este 1.5 litri zilnic. In diabetul insipid, volumul de urina poate ajunge la 15 litri zilnic ! Urina este diluata, incolora, iar densitatea ei nu depaseste 1005.
 
Simptome

 

 

Diabetul insipid poate debuta brusc sau progresiv si cuprinde doua simptome de referinta:

- poliuria, mai ales nocturna.
- polidipsia, senzatia de sete chinuitoare ziua si noaptea
 
Pierderea masiva de lichide din organism antreneaza stari de oboseala, ameteli, dureri de cap, uscaciunea gurii si a pielii, constipatie, slabiciune musculara, hipotensiune arteriala (tensiune scazuta),tahicardie, etc.. Datorita urinarii frecvente, chiar si pe timpul noptii, pot apare tulburari ale somnului si uneori enurezis (udarea patului in timpul noptii).
 
Copiii cu diabet insipid pot fi iritabili, apatici, pot prezenta stari de nervozitate inexplicabile sau plans necontrolat si pot avea febra, varsaturi, diaree, intarziere in crestere si scadere ponderala.
 
Cauze

 - o tumora a hipotalamusului sau a glandei pituitare
 - indepartarea chirurgicala a glandei pituitare (hipofiza, cu rol de control al activitatii celorlalte glande din organism)
 - tuberculoza, meningita, encefalita
 - traumatism cranian 
 - probleme ale circulatiei sangvine la nivelul hipofizei
 - metastaza unui cancer cranian
In 50% din cazuri, cauza diabetului insipid central nu este cunoscuta.
 
Tipuri de diabet insipid
 
Diabetul insipid central esteprovocat in general de leziunile glandei pituitare sau a hipotalamusului, de cele mai multe ori datorita unor interventii chirurgicale, a unei tumori, a unor afectiuni (meningita, encefalita) ,inflamatii sau traumatisme craniene. Aceste leziuni determina o productie, o stocare sau o eliberare anormala de hormon antidiuretic (ADH).

Diabetul insipid nefrogenic este provocat de un defect la nivelul tubilor renali (structuri ale rinichilor prin care se face excretia si reabsorbtia apei). Astfel, rinichii sunt incapabili sa raspunda adecvat la prezenta hormonului antidiuretic (ADH). Aceasta afectiune se datoreaza fie unei boli mostenite, fie unei afectiuni renale cronice. Acest tip de diabet afecteaza mai frecvent copii de sex masculin.

Diabetul insipid gestational apare doar in timpul sarcinii atunci cand enzimele produse de placenta distrug hormonul antidiuretic al mamei. 
 
Tratament
 •  Etiologic - se trateaza cauza diabetului insipid
 • Cu hormone sintetic de substitutie care se poate administra prin injectii, spray nasal sau tablete orale (DI central si DI gestational)
 • Alte medicamente:
  - diuretice tiazidice in diabetul insipid nefrogen
  - clorpropamida care are insa risc de hipoglicemie
  - clofibrat, etc.
Pentru pacientii cu diabet insipid este foarte important sa previna aparitia deshidratarii. Medicul curant poate sugera cantitatea de lichide care trebuie ingerata pentru a evita deshidratarea. Se recomanda ca pacientul sa aiba tot timpul apa cu el, in cazul in care aceasta nu este disponibila in locul in care se afla. 
 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DIABETUL ZAHARAT- CE TREBUIE SA STIM, CE TREBUIE SA URMARIM 1. CE ESTE DIABETUL ? Diabetul zaharat este o boala caracterizata prin valori crescute ale glucozei în sânge-hiperglicemie şi prin dezechilibrarea metabolismului. Este una dintre cele mai raspandite boli cronice si cea mai frecventa boala endocrina. Se caracterizeaza prin tulburari ale intregului...
PROLACTINA, HORMONUL ESENTIAL PENTRU LACTATIE Hipofiza sau glanda pituitara este situata la baza craniului, in "saua turceasca" a osului sfenoid, posterior de chiasma optica, cantarind intre 0,4 si 0,8 grame. Hipofiza este alcatuita din:
Adenoamele hipofizare: tipologie, manifestari, tratamente Hipofiza este o glanda endocrina situata la baza creierului, intr-o loja a osului sfenoid, numita saua turceasca (sella turcica). Dimensiunea normala a hipofizei este de 1,5/0,8/0,6cm. Tumorile hipofizare reprezinta cam 10-15% din totalul tumorilor intracraniene, cele mai frecvente fiind adenoamele...
Deshidratarea la copii Sindromul acut de deshidratare este consecinta pierderii bruste a unei cantitati mari de apa si electroliti depasind 5-10% din greutatea corpului. Cauzele sunt diverse, mai frecvent fiind vorba de o afectiune digestiva.
Vitaminele - surse naturale, carente si excese Vitaminele sunt compusi chimici absolut necesari organismului pentru o crestere sanatoasa si un metabolism corect. Corpul omenesc are nevoie de vitamine pentru a crea enzime si hormoni – substante elementare pentru multiplele reactii chimice ce au loc in fiecare moment pentru a asigura supravietuirea...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...