Cele mai citite
 


Boala de la pisica: Toxoplasmoza
duminică, 20 septembrie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Pediatrie, Articole medicale
 
Toxoplasmoza este o afectiune produsa de Toxoplasma Gondi, un parazit protozoar care infecteaza atat animalele cat si oamenii.

 

Cea mai "celebra" vinovata pentru transmiterea parazitului de la animal la om este pisica, aceasta fiind gazda definitiva a Toxoplasmei.

Iata de ce: in organismul pisicii se gaseste parazitul care depune oua. Mai tarziu aceste oua sunt eliminate prin fecalele pisicii. De aici drumul spre organismul omului este destul de usor fiindca de multe ori nu realizam ca am intrat in contact cu fecalele piscii. Spre exemplu, atunci cand gradinarim (iar pisicile au trecut mai devreme prin statul de flori), ori cand ii curatam cutia de nisip, ori atunci cand o mangaiem si uitam sa ne spalam pe maini.

Toxoplasma mai poate fi luata si din carnea de porc, oaie ori vanat cruda sau insuficient preparata. Pentru a evita acest risc, fiebeti carnea la mai mult de 70 de grade.
Boala de la pisica: Toxoplasmoza
Un mare risc il prezinta femeile insarcinate , fiindca infectia cu Toxoplasma poate provoca avort, nastere prematura ori malformatii ale fatului. Infectia este grava daca se produce in primul trimestru de sarcina . Riscul aparitiei complicatiilor scade odata cu avansarea sarcinii.

Este totusi periculoasa infectarea fatului in timpul nasterii
In afara sarcinii, evolutia toxoplasmozei este frecvent asimptomatica. In mai putin de 20% din cazuri apare adenopatie cervico-faciala (marirea ganglionilor de la gat si cap). Diagnosticul se face serologic iar tratamentul consta in rovamicina 2-3 gr/zi timp de 30 zile, repetate cu pauza de 3 saptamani pana la negativarea serologica. Este populara ideea conform careia persoanele cu o igiena precara au sanse mari sa faca toxoplasmoza . Nu este neaparat adevarat! Parazitii si microbii in general sunt pretutindeni in jurul nostru! Ar trebui sa ne spalam in fiecare secunda din zi pentru a elimina orice pericol si probabil ca nici aceasta metoda nu ar fi suficient de eficienta. Intr-un final totul tine de noroc si de capacitatea organismului de a lupta impotriva unei boli.

Nu orice posesor de animal poate lua parazitul si nu orice animal are respectivul parazit . Odata ingrijit si deparazitat animalul nu reprezinta un pericol. Este bine insa de retinut ca un animal nu este om, ca si atunci cand il iubesti ca pe propriul copil, nu trebuie sa il tratezi intocmai!

 

Notare
Comentarii
de constantin 26
Am facut analize cu urmatoarele rezultate:
- anticorpi toxocaracanis IgG =0,055;( <0,9-negativ; 0,9-1,1 echivoc; >1,1 pozitiv)
- anticorpi virus Epstein BorrIgG- Ser =3,721;( <0,9-negativ; 0,9-1,1 echivoc; >1,1 pozitiv)
- anticorpi virus Epstein BorrIgM- Ser =0,112;( <0,9-negativ; 0,9-1,1 echivoc; >1,1 pozitiv)
- toxoplasma Anti Toxo IgG- Ser = 110 Ul/ml(<6,5 nonreactiv; 6,5 - 8-nedeterminat; >8 reactiv)
-toxoplasma Anti Toxo IgM- Ser = 0,205;( <0,9-negativ; 0,9-1,1 echivoc; >1,1 pozitiv)

- ASLO = <70 (0-200)
Sunt probleme ? Am facut analize intrucit am anut o inflamatie in zona cervicala.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Daniel Lescai: Toxoplasmoza este o problemă de sănătate atât pentru om cât şi pentru animale Toxoplasmoza, o boală parazitară care face parte din categoria bolilor ce se pot transmite la mai multe specii, inclusiv omul, este o problemă de sănătate atât pentru om cât şi pentru animale, susţine medicul veterinar Daniel Lescai pe pagina sa de Facebook.
Analize medicale recomandate pentru monitorizarea evolutiei in sarcina normala Monitorizarea prenatala a femeilor gravide are drept scop depistarea sarcinilor cu risc crescut. In acest fel rata morbiditatii şi mortalitatii poate fi redusa substantial. In acest articol va vom prezenta protocolul de screening pentru monitorizarea evoluţiei în sarcina normală.
Parazitul T. gondii poate fi responsabil de dezvoltarea unor boli mintale (studiu) Studii epidemiologice recente realizate de mai multe echipe de cercetători americani au pus în evidenţă că parazitul 'Toxoplasma gondii' (T. gondii) poate altera capacităţile cognitive şi duce, în timp, la manifestarea unor boli mintale cum este, de pildă, schizofrenia, informează kdramastars.com.
Protocol de screening pentru monitorizarea evoluţiei în sarcina normală Care sunt investigaţiile de laborator necesare în cursul unei sarcini normale?
VIRUSUL ZIKA Malformaţii severe la copii şi alte probleme implicate de infecţie Oamenii de ştiinţă apreciază că există o legătură "extrem de probabilă" între virusul Zika şi microcefaliile înregistrate în America Latină şi Caraibe, însă rămân destule necunoscute în legătură cu felul în care fetusul este afectat de virus. AFP a solicitat opinia profesorilor Jean-Francois Delfraissy...
Un parazit al pisicilor poate contribui la scăderea performanţelor şcolare ale copiilor (studiu) Cercetători americani au descoperit că un parazit al pisicilor poate dăuna performanţelor şcolare ale copiilor. Potrivit studiului apărut în revista Parasitology, parazitul vinovat de toxoplasmoză (toxoplasma gondii) ar putea altera capacităţile cognitive ale adolescenţilor, cum ar fi memorarea sau citirea...