Cele mai citite
 


Agenţia Naţională Antidrog a prezentat bilanţul activităţii pe 2011
vineri, 27 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a prezentat, joi, bilanţul activităţii pe anul 2011, la eveniment participând şi şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Ioan Dascălu, informează un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, anul 2011 a reprezentat pentru Agenţia Naţională Antidrog 'repoziţionarea sa în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor ca instituţie cu rol de coordonator naţional în domeniul politicilor publice antidrog, aliniată la cerinţele europene şi internaţionale'.
'Progresele înregistrate la nivelul agenţiei au constat în armonizarea legislativă, consolidarea instituţională, dezvoltarea unui sistemul integrat de asistenţă medicală, socială şi psihologică, crearea unui sistem eficient de colectare şi evaluare a datelor, eficientizarea activităţilor de prevenire şi combatere a producţiei şi traficului ilicit de droguri şi precursori', se arată în documentul citat.
De asemenea, demersurile reprezentative în plan legislativ, iniţiate de Agenţie în anul 2011, s-au concretizat în adoptarea Hotărârii de Guvern nr. 461/ 2011 privind organizarea şi funcţionarea ANA, prin propuneri privind proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nr. 105/2011 pentru modificarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi a Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, precum şi prin participarea la elaborarea Ordinului pentru constituirea echipelor mixte ce vor efectua controale, conform competenţelor legale, în locurile sau mediile în care se produc, se comercializează, se utilizează sau se consumă substanţe şi produse noi cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătăţii.
Agenţia a participat, totodată, şi la elaborarea Legii 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele reglementate, dar şi la organizarea grupului interministerial de lucru pentru definitivarea reglementării domeniului substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive.
Tot în 2011, au fost iniţiate sau finalizate la nivelul Agenţiei Naţionale Antidrog 14 studii şi au fost dezvoltate parteneriate cu organisme din diverse state în vederea cercetării fenomenului la nivel internaţional.
'Rezultatele cercetărilor derulate la nivel naţional, precum şi datele rezultate din monitorizarea de rutină au fost incluse în Raportul Naţional 2011 privind situaţia drogurilor în România, disponibil la adresa http://www.ana.gov.ro/rapoarte_nationale.php', se mai arată în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, Agenţia Naţională Antidrog a desfăşurat programe, proiecte şi activităţi în scopul întârzierii debutului consumului de droguri, a evitării acestuia şi a trecerii la un tipar de consum cu risc crescut, în contextul general al promovării unui stil de viaţă sănătos.
'Atât în domeniul prevenirii consumului de droguri la nivel naţional, cât şi în cel al asistenţei integrate a consumatorilor de droguri au fost realizate progrese ce au făcut obiectul unor evaluări, ale căror rezultate au relevat faptul că respectarea standardelor constituie o condiţie de bază în vederea eficientizării activităţii pe aceste segmente. În acest sens, în anul 2011, agenţia a derulat patru proiecte naţionale şi a realizat activităţi preventive, de informare, de creare de alternative de petrecere a timpului liber, campanii de sensibilizare şi evenimente de conştietizare cu impact social, în care structurile societăţii civile au jucat un rol esenţial de catalizator al comunităţii în toate aceste activităţi', se mai arată în comunicatul de presă.
Pe plan local, pe întreg parcursul anului 2011, structurile teritoriale ale ANA (Centrele Regionale de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog) au desfăşurat activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, familial şi în comunitate.
'În mediul preşcolar au fost realizate 112 activităţi de prevenire ce au avut ca beneficiari 3.387 de copii, 568 de părinţi şi 325 de cadre didactice; în mediul şcolar (primar, gimnazial şi liceal) s-au desfăşurat 5.638 de activităţi de prevenire (5.139 în mediul urban şi 527 în mediul rural) ce au avut ca beneficiari: 272.353 de elevi, 8.236 de părinţi şi 16.777 de cadre didactice; în mediul universitar s-au desfăşurat 313 de activităţi de prevenire cu 20.470 de studenţi şi 502 cadre didactice ca beneficiari; în familie s-au desfăşurat 273 activităţi de prevenire (254 în mediul urban şi 18 în mediul rural), cei 8.884 de beneficiari fiind reprezentaţi de părinţi naturali, asistenţi maternali, copii din centre de plasament şi cadre medicale; în comunitate au fost realizate 1.981 activităţi de prevenire (1.777 în mediul urban şi 272 în mediul rural). Beneficiarii, în număr de 182.672, sunt reprezentaţi de membrii comunităţilor locale, de persoane aflate în stare privativă de libertate, de voluntari, de copii şi tineri aflaţi în centre de plasament, poliţişti şi jandarmi', informează documentul citat.
