Cele mai citite
 


Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer
marţi, 22 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer este sărbătorită în fiecare an la 21 septembrie.

Anul acesta tema stabilită de către Federaţia Internaţională pentru Alzheimer este 'Diagnosticarea demenţei în timp util', îndreptându-şi acţiunile către importanţa obţineri unui diagnostic, cerând specialiştilor din domeniul medical să studieze mai aprofundat cazurile pentru a putea recunoaşte semnele de boală, pentru ca cei bolnavi să poată primi tratamentul de care au nevoie, din faze incipiente.

În această zi sunt organizate, în foarte multe ţări, acţiuni ce au drept scop o cunoaştere cât mai exactă a bolii: conferinţe, cursuri de informare, emisiuni radio şi de televiziune, publicarea în reviste a diverselor materiale, concerte, întâlniri publice, acţiuni caritabile. Organizaţiile naţionale pentru combaterea acestei boli îşi concentrează permanent eforturile pentru creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la maladia Alzheimer, cea mai comună formă de demenţă - un grup de tulburări care afectează funcţionarea creierului. În prezent, Alzheimer este progresivă şi ireversibilă.

Marcarea la nivel mondial a unei zile consacrate bolii Alzheimer, a fost lansată de către Federaţia Internaţională pentru Alzheimer (ADI), în 1994, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Federaţia Internaţională pentru Alzheimer (ADI), fondată în 1984, cuprinde în prezent 71 asociaţii Alzheimer din întreaga lume. Misiunea ADI este de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu demenţă şi a familiilor acestora din întreaga lume.

În România, datele deţinute de Societatea Română Alzheimer (SRA) evidenţiază că 150 000 de persoane suferă de această maladie, însă având în vedere că o mare parte a bolnavilor nu sunt încă diagnosticaţi, se estimează că numărul total al acestora ar putea ajunge la 350 000. Statisticile SRA arată că gradul de risc al bolii Alzheimer creşte odată cu înaintarea în vârstă, persoanele cele mai predispuse afecţiunilor specifice maladiei, fiind cele trecute de 60 de ani.

Societatea Română Alzheimer, a desfăşurat în repetate rânduri campanii de informare la nivel naţional, specialişti ai SRA oferind sfaturi persoanelor interesate de felul în care ar putea să evite pierderea precoce a memoriei, sau au distribuit materiale informative despre această boală şi despre modalităţile de prevenire a ei.

Alzheimer a fost identificată pentru prima dată, în 1906, de către medicul german Alois Alzheimer. Această maladie neurodegenerativă, afectează celulele creierului şi ale coloanei vertebrale, cauzează un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria, etc.).

Boala Alzheimer progresează în timp, dar rapiditatea agravării depinde de la o persoană la alta. Unele persoane pot avea manifestări minime până în fazele tardive ale bolii, alte persoane pierd capacitatea de a efectua activităţi zilnice deja într-o fază precoce a bolii. Nu există până în prezent posibilitatea unei vindecări. O persoană afectată de boala Alzheimer trăieşte în medie 8-10 ani de la apariţia primelor simptome, dacă nu intervin alte cauze intercurente de moarte.

Această 'maladie a viitorului', cum a denumit-o specialistul francez Bruno Dubois, are în continuare multe necunoscute pentru experţii medicali din întreaga lume, în ciuda faptului că diagnosticarea precoce a bolii, însoţită de un tratament de specialitate şi de unele stimulări cerebrale, ajută la diminuarea pierderii de memorie şi la încetinirea degradării făcultăţilor intelectuale ale bolnavilor.

Potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, boala Alzheimer afectează peste 24,3 milioane de persoane din întreaga lume, iar specialiştii estimează că până în 2025, numărul suferinzilor se va dubla. Deşi creşterea duratei de viaţă a omenirii a înregistrat progrese importante, nu aceeaşi situaţie există în domeniul dezvoltării capacităţii fiziologice şi neurologice, din cauza unor patologii specifice vârstei înaintate. Specialiştii spun că numărul acestora ar putea creşte, până în 2040, la 81 de milioane.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un număr crescut de pacienţi cu Alzheimer Reprezentanţii Societăţii Române Alzheimer atrag atenţia asupra problematicii bolii alzheimer, a gravităţii şi frecvenţei acesteia.
Numărul bolnavilor de Alzheimer urmează să crească semnificativ În următoarele decenii, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, numărul de bolnavi de Alzheimer va creşte odată cu îmbătrânirea populaţiei, arată un raport al ADI (Alzheimer's Disease International), preluat de cotidianul francez La Croix.
Mureş: Centru de zi pentru bolnavii de Alzheimer, la Târgu Mureş În următorii doi ani la Târgu Mureş se va înfiinţa un centru de zi pentru cei afectaţi de boala Alzheimer, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Internaţionale Alzheimer, Martha Maior, şefa Serviciului Public de Asistenţă Socială din Primăria Târgu Mureş.
Un test simplu poate detecta maladia Alzheimer în cinci minute Londra, 17 iunie /Agerpres/ - Doctorii britanici au elaborat un test de memorie care dublează şansele de a detecta prezenţa maladiei Alzheimer, cunoscut sub numele de metoda „The Test Your Memory” (TYM), care are avantajul de a fi atât de simplă încât pacienţii pot fi învăţaţi să îşi facă singuri testul...
Cafeina, noua armă împotriva maladiei Alzheimer Paris, 7 iul /Le Figaro/ - Administrată la şoricei, cafeina ameliorează memoria şi reduce leziunile cerebrale ale maladiei Alzheimer, scrie ziarul francez Le Figaro.
Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii) Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.