Cele mai citite
 


Opt misiuni de audit ale CE pentru activitatea ANSVSA, programate în 2012
vineri, 27 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Opt misiuni de audit, din care una va fi de audit general, au fost programate în 2012 pentru activitatea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prima debutând în data de 23 ianuarie a.c., informează ANSVSA, într-un comunicat remis joi Agerpres.
Reprezentanţa României la Uniunea Europeană a transmis Autorităţii Veterinare programul misiunilor de audit ale Oficiului Veterinar şi pentru Alimente (FVO) din cadrul Comisiei Europene, acesta fiind discutat şi stabilit în cadrul întâlnirii dintre şefii serviciilor veterinare din statele membre în luna iunie a anului trecut.
Conform planificării, în România se vor desfăşura opt misiuni de audit dintre care una va fi de audit general. Misiunea de audit general în scopul actualizării profilului de ţară urmăreşte progresele înregistrate de către statul membru în implementarea recomandărilor făcute cu ocazia misiunilor de audit anterioare, precum şi organizarea sistemelor de control din domeniul siguranţei alimentelor, sănătăţii şi bunăstării animalelor şi sănătăţii plantelor.
Celelalte misiuni vor avea ca teme de audit: abatorizarea ovinelor şi procesarea cărnii de oaie, cultivarea şi controlul pieţei organismelor modificate genetic, măsurile de control întreprinse în cadrul Programului de Eradicare a Rabiei, elaborarea planurilor de contingenţă pentru anumite boli şi sacrificările de necesitate, implementarea normelor de bunăstare a păsărilor în ferme şi în timpul transportului, controlul animalelor şi al produselor de origine animală la posturile de inspecţie la frontieră.
Prima misiune, cea care auditează abatorizarea ovinelor şi procesarea cărnii de oaie, a început pe data pe data de 23 ianuarie şi se va finaliza pe data de 3 februarie. Potrivit ANSVSA, celelalte misiuni de audit vor avea loc în lunile mai, iunie, septembrie şi noiembrie.
"La nivelul Uniunii Europene, acest program este elaborat anual. Temele prioritare pentru relizarea auditurilor sunt alese cu grijă, pe baza mai multor factori, cel mai important fiind riscul, în strânsă corelare cerinţele legislative şi considerente legate de comerţul şi politicile publice comunitare. Agrearea programului anual de audit al FVO se face cu implicarea structurilor relevante din cadrul DG - SANCO şi consultarea tuturor statelor membre", se arataă în comun icatul ANSVSA.
FVO este instrumentul DG - SANCO (Directoratul General pentru Sănătatea şi Protecţia Consumatorului din cadrul Comisiei Europene) prin care se verifică la faţa locului dacă cerinţele şi normele europene privind siguranţa alimentelor, sănătatea şi bunăstarea animalelor şi sănătatea plantelor sunt implementate corespunzător şi respectate, atât de către statele membre cât şi de către ţările terţe.AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Roatiş (ANSVSA):Vom interzice intrarea în ţară cu alimente care sunt purtătoare de virusul pestei porcine africane Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vrea să promoveze o hotărâre de guvern prin care să poată restricţiona intrarea în ţară a alimentelor posibil purtătoare de virusul pestei porcine africane, a declarat miercuri preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan.
Roatiş (ANSVSA): Sistemul veterinar din România trebuie reaşezat pentru că a fost mutilat; niciun director nu va fi schimbat pe criterii politice Sistemul veterinar din România trebuie reaşezat pentru că a fost "mutilat" însă el nu va fi politizat şi niciun director nu va fi schimbat pe criterii politice în urma reorganizării Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), susţine preşedintele instituţiei, Radu...
ANSVSA: 460 de probe prelevate din carne şi organe de pasăre indică absenţa medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a analizat, până în prezent, 460 de probe prelevate din carne şi organe de pasăre, pentru determinarea prezenţei medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor, toate indicând absenţa acestor substanţe.
ANSVSA: În România nu a fost detectată prezenţa acrilamidei în produsele alimentare În România nu a fost detectată prezenţa acrilamidei în produsele alimentare analizate, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, remis, luni, AGERPRES.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
INTERVIU/Dumitru Băiculescu(ANSVSA):România poate controla şi elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor rumegătoarelor România poate controla şi elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor animalelor rumegătoare pe o perioadă de trei ani, a declarat noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu, într-un interviu acordat AGERPRES...