Cele mai citite
 


Bihor: Cei mai mulţi şomeri sunt din categorii de vârstă tânără şi adultă
vineri, 27 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În judeţul Bihor cei mai mulţi şomeri provin dintre adulţi şi din rândurile tinerilor, a declarat joi directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, Dorel Drăghici.
Directorul AJOFM a precizat, în conferinţă de presă, că situaţia şomerilor pe categorii de vârstă arată clar, în perioada 2008-2011, că cei mai mulţi sunt în categoriile de vârstă 30-39 de ani, 40-49 ani şi sub 25 de ani.
'Este vârsta maturităţii depline, în care activitatea omului ar trebui să fie maximă, să dea randamentul cel mai bun. Şi noi ne plângem că forţa de muncă şi productivitatea sunt la pământ,' a spus Drăghici.
Astfel, în 2008 cele trei categorii de şomeri menţionate însumau 73% din total, în 2009 procentul era de 76%, în 2010 de 75% şi de 74% din total în 2011.
El a explicat că persoanele cuprinse în categoria 40-49 de ani sunt absolvenţii şcolilor dinainte cu doi-trei ani şi imediat după Revoluţie, pregătiţi pentru aşa-numitele industrii-fanion care au dispărut. Iar cei cu vârste între 30-39 de ani au urmat licee după Revoluţie, dar s-au specializat în profesii care nu s-au cerut pe piaţă.
Dacă rata şomajului la sfârşitul anului 2011 a fost de 4,11%, la 22 ianuarie 2012 rata şomajului este de 4,47%.
'Populaţia activă e mare şi de aceea ne trimite în clasament pe locul şapte. Cifra aceasta este mai importantă: numărul total de şomeri, la 22 ianuarie a.c., este de 12.646, dar care se poate desigur schimba până la sfârşitul anului. Deci sunt 26 de judeţe care au un număr mai mic de şomeri decât noi," a menţionat Dorel Drăghici.
Populaţia totală a judeţului Bihor este de 593.041 de persoane, din care populaţia activă civilă este de 282.700 de persoane şi 388.800 persoane în vârstă de muncă, diferenţa de peste 100.000 reprezentând cazurile de pensii de boală în care au intrat persoane încă în vârstă de muncă, neavând încă 65 de ani, şi populaţia ocupată în agricultura de subzistenţă. Astfel s-a ajuns la raportul de un pensionar la 0,9 angajaţi.
În opinia directorului AJOFM, piaţa muncii şi viaţa economico-socială de azi sunt consecinţa evoluţiei societăţii româneşti din ultimii 21 de ani, iar situaţiile de criză pe piaţa muncii sunt consecinţele luării unor măsuri inadecvate, printre care pensionarea anticipată masivă din anii '90, pensiile pe motive medicale mai mult închipuite, "surogatele" de privatizare. AGERPRES/(A-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Bihor: Primul centru de pregătire pentru salvatori montani din ţară, realizat la Vârtop, cu parteneri elveţieni Primul Centru de pregătire pentru salvatori montani din ţară este realizat în procent de 70%, în cadru unui proiect româno-elveţian al Consiliului Judeţean Bihor cu Cantonul St. Gallen, urmând să fie dat în funcţiune, potrivit celor care se ocupă de realizarea sa, la începutul anului 2017.
Bihor: Comisia de etică a Universităţii Oradea a sancţionat cu avertisment scris managerul maternităţii Preşedintele Comisiei de Etică şi Disciplină a Universităţii din Oradea, Ionel Cioară, a anunţat miercuri că, în urma finalizării cercetărilor, comisia a dispus sancţionarea cu avertisment scris a managerului Maternităţii din municipiu, conf. univ. Gavrilă Grebenişan, care 'a încălcat, în mod repetat...
Bihor: Municipiul Oradea va avea primul laborator central automatizat din ţară Oradea va deveni, din toamnă, primul oraş din România care va avea un laborator central automatizat în sistemul public de sănătate, urmând a fi unificate şi alte domenii din unitate privind achiziţiile, prepararea hranei şi resursele umane, a declarat vineri dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean...
Bihor: Sonia Drăghici (USL) vrea ca Parlamentul să acorde atenţie problemelor persoanelor cu venituri foarte mici Candidatul USL în Colegiul 7 Camera Deputaţilor, dr. Sonia Drăghici, a declarat, miercuri, că problemele sociale vor fi prioritare în activitatea sa de viitor parlamentar, alături de cele din domeniul sanitar, educaţie şi economic.
Bihor: Subfinanţarea spitalelor orădene impune măsuri din partea administraţiei locale Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat marţi că, potrivit analizei situaţiei din primele două luni ale anului, spitalele orădene funcţionează în pierdere, fiind necesare o serie de măsuri pe planul managementului unitar pentru a compensa subfinanţarea sistemului sanitar.