Tot în anul 2011, Agenţia a iniţiat patru campanii naţionale ce au constituit punct de pornire pentru cele 591 de campanii (de informare, educare, conştientizare; pentru reducerea riscurilor asociate consumului, pentru creşterea factorilor de protecţie şi scăderea factorilor de risc, pentru promovarea serviciilor de asistenţă) implementate de C.R.P.E.C.A. la nivel teritorial.
'Campaniile derulate la nivel naţional s-au concretizat în activităţi stradale de informare, sesiuni informative, desfăşurate în unităţi şcolare şi în penitenciare, seminarii/ mese rotunde, crosuri, marşuri, concursuri, întreceri sportive (partide de fotbal, partide de baschet, tenis de masă, şah, judo, karate şi ciclism), au avut un amplu impact naţional conferit de numărul mare de beneficiari şi de diversitatea acestora. În vederea prevenirii consumului de droguri în rândul conducătorilor auto (prevenire selectivă cu o componentă indicată), au fost realizate şapte activităţi de testare rapidă de identificare a prezenţei drogurilor la conducătorii auto (86 de teste efectuate) realizate în colaborare cu Brigada de Poliţie Rutieră Bucureşti şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti', precizează comunicatul de presă.
În ce priveşte perioada următoare, principalele obiective şi priorităţi ale Agenţiei Naţionale Antidrog vizează analiza eficienţei răspunsului instituţional în domeniul drogurilor, realizarea de analize şi diagnoze naţionale şi locale (identificarea zonelor vulnerabile pentru consumul de droguri), monitorizarea tendinţelor emergente ale fenomenului consumului de droguri, adaptarea răspunsului instituţional la noile tendinţe ale fenomenului drogurilor, promovarea şi dezvoltarea serviciilor de prevenire şi asistenţă, consolidarea sistemului de referire a consumatorilor către serviciile disponibile, elaborarea şi promovarea de propuneri legislative şi documente de politici publice, crearea de reţele de specialişti în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, cooptarea societăţii civile şi atragerea de finanţări. AGERPRES/ (AS - Cătălina Barbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MAI: Programe naţionale de prevenire privind consumul de droguri, implementate de ANA şi supuse dezbaterii publice Ministerul Afacerilor Interne supune marţi dezbaterii publice proiectul hotărârii Guvernului privind aprobarea Programului naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2013 - 2016 şi cel privind aprobarea Programului de interes naţional de prevenire...
Bacău: În 2010 a crecut de patru ori faţă de 2009 numărul celor care au primit consiliere antidrog Numărul beneficiarilor serviciilor de asistenţă de specialitate oferită de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog /CPECA/ Bacău a fost de patru ori mai mare în 2010 faţă de anul precedent, relevă statisticile instituţiei.
Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog: Braşovul, o zonă de risc mediu în privinţa consumului de droguri Braşovul rămâne o zonă de risc mediu, relevă raportul anual privind situaţia drogurilor, prezentat vineri de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, cu ocazia bilanţului pe anul 2014.
Guvernul a aprobat două programe în domeniul prevenirii şi asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, două programe în domeniul prevenirii şi asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri, cu bugete totale în cuantum de 40,7 milioane de lei, informează un comunicat de presă remis AGERPRES de către biroul de presă al Executivului.
Dolj: Peste 20 de persoane au ajuns în acest an la spital din cauza consumului de droguri Peste 20 de persoane au ajuns în urgenţa Spitalului Judeţean de Urgenţă /SJU/ din Craiova de la începutul acestui an din cauza consumului de droguri.
ANA: Prezenţa pe reţelele de trafic şi consumul drogului GHB nu reprezintă un fenomen în România Prezenţa pe reţelele de trafic şi consumul drogului GHB - acidul gama hidroxibutiric - nu reprezintă un fenomen în România, susţin reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).