Cele mai citite
 


Marea afacere a gripei A
sâmbătă, 22 septembrie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Gripa porcina
 

'Cine vrea să-şi protejeze familia de gripe A?' 'Aţi vrea să ştiţi dacă colegul de birou s-a îmbolnăvit de gripa A?'... Gripa A a devenit noul anunţ publicitar care face apel la tratamente naturiste, suplimente alimentare, purificatoare medio-ambientale şi articole pseudoştiinţifice cu ajutorul cărora poate fi luată la distanţă temperatura corporală. Marile laboratoare care fabrică vaccinuri şi măşti chirurgicale nu vor fi singurele care vor scoate profit din pandemie. Odată cu venirea sezonului rece au început să prolifereze un număr nesfârşit de produse care detectează, previn şi promit să trateze noi virusi ai gripei A. Experţii care supraveghează pandemia nu sunt total lămuriţi. Cea mai bună metodă de a preveni gripa A este vaccinarea, dacă se face parte dintr-un grup cu risc; respectarea regulilor de igienă recomandate şi, mai ales, folosirea bunului simţ. Nu toate produsele care ni se oferă sunt neapărat o fraudă, dar în spatele multor anunţuri publicitare se ascund de multe ori jumătăţi de adevăruri, notează ziarul ABC.

1. Purificatoare de aer
Companiile de reciclare a aerului au fost primele care au profitat de izbucnirea gripei. Cu ideea că virusul este transmis prin aer, au oferit filtre speciale capabile să capteze cele mai mici particulele contaminante în suspensie. Dar şi purificatoare de aer care promit să contracareze virusul gripe A în 24 de ore, 'conform unui studiu realizat în Vietnam'. Este adevărat că tusea sau strănutul generează particule apoase cu mare capacitate de infecţie ce rămân suspendate în aer. Prin urmare este suficient să se aerisească printr-o ventilaţie adecvată, pentru a elimina spectrul contagierii. Totuşi, nu există filtre cu capacitate dovedită pentru a bara trecerea virusului grupei A, potrivit experţilor de la catedra de Medicină Preventivă şi Sănătate Publică.

2. Săpunuri lichide şi geluri cu alcool
Spălarea mâinilor este una din măsurile esenţiale pentru a evita gripa. Contactul mâinilor cu faţa are un mare impact asupra sănătăţii: microbii pot intra în organism prin mucoase. Virusul gripei A foloseşte aceeaşi poartă de intrare. De unde şi insistenţa autorităţilor medicale de a se spăla bine pe mâini. Săpunurile lichide sau gelurile dezinfectante s-au epuziat din supermarketuri şi farmacii. Există chiar şi şeveţele umede 'antigripa A', impregnate cu alcool. Aceste produse sunt eficiente, dar apa şi săpunul sunt o soluţie mai economică.

3.Tratamente pe Internet
Să nu aveţi încredere în produsele care se comercializează exclusiv pe Internet. Vânzarea de medicamente cu reţetă pe internet este ilegală în Spania. Săptămâna trecută, Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor a denunţat la Ministerul Sănătăţii vânzarea în reţea a antiviralului Tamiflu, alături de 'kit-uri' de prevenire sau combatere a virusului. De la declararea pandemiei, Agenţia Medicamentelor a închis mai multe pagini web pentru utilizarea gripei A în scopuri comerciale. Vânzarea în reţea nu garantează
securitatea produsului. Şi oricum ar fi, Ministerul aminteşte că nici Tamiflu nici alte antivirale nu sunt lipsite de riscuri şi sunt medicamente ce trebuie prescrise de medic.

4. Echinaceea şi propolisul
Companiile de comercializare a echinaceei, o planta medicinală folosită din cele mai vechi timpuri împotriva răcelii şi a gripei şi-au adaptat mesajele pentru a relansa produsul pe piaţă. Dacă e să ne lum după reclamele radio şi TV echinaceea nu doar previne ci şi ajută să suportăm mai bine gripele, între care şi cea nouă A. Este adevărat că sunt preparate naturale cu efect protector şi capacitate de a stimula sistemul imunitar. Dar, potrivit medicului Rodriguez Artalejo, 'nu există potenţiatori ai sistemului imunologic: nici echinaceea, nici propolisul nu oferă dovezi suficiente că pot preveni gripa'. De mare ajutor pentru sistemul nostru imunitar este o alimentaţia sănătoasă şi echilibrată şi renunţarea la fumat. Secretul este o alimentaţi bogată în substanţe nutritive, fructe şi legume, paste integrale şi renunţarea completă la zahăruri rafinate şi grăsimi. Deocamdată, vânzările de produse pe bază de echinaceea au crescut din luna iunie cu 5 la sută şi se aşteaptă o dublare în sezonul rece, ca urmare a alarmei suscitată de noul virus.

5. Scanere de temperatură
Alarma suscitată de noul virus este atât de mare, încât unele companii precum 'La Tienda del Esp?a' s-au lansat în comercializarea de scanere de temperatură, similare celor folosite în unele aeroporturi pentru a detecta dacă vreun pasager are febră. Nu trebuie decât 4.000 de euro pentru a achiziţiona un sistem în care nici măcar autorităţile medicale nu au încredere completă. Potrivit reclamei, acest dispozitiv verifică dacă temperatura este superioară celei normale şi identifică persoana în cauză. Este portabil şi de funcţionarea uşoară şi gândit ca sistem de 'prevenire a gripei A' în locuri înalt frecventate, de la centre şcolare, la staţii de transport sau centre comerciale.

6.Măşti chirugicale la modă
Cu model leopard, sau cu diferite imprimeuri /unele imitând rozul porc, în pas cu moda gripei porcine/, compania (flufasion.net) vinde pe Internet măşti originale pentru a evita noua gripă cu stil. 'Alegeţi-vă un model care vi se potriveşte pentru a fi la modă şi a vă proteja de noua gripă', se arată pe site. În faţa anostului model alb sau verde al măştilor chirurgicale, compania oferă pentru 25 de euro diferite modele coloristice, de la desene cu animale şi până la imprimeuri trăznite pentru cei care vor să fie la modă şi să prevină noua gripă

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noua Zeelandă: 50 de elevi japonezi, suspectaţi de contaminare cu H1N1, în carantină într-un hotel Circa 50 de elevi japonezi au fost plasaţi în carantină sâmbătă într-un hotel din oraşul Christchurch, pe insula sudică din Noua Zeelandă, fiind suspectaţi de infectare cu virusul gripei H1N1, relatează Xinhua.
Copiii sub 10 ani ar putea avea nevoie de două doze de vaccin împotriva gripei porcine Compania producătoare de vaccinuri Sanofi Pasteur a afirmat că rezultatele testelor asupra vaccinului său împotriva gripei porcine sugerează că copiii sub 10 ani ar putea avea nevoie de două doze pentru a fi protejaţi pe deplin, relatează miercuri Associated Press.
OMS: 100 de ţări sărace vor primi donaţii de vaccinuri împotriva gripei H1N1 Aproape o sută de state în curs de dezvoltare vor primi doze de vaccin împotriva gripei H1N1, cu începere probabil din luna noiembrie, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii, transmite AFP.
Primul deces cauzat de virusul H1N1 în Germania (spital) Un spital din Essen a anunţat joi primul deces cauzat de virusul H1N1 în Germania: este vorba de o femeie de 36 de ani care a decedat la sfârşitul lunii septembrie - informează AFP.
Vaccinul gripei sezoniere este relativ eficient împotriva gripei AH1N1 Vaccinul împotriva gripei sezoniere pentru 2008-2009 oferă o anumită protecţie împotriva gripei A/H1N1/, în special împotriva celor mai severe forme ale acesteia, potrivit unui studiu efectuat în Mexic şi publicat miercuri în British Medical Journal, informează AFP.
Vaccinul împotriva gripei A ajunge în Spania Primele doze ale vaccinului împotriva gripei A au ajuns în Spania, anunţă miercuri postul public de radio, citându-l pe ministrul spaniol al sănătăţii, Trinidad Jimenez.