Cele mai citite
 


Dezbateri la MS pe marginea proiectului legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar
vineri, 27 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Dezbaterile pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, dar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor, au început, joi, la Ministerul Sănătăţii.
Prima întâlnire a avut loc cu Colegiul Medicilor din România, cu Colegiul Farmaciştilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România şi Colegiul Psihologilor din România.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii responsabil cu elaborarea proiectului legislativ, dr.Vasile Cepoi, a declarat, înaintea dezbaterilor, că "scopul acestor consultări va fi acela de a cunoaşte aşteptările tuturor celor implicaţi în funcţionarea sistemului sanitar, dar şi a reprezentanţilor societăţii civile asupra acestui subiect''.
El a făcut referire la faptul că "principiile care au stat la baza vechii legi a sănătăţii şi a ultimului proiect de lege a sănătăţii care a fost retras, rămân valabile în continuare'', adăugând că modul lor de aplicare urmează să fie discutat.
Dr. Vasile Cepoi s-a referit la cele trei probleme mari care vor fi discutate - ponderea sistemului privat în sistemul de asigurări de sănătate şi anume îngrijirile medicale să rămână în sistemul privat; organizarea spitalelor având ca principal scop ca personalul medical să nu mai fie bugetar; controlul calităţii serviciilor medicale.
Secretarul de stat a făcut referire la faptul că "sunt mai multe variante care pot fi luate în discuţie''.
''Vom propune fiecărui participant la discuţii un chestionar cu toate aceste variante şi vom vedea care este varianta care va fi acceptată în procentul cel mai mare", a spus Cepoi.
În ceea ce priveşte controlul calităţii serviciilor medicale în toate segmentele, secretarul de stat a spus că se are în vedere organizarea unui institut naţional specializat pe acest domeniu asemănător cu cel din Franţa.
La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr.Vasile Astărăstoae, a spus că la această primă întâlnire colegiul doreşte să propună o metodă de lucru şi un calendar, iar prin experienţa sa să poată contribui la acest proiect de lege.
"Este important să vedem, în primul rând, cum construim acest proiect de sănătate. Să vedem cum se centrează pe interesele actorilor din sistem, ţinând cont şi de motivaţia acestora şi interesele lor. Trebuie, de asemenea, ţinut seama şi de gradul de suportabilitate şi acceptabilitate a acestui sistem din partea cetăţenilor. Această lege, care este - după Constituţia ţării - cea mai importantă, nu trebuie să fie utilizată ca o armă în luptele politice fără să se ţină cont de părere cetăţenilor", a detaliat prof. dr. Astărăstoae.
El a făcut referire şi la ''importanţa pe care o are ponderea privat - public care va fi determinată de filozofia sistemului'', câtă responsabilitate socială îşi asumă statul şi câtă responsabilitate lasă în seama cetăţeanului.
"Ponderea va fi stabilită în funcţie de pachetul de bază. Se impune o analiză care trebuie să ţină cont de aşteptările şi posibilităţile cetăţenilor. Legea are şi multe alte aspecte care implică discuţii cum este cazul transplantului şi al malpraxisului", a mai spus dr. Vasile Astărăstoae.
Întâlnirile vor continua şi lunile următoare conform calendarului, următoarea întâlnire având loc pe 31 ianuarie - cu confederaţiile sindicale, pe 1 februarie - cu reprezentanţii producătorilor de medicamente, iar pe 2 februarie - cu reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Vasile Astărăstoae, despre acuzaţiile aduse ministrului Cepoi: Se încearcă înlăturarea lui de la Ministerul Sănătăţii Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat marţi pentru AGERPRES că prin acuzaţiile aduse de ANI ministrului Vasile Cepoi, "se încearcă înlăturarea lui de la Ministerul Sănătăţii".
Consultări privind noului proiect legislativ referitor la sistemul sanitar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază Întâlnirea care a avut loc joi la Ministerul Sănătăţii pe tema noului proiect legislativ referitor la organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor s-a constituit într-un dialog în care în primul rând s-au stabilit modalităţile...
Coaliţie a profesionişitlor din sănătate în vederea demarării mişcărilor de protest Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Farmaciştilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Asistenţilor, Sindicatul Sanitas, Camera Federativă a Medicilor din România au constituit joi coaliţia profesioniştilor din sănătate, a anunţat prof. dr. Vasile